Cum să plantezi flori sălbatice în grădină

Cum să plantezi flori sălbatice în grădină

Redactor Andreea Baluteanu

În primul rând, felicitări! Dacă citești acest articol, înseamnă că ești suficient de norocoasă încât să ai la dispoziția ta o grădină. De la dimineți petrecute bându-ți cafeaua, mângâiată de lumina caldă a soarelui, la momente de neprețuit pe care le trăiești grădinărind, cu siguranță te așteaptă clipe cu totul și cu totul speciale în micul tău colț de Rai.

Una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face? Florile de câmp! Conferind impresia de sălbăticie, de libertate neîngrădită, acestea îți vor înfrumuseța grădina! În plus, sunt foarte ușor de îngrijit, așa că nu trebuie să îți faci prea multe griji în ceea ce le privește! Află tot ce trebuie să știi despre cum să plantezi flori de câmp din rândurile de mai jos!

Etapele plantării florilor de câmp

Sunt frumoase, iar sălbăticia lor șterge acea impresie fadă de „prea îngrijit” care strică fațada multor grădini. Până la urmă, în spațiul tău intim vrei să te relaxezi, nu să te simți de parcă ai păși într-un muzeu impecabil al plantelor. Iar atuul suprem al florilor de câmp este că nu îți cer prea mult timp: fiind obişnuite să crească în spații libere, în care nimeni nu are grijă de ele, nu vor deveni o apăsare, ci îți vor aduce numai bucurie în viață. Majoritatea florilor de câmp nu necesită soluri speciale, nici nu au nevoie de foarte multă apă sau de îngrășăminte în exces.

câmp cu flori

Cu toate acestea, sunt anumite etape pe care trebuie să le bifezi, pentru a te asigura că grădina ta cu flori de câmp e îngrijită ca la carte!

Alege florile de câmp. Sfatul specialiștilor este să optezi pentru specii de flori sălbatice locale atunci când treci la plantat. Nu te orienta numai după cele care îți plac ție, deoarece se pot dovedi incompatibile cu solul pe care îl ai. Ține cont, de asemenea, de spațiul pe care îl ai la dispoziție, deoarece multe specii de flori de câmp cresc mari și le vor anihila pe cele mai delicate. Comercianții de la care procuri semințele îți pot oferi toate aceste informații.

Poți planta florile de câmp la marginea terenului pe care ai cultivat legume sau în ghivece, în jurul casei. Opțiuni superbe pentru România sunt margaretele, panseluțele, clopoțeii, iar peisagiștii îți recomandă să le plantezi în regiunile care sunt deja bogate în iarbă.

Pregătește solul. Chiar dacă sunt puțin pretențioase, și speciile de flori de câmp au nevoie de un pic de atenție. Alege un loc în care lumina soarelui să bată cât mai mult timp, deoarece majoritatea preferă expunerea la razele solare. Îndepărtează ierburile care ar putea sufoca plantele și ține sub control creșterea lor ulterioară. Testează-ți solul, verificând dacă drenează bine apa și dacă are un pH de 6-6,5. În cazul în care nu întrunește aceste condiții, folosește fertilizatori sau amelioratori organici pentru a remedia situația.

Plantează semințele. Am ajuns la ultimul pas! Cumpără semințele de la piață sau de la un magazin specializat local, pentru a te asigura că speciile sunt compatibile cu solul din regiunea ta. Perioada optimă pentru a le planta este fie primăvara, fie toamna, cât este încă frumos afară. E recomandat să însămânțezi câte o specie odată, deoarece, în cazul în care le mixezi de la început, riști ca tipuri diferite de flori sălbatice să crească unele peste altele. Pentru a te asigura că minunatele tale plante cresc uniform, mixează semințele cu o mână de nisip, astfel încât să le asiguri spațiu suficient.

Cum ai grijă de florile tale de câmp

Iată mai jos cele mai bune sfaturi pentru a avea grijă de florile tale de câmp!

Udă-le conform necesităților. După ce ai plantat seminţele, ai grijă ca solul să fie umed, pentru a le asigura creșterea în cele mai bune condiții. Odată ce florile au circa 2,5-5 centimetri, oprește acest ciclu și hidratează-le doar când solul e foarte uscat. Florile de câmp mature nu au nevoie de prea multă apă.

Oferă-le fertilizatori de sol doar dacă trebuie. Atunci când discuți cu comerciantul de la care cumperi semințele, chestionează-l și cu privire la subiectul fertilizatorilor de sol. În general, florile de câmp nu au nevoie de adaos în pământ.

Observă-le cu dragoste. Protejează florile tale de câmp și vor crește mai frumos ca niciodată! În cazul în care constați că iarba nu le lasă să înflorească, tunde-o mai des sau folosește anumite plante care îi inhibă creșterea, cum ar fi sunătoarea. De asemenea, monitorizează și relația dintre flori: unele pot acapara spațiul, distrugându-le pe cele mai delicate. În timp, vei observa un pattern în creșterea lor, așa că, după un an sau doi, poți replanta semințe în locurile în care nu a ieșit nimic la suprafață.

grădină cu flori

Trucuri pentru cea mai frumoasă grădină cu flori de câmp

Ferește-te de uniformitate! Dacă în cazul florilor clasice răsadurile aliniate la centimetru, eventual despărțite de pietricele decorative, funcționează de minune, nu același este cazul florilor de câmp. Nu o să vezi niciodată o pajiște sălbatică perfect trasată; frumusețea ei constă tocmai în asimetrie. Mixează speciile de flori între ele și nu plivi excesiv iarba, pentru că aceasta accentuează sălbăticia grădinii tale.

Joacă-te cu înălțimile și dimensiunile. O floare mai înaltă, un pâlc mai mic: așa sună descrierea unei grădini cu flori de câmp superbe.

Dă atenție și frunzișului. Unele flori nu sunt atât de spectaculoase, dar au frunze cu totul ieșite din comun. Dacă te vei raporta și la acest aspect, grădina ta va semăna cu un paradis terestru.

Tu ce părere ai despre trucurile noastre pentru o grădină cu flori de câmp? Ai de gând să renunți la straturile atent aranjate, cu specii clasice, și să îmbrățișezi sălbăticia plină de libertate?

Profită de privilegiul pe care îl ai, acela de a poseda o grădină, și transform-o în acel spațiu magic în care îți încarci de fiecare dată bateriile!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Totul despre cârtița cu nas stelat