Cum să faci lumânări de casă - ghid pas cu pas. Este mai ușor decât crezi!
Ne-am inspirat din sezonul magic al sărbătorilor, când lumânările sunt la loc de cinste în orice cămin, iar astăzi ne-am propus să îți arătăm cum să le faci chiar la tine acasă, fără prea mult efort. Sunt ideale pentru a împrospătă mirosul dintr-o încăpere, a lumina o cameră sau pentru a însenina pur și simplu atmosfera.
Noi te învățăm, pas cu pas, tot ce trebuie să știi pentru a face lumănări de casă și pentru a scuti un drum către supermarket în goana de a o găsi pe cea perfectă. În plus, vei fi mândră de creațiile tale și cu siguranță cei dragi îți vor aprecia eforturile.
Ce ai nevoie:
- Ceară (cantitatea variază în funcție de câte lumânări vrei să faci)
- Fitil
- Superglue
- Recipient/e de sticlă
- Un ulei parfumat
- Colorant artificial
- Foi de ziar
- Foarfece
- Un termometru
- Un aragaz pentru a topi ceara
Primul pas: alege ceara. Iată câteva tipuri de ceară disponibile pe piață:
Parafină: acesta este cel mai popular tip de ceară și este și cea mai ieftină opțiune.
Ceară de soia: Acesta este un tip de ceară complet natural care se găsește fulgi și este mai ușor de topit.
Ceară de albine: Este considerat cel mai bun tip de ceară, fiind 100% naturală.
Ceară de palmier: Aceasta este o ceară naturală produsă din ulei de palmier. Acesta îți va permite să creezi lumânări cu texturi unice, cum ar fi cele cu modele cristalizate și cu pene, spre exemplu.
Citește și: Cum faci acasă un odorizant de baie natural
Cum faci lumânări de casă:
- În primul rând trebuie să aranjezi spațiul de lucru. Așează foile de ziar în zona unde vei face lumânarea, astfel încât ceara să nu se prelingă pe mobilă și să faci murdărie.
- Ai nevoie de o oală cu două recipiente separate, astfel încât vei pune apă în cel de jos și 450 de mililitri de ceară în cel de sus, pentru a o topi. Durează aproximativ 15 minute. Dacă nu ai o oală dublă poți improviza și folosi un recipient mare și unul mic.
- Folosește superglue pentru a lipi fitilul de recipientul din sticlă.
- După ce ceara s-a topit adaugă colorantul artificial și câteva picături de ulei parfumat. Aproximativ 30 de mililitri de parfum și colorant artificial sunt suficienți pentru 450 de grame de ceară. Amestecă bine timp de 30 de secunde.
- Lasă ceara să se răcească timp de câteva minute. Undeva între 130 și 140 de grade este temperatura optimă. Poți verifica gradele cu ajutorul termometrului.
- Toarnă ceara topită în recipientul de sticlă, dar nu înainte de a înfășura fitilul pe un creion, astfel încât să fie poziționat pe mijloc. Dacă acesta nu este centrat lumânarea nu va arde.
- Pentru a te asigura că fitilul rămâne pe loc în timp ce ceara se întărește, lasă creionul deasupra recipientului pentru o vreme.
- Lumânarea trebuie să se răcească cel puțin câteva ore. Așa îți va fi mult mai ușor să răzuiești ceara de pe marginile recipientului, dacă s-a întâmplat să curgă.
- Reîncălzește o parte din ceara care a rămas în oală și completează lumânarea, astfel încât gaura din centru să dispară. Nu adăuga prea mult și asigură-te că torni doar acolo unde sunt găuri de aer.
- Taie fitilul lăsând doar un centrimetru deasupra.
- Peste câteva ore lumânarea se va usca de tot, iar tu te vei putea bucura de acea minunăție creată chiar de tine.
Surse articol: 5minutescrafts / ProFlowers / TheSpruceCrafts
Surse foto: IStock