Cum scapi de mirosul urât în baie?

Cum scapi de mirosul urât în baie?

Redactor Raluca Margean

Deși inevitabil, mirosul urât din baie poate fi combătut cu ajutorul unor metode extrem de simple. Am adunat în acest articol cele mai eficiente soluții de a scăpa de mirosul neplăcut din baie și de a împrăștia arome proaspete în acest spațiu slab aerisit!

Soluții pentru mirosul urât din baie

Mirosul urât din baie te poate face să te simți inconfortabil, mai ales atunci când ai oaspeți la tine acasă. Chiar dacă baia ta este foarte curată, în acest spațiu pot exista mirosuri nedorite și  persistente, însă din fericire există câteva soluții care te vor ajuta să scapi de ele.

Iată câteva sfaturi pentru îndepărtarea mirosurilor nedorite din baie:

Ventilația corespunzătoare

Umiditatea din baie ar putea cauza apariția mucegaiului și a unui miros neplăcut în baie. Însă dacă păstrezi o ventilație bună, acest lucru ar putea fi prevenit. Prin urmare, dacă baia ta are o fereastră, cel mai bine este s-o ții deschisă cât mai mult timp pentru o aerisire foarte bună. Dacă nu, folosește ventilatoarele sau purificatoarele de aer.

Curățarea regulată

Femeie care spală vasul de toaletă
Sursa foto: Pexels.com

Este important să menții baia curată și să speli regulat toate suprafețele, folosind fie produse de curățare din comerț, fie soluții homemade din ingrediente naturale. Spală bine vasul de toaletă, chiuveta și cada de baie, dar și gresia și faianța, unde se poate strânge mizeria. 

Pentru o prospețime suplimentară, pune 1-2 tablete antiacide în rezervorul vasului de toaletă. După aproximativ 20 de minute, nu ar mai trebui să miroasă urât în baie.  

Eliminarea mucegaiului

Mucegaiul se poate dezvolta foarte ușor în baie, din cauza umezelii constante, și poate elibera un miros foarte urât. Fii atentă la petele negre de mucegai care apar sub chiuvete sau pe pereți, inclusiv pe tavan, și elimină-le spălând suprafețele cu o soluție obținută din 4 linguri de oțet alb și o lingură de sare.

Scoate gunoiul din baie

Nu trebuie să lași mult timp gunoiul în baie, dacă vrei să eviți apariția unui miros neplăcut. De asemenea, se recomandă menținerea vasului de toaletă cu capacul închis și spălarea regulată a covorașelor de baie pentru a îndepărta mirosul urât cauzat de reținerea umidității.

Metode naturale de a scăpa de mirosul urât din baie

Soluțiile de curățare din comerț conțin, de obicei, substanțe chimice toxice. De aceea, multe persoane apelează la metode naturale de a scăpa de mirosul urât din baie. Iată ce poți încerca și tu:

Bicarbonat de sodiu

Borcan cu bicarbonat de sodiu
Sursa foto: Pexels.com

Bicarbonatul de sodiu este un agent de deodorizare eficient, așadar, dacă pui un vas cu bicarbonat de sodiu pe un raft în baie, vei observa că acesta neutralizează mirosul urât. De obicei, poți lăsa bicarbonatul timp de o lună, dar după această perioadă, este important să-l reînnoiești.

Bicarbonatul este și un agent de curățare foarte bun, eliminând cu ușurință petele și mizeria acumulată pe suprafețele din baie, în chitul de pe gresie, canalele de scurgere și instalațiile sanitare. În plus, deoarece este natural și non-toxic, este sigur de utilizat pentru menaj chiar și în preajma copiilor și a animalelor de companie.

Lămâie

Cadă de baie cu felii de lămâie
Sursa foto: Pexels.com

Acest fruct este considerat a fi un ingredient minune, care elimină mirosul urât din baie și menține încăperea proaspătă. Tot ce trebuie să faci este să pui o lămâie feliată în baie, astfel încât să poată absorbi mirosul și să-i dea o aromă ușor citrică. Schimbă lămâia odată pe săptămână pentru un control eficient al mirosurilor.

Oțet alb

Oțetul alb nu numai că îndepărtează mirosurile neplăcute din baie, dar poate curăța depunerile din toalete și canale de scurgere și poate desfunda filtrele robinetelor. Păstrează oțetul într-un bol și înlocuiește-l la fiecare două săptămâni pentru rezultate eficiente. De asemenea, îl poți folosi pentru curățarea suprafețelor, mai ales în combinație cu sare (proporția optimă este de 4:1 oțet și sare).

Uleiuri esențiale

Sticluțe cu uleiuri esențiale
Sursa foto: Pexels.com

Mirosul urât din baie poate fi persistent chiar și după curățarea profundă a toaletei, iar acest lucru se întâmplă din cauza ventilației necorespunzătoare. În astfel de cazuri, o soluție ușoară (pe lângă aerisirea băii) este utilizarea uleiurilor esențiale. Acestea au un efect de mai lungă durată decât orice odorizant, așadar, le poți folosi cu încredere. Alege uleiuri esențiale, care dezinfectează intens, precum arbore de ceai, eucalipt, cimbru sau mentă și, pentru un efect de lungă durată, combină-le cu oțet, lămâie sau bicarbonat de sodiu de casă.

Cărbune de bambus

Cărbunele de bambus este un excelent dezumidificator, eliminând astfel una dintre cauzele mirosului de baie. Este eficient să absoarbă umezeala, precum și substanțele chimice nocive din aer.

Lumânări parfurmate

Lumânări parfumate
Sursa foto: Pexels.com

Există multe lumânări organice și non-toxice disponibile pe piață, care pot fi folosite în baie. Pe lângă faptul că elimină mirosurile neplăcute, ele creează un mediu plăcut și liniștitor.

Vrei să elimini mirosul urât din baie? Curăță rezervorul de toaletă!

Majoritatea oamenilor nu acordă prea multă atenție rezervorului de toaletă, însă el poate reprezenta una din cauzele mirosului urât din baie. Acest lucru se întâmplă deoarece apa care stă acolo înăuntru poate favoriza apariția mucegaiului, care împrăștie în aer un miros neplăcut.

Pentru a scăpa de acest disconfort, cea mai simplă metodă este de a adăuga în rezervor pastile care conțin înălbitor, însă ideal ar fi să și cureți rezervorul în mod regulat. Pentru această operațiune poți folosi oțet, detergent lichid sau bicarbonat de sodiu.

Iată ce trebuie să faci:

1. Pregătește-ți instrumentele de curățat: cârpe, soluții de curățare, perie de toaletă și mănuși.

2. Scoate capacul rezervorului și pune-l deoparte pe un prosop, astfel încât să nu-ți murdărească podeaua sau covorașul de baie.

3. Este important ca în rezervor să fie doar o cantitate mică de apă în timp ce-l cureți, așadar primul lucru pe care-l faci este să-l golești.

4. Adaugă soluția de curățare și puțină apă, apoi curăță cu peria baza și părțile laterale ale rezervorului.

5. Lasă soluția să stea în rezervor timp de câteva ore, apoi mai freacă puțin.

6. Dă drumul la apă în rezervor și închide apoi capacul. După ce ai finalizat acest proces, problema ta cu mirosul misterios ar trebui să fie rezolvată.

Nu doar mucegaiul poate apărea în rezervorul de toaletă, ci și rugina. Aceasta este cauzată de apa dură care se evaporă și lasă în urmă reziduuri precum calciu și fier. Aceste substanțe chimice sunt greu de îndepărtat fără produse de curățare, precum înălbitor.

Așadar, ține cont de sfaturile de menaj din acest articol și vei vedea că vei scăpa rapid de mirosul urât din baie.

Citește și: Soluția de curățat geamurile pe care o poți face acasă, mai eficientă decât orice produs din magazin

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Realtor.com, Livspace.com

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.