Cum să îngrijești arborele de cauciuc într-un apartament

Vineri, 03.06.2016
de Cristina Babii

Arborele de cauciuc își face intrarea și în apartamente! Deși poate atinge o înălțime de mai bine de doi metri, poate trăi nestingherit și într-un living spațios, dacă îl îngrijești corespunzător și îi tai periodic crengile. Dimensiunile sale nu ar trebui să fie un impediment.

Arborele de cauciuc arată grozav, iar frunzele sale mari și lucioase pot la fel de bine să fie și elemente de decor în apartamentul tău. O astfel de plantă, ajunsă la vârsta maturității, chiar iese în evidență în orice spațiu! Dacă vrei să impresionezi și să te bucuri de o picătură de natură în interior, arborele de cauciuc este pentru tine!

Noi îți arătăm cum să îl îngrijești corespunzător, pentru ca elegantul copăcel să arate fabulos și să trăiască în pace cu întreaga ta familie.

Arborele de cauciuc: sfaturi de îngrijire

Arborele de cauciuc_1 Arborele de cauciuc_2

Cunoscut și sub denumirea de ficus elastica, arborele de cauciuc se înțelege foarte bine și cu viața de ghiveci, contrar așteptărilor. Cu toate că este un arbore tropical, răspândit în zona Amazonului, „arborele plângător” se adaptează destul de ușor.

De ce „arbore plângător”? Numele îi vine de la seva lipicioasă pe care o emană când crengile sau tulpina îi sunt tăiate și se află în suferință (mare atenție dacă ai o piele sensibilă, seva ți-ar putea cauza iritații). În general, nu este un arbore greu de întreținut. De fapt, este una dintre plantele recomandate pentru viața de apartament. Asta pentru că nu are pretenții în ceea ce privește udatul sau temperatura și se transformă într-un arbust micuț și simpatic, dacă îi tai crenguțele în mod constant.

În afară de lumină și apă, arborele de cauciuc are nevoie și de puțină „cosmetizare”. Curăță-i frunzele periodic, șterge-le de praf cu o cârpă umedă și elimină-le pe cele îngălbenite. În plus, planta are nevoie și de o „tunsoare” ca la carte. Sigur, nu va arăta niciodată ca un arbust decorativ, dar își va îndesi ramurile și îi vei putea controla creșterea.

Necesarul de apă

Recomandabil este să crești arborele de mic, exact cum ai face în cazul unui animal de companie. În felul acesta îi dai șansa de a se adapta vieții de interior și vei crește o plantă fericită. Când vine vorba despre îngrijirea arborelui de cauciuc, este esențial să găsești un echilibru între câtă apă îi oferi și câtă lumină primește. De pildă, nu este nevoie să îneci planta, dar nici să o lași săptămâni întregi fără a fi udată. Dacă frunzele încep să se îngălbenească și să cadă, e un semn că planta este suprasaturată de apă.

Dacă îi uzi solul o dată sau de două ori pe săptămână, ar trebui să fie suficient, cu toate că este un copăcel care rezistă mult timp fără lichidul vital. În timpul iernii, poți rări perioada de udat: o dată la 2-3 săptămâni este mai mult decât are nevoie.

Expunerea la lumină

Arborele de cauciuc iubește lumina, însă preferă să nu fie expus direct la soare, mai ales că nici temperaturile prea mari nu îi priesc. Dacă ai o fereastră mare cu draperii străvezii, atunci e locul perfect pentru plantă. Așa are parte de lumina de care are nevoie, fără a o expune razelor puternice ale soarelui. Arborele de cauciuc nu este pretențios nici în ceea ce privește temperatura. Se adaptează foarte ușor condițiilor din apartament, așa că nu are nevoie de tratament special nici din acest punct de vedere.

Alte sfaturi utile

De regulă, arborele de cauciuc nu are nevoie de îngrășământ pentru a crește armonios. Pot trece chiar ani până să îi oferi solului suplimente nutritive. Dacă vrei totuși să îi oferi un plus de hrană, poți folosi îngrășământ o dată pe an, în perioada primăverii. Dar se va descurca la fel de bine și fără el.

Arborele de cauciuc va crește în voie dacă nu îi tai o dată pe an vârful și nu îi retezi crengile răzlețe. Pentru a-i încetini procesul de creștere (în cazul în care nu locuiești într-un spațiu cu tavanul foarte înalt), este indicat să ții cont și de aceste reguli. Dacă observi că îi cad frunzele, poți stimula creșterea altora printr-un truc simplu: fă o crăpătură micuță în locul din care se desprind. Vei observa cât de repede cresc altele în loc.

Dacă urmezi aceste sfaturi simple de îngrijire, arborele de cauciuc va crește mare și sănătos! Tu ce plante ai în casă?

Surse foto: kvartblog.ru, 99roots.com, balconygardenweb.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!