Cum să îți decorezi casa în stilul hygge, obsesia danezilor

Cum să îți decorezi casa în stilul hygge, obsesia danezilor

Paula Rotaru

Cuvântul hygge, pronunțat hiu-ga, este unul care definește stilul de viață al danezilor, considerați cel mai fericit popor din lume. Hygge este un termen împrumutat din limba norvegiană la sfârșitul secolului al XIX-lea și semnifică încurajare sau consolare. Însă acest cuvânt e mai mult decât atât. El reunește sub aceeași „umbrelă” confortul, protecția, relaxarea, intimitatea, adăpostul unde ne simțim împliniți, acea senzație pe care majoritatea o cunoaștem, dar pe care nu o putem defini întru totul, scrie Lousa Thomsen Brits în cartea sa, „The Book of Hygge”.

Momentele hygge sunt trăite individual și au semnificații diferite pentru fiecare. Unii pot avea acel sentiment de bine când se cuibăresc în brațele persoanei dragi, pe o canapea confortabilă, alții se bucură de „mărunțișuri”, precum o pătură de lână, șosete tricotate, o măsuță de lemn, lumânări parfumate sau o carte citită în tihnă de un fotoliu confortabil, în compania unei căni cu ciocolată aburindă. Pe toți ne leagă însă un numitor comun: căminul.

Sursa foto: Pinterest @ Why Don't You Me Make

Acesta este locul unde ne refugiem de toate grijile de peste zi, unde „ne încărcăm bateriile” și ne împărtășim iubirea cu cei apropiați. Prin urmare, casa este „cafeaua” de care ai nevoie la începutul unei zile, dar și „sedativul” natural care te ajută să te odihnești cum se cuvine, asta dacă știi cum să o amenajezi. Iar danezii se pricep la asta mai bine decât oricine!

Vezi mai jos câteva trucuri pentru a avea o casă hygge, primitoare și caldă, acel cămin cozy, cum ar spune americanii!

Sfaturi pentru a avea o casă hygge

Investește în mobilier rustic

Mobila din lemn este emblema danezilor în privința decorațiunilor interioare. Lemnul are ceva cu totul special, ne aduce mai aproape de natură, ne prinde în mrejele sale prin simplitate și naturalețe. Nu e de mirare, astfel, că danezii au o fascinație pentru lemn, pe care încearcă să îl aducă în casa lor sub diverse forme, fie că vorbim de scaune, măsuțe, dușumele, jucării sau obiecte de decor. Peste toate acestea, un șemineu în care ard mocnit lemnele într-o zi friguroasă de iarnă va întregi conceptul hygge la care aspirăm.

Sursa foto: Pinterest @ Brit Morin

Sursa foto: Pinterest @ wohnenmitklassikern.com

Adu natura în casa ta

Renunță la tablouri mari și alte elemente de decor înzorzonate în favoarea micilor obiecte care reprezintă natura, cum ar fi rămurele, frunze, conuri de brad sau nuci. Nu trebuie să cheltui o avere pe decorațiuni, când ai la îndemână atât de multe elemente pe care le poți integra cu succes în casa ta. O vază cu rămurele de mâțișori sau ilex va aduce spiritul hygge în căminul tău! La fel de hygge sunt plantele verzi, cât mai simple, fără flori multicolore, puse în vase de sticlă, lut sau ceramică, decorate cu elemente rustice, precum bucăți de pânză de sac. 

Sursa foto: Pinterest @ Ralph Lauren

Sursa foto: Pinterest @ Amber

Sursa foto: Pinterest @ BuzzHome

Sursa foto: Pinterest @ liliinwonderland

Simplitate în culoare

Decorațiunile interioare scandinave sunt renumite pentru culorile neutre, care emană simplitate și bună-dispoziție. Griurile deschise, cel cărbune și albul sunt tonuri des utilizate în amenajarea spațiilor interioare cu un touch hygge. Ele pot fi reprezentate de mobilă, lenjerie de pat, perne, tablouri simpliste, cu peisaje invernale, perdele sau tapet. Aceste nuanțe emană serenitate și conferă încăperii luminozitate și spațialitate.

Sursa foto: Pinterest @ Bedroom Ideas

Sursa foto: Pinterest @ patticakewagner

Ordine în... dezordine

Cine spune că patul nefăcut este apanajul leneșilor sau că o pătură de lână aruncată pe fotoliul unde ai citit cu nesaț o carte este un semn de nepăsare?! Ordinea, sau mai degrabă obsesia pentru ordine, este adesea elementul perturbator al căminului tău, cel care conferă o senzație de rigiditate, de lipsă de spontaneitate și de empatie. În schimb, „neglijența” aceasta nestudiată, umană, denotă relaxare și confort deplin, un sentiment de bine, hyggelig i-am spune noi.

Sursa foto: Pinterest @ Miss Carie

Lenjeria „ciufulită” după o noapte de somn profund, o carte lăsată pe pat, lângă pernă, perdeaua strânsă care lasă loc privirii peisajului magic de iarnă, toate acestea sunt elemente care scot la lumină simplitatea din oameni și bucuria lor de a trăi la maximum micile plăceri ale vieții.

Sursa foto: Pinterest @ kristinarobertsson.se

Sursa foto: Pinterest @ Kay Rawls

Așa cum spunea Bill Mollison, faimos om de știință și biolog, „ordinea se găsește în lucruri care lucrează în mod benefic împreună. Nu se găsește în condiția forțată de îngrijire, curățenie și liniaritate, toate acestea fiind, în termeni de proiectare sau energetici, dezordonate. Ordinea adevărată se poate afla într-o aparentă amestecătură”.

Diversitate de texturi și imprimeuri

Ideea de confort nu poate fi mai bine exprimată altfel decât prin intermediul texturilor și al printurilor, care joacă un rol important în obținerea „fericirii scandinave”. Micile detalii fac diferența, însă uităm adesea acest concept și alegem obiecte în culori agresive, cu imprimeuri florale de prost gust și cu texturi artificiale. Casa ta poate căpăta un suflu hygge autentic cu ajutorul covoarelor, al lenjeriei sau al păturilor din materiale naturale, într-o paletă cromatică discretă (griuri deschise, bejuri, rozuri pudrate, albul crem etc.), specifică stilului scandinav.

Sursa foto: Pinterest @ Nyde

Sursa foto: Pinterest @ mountainouslove

Sursa foto: Pinterest @ BYPIAS

Sursa foto: Pinterest @ macys

Lâna, tricotajele, bumbacul, blana, pieile de oaie, de ren sau de vită, catifeaua, carourile mari, franjurii lungi, cașmirul, mohairul – toate acestea sunt elemente de bază care definesc stilul hygge.

Colțișorul tău de relaxare

Danezii îi spun hyggekrog, ceea ce se traduce, aproximativ, într-un ungher, un spațiu doar al tău unde poți citi cartea preferată sau să meditezi. Acesta este locul pe care fiecare și-l alege în funcție de preferințe: poate fi la fereastră, în bucătărie sau în living. Colțișorul tău de „regenerare mentală” este dotat doar cu un fotoliu confortabil, căptușit cu perne moi și pături călduroase, unde te simți în siguranță și adormi, poate, cu cartea preferată în mâini sau unde îți savurezi ceașca de ceai cald la ivirea zorilor. 

Sursa foto: Pinterest @ thefashionmedley

Sursa foto: Pinterest @ tumblr.com

Lumânări cu miros de iarnă

Țările scandinave se numără printre primele în topul celor mai mari consumatori de lumânări din lume. Nici nu e de mirare, având în vedere că aceste obiecte decorative sunt esența conceptului hygge, de care danezii sunt pur și simplu fascinați. Lumânările conferă încăperii o lumină caldă și un parfum ce poate varia de la mere coapte cu scorțișoară până la portocale proaspete sau mentă revigorantă.

Sursa foto: Pinterest @ Diary of a DIYer

Sursa foto: Pinterest @ ShopStyle

Skandinavisk, un producător danez local de lumânări parfumate, pune la dispoziția doritorilor de senzații hyggelig inclusiv arome inedite: prăjitură cu căpșune, petale de trandafiri sau ceai de fructe.

În concluzie, casa hygge trebuie să devină sanctuarul tău, locul care te reprezintă și în care te simți bine cu tine însăți, spațiul care te eliberează de toate energiile negative și le înlocuiește cu bună dispoziție, fericire și sentimentul că totul va fi bine.

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.