Cum se înmulțește ficusul

Cum se înmulțește ficusul

Redactor Raluca Margean

Înmulțirea ficusului este foarte ușor de realizat, așadar dacă ai o astfel de plantă ornamentală și vrei s-o reînnoiești, îți prezentăm în acest articol ce trebuie să faci, pas cu pas! Ficusul se înmulțește fie prin butași, fie prin frunze, iar cel mai bun moment pentru a face acest lucru este vara, deoarece căldura le stimulează creșterea!

Persoană care îngrijește un ficus

Ficusul: tropicele în casa ta

Sunt aproximativ 900 de specii de ficuși, iar toți acești fac parte din familia Moraceae. Cele mai multe specii de ficuși sunt cunoscute în mod obișnuit ca smochine, însă există și specii care sunt folosite doar ca plante ornamentale.

Originar în principal din zonele tropicale din Asia de Est, ficusul apare și în alte zone tropicale ale lumii. Există, de asemenea, și câțiva membri de foioase care apar în zonele non-tropicale. Majoritatea speciilor de ficus sunt veșnic verzi. Frunzele sunt de obicei simple și ceroase, iar cele mai multe emană latex alb sau galben atunci când sunt tăiate.

Înainte de afla mai multe despre înmulțirea ficusului, este interesant să afli despre procesul său unic de polenizare:

Fiecare specie este polenizată de o viespe specifică (viespea smochină) și adăpostește puii acestei viespi. Viespea purtătoare de polen intră în fructul smochinului, polenizează florile femele și depune ouă în unele dintre ele. Un ovul care primește un ou de viespe protejează și hrănește larva din interior. Ovulele de flori polenizate care nu primesc un ou de viespe se dezvoltă în semințe normale.

Aproximativ o lună mai târziu, masculii adulți de viespe intră în fructele smochinelor unde se află femelele și se împerechează cu acestea. Femelele ies apoi din fruct, adună polen pe drum și caută o smochină receptivă din aceeași specie în care să-și depună ouăle. Femelele viespi parcurg uneori distanțe uriașe până localizează un copac ficus cu smochine receptive din specia corectă. În general, majoritatea speciilor de smochin sunt polenizate de un singur polenizator specific speciei.  

Principalele specii de ficus

Așa cum precizam mai sus, exxistă peste 900 de specii de ficus, însă cele mai cunoscute sunt:

  • Ficus carica (Smochinul comun). Acesta este cultivat pentru fructele sale comestibile în formă de pară.
  • Ficus benghalensis (banyan). Acesta este un copac înalt (aproximativ 3 m) cu rădăcini aeriene care devin foarte mari și se răspândesc departe de tulpina principală, acționând ca trunchiuri auxiliare pentru a susține coroanele masive.
  • Ficus religiosa (arborele Bo sau pipal). Aceste este un copac sacru în India, fiind asociat cu Buddha.
  • Ficus insipida. Această plantă are cea mai mare rată de fotosinteză dintre toți arborii de pădure. Se găsește în Mexic și partea de nord a Americii de Sud. Înmulțirea ficusului insipida se realizează extrem de repede,putând coloniza câmpurile de fermă abandonate.
  • Ficus sycomorus. Acest arbore are frunze asemănătoare dudului, lemn de esență tare și fructe comestibile.
  • Ficus elastica. Cunoscut ca planta de cauciuc din India, acest copac mare era o sursă importantă de cauciuc în secolul al XIX-lea. În prezent, ficus elastica este cultivat ca plantă ornamentală de interior.
  • Ficus lyrata (Smochinul cățărător) și Ficus benjamina (Smochinul plângător). Acestea, împreună cu alte specii cățărătoare precum Ficus pumila sunt plante ornamentale foarte populare.

Înmulțirea ficusului

Există două modalități prin care se poate înmulți ficusul, și anume prin butași sau prin frunze. Iată cum se procedează în fiecare caz.

Înmulțirea prin butași

Cea mai eficientă metodă de înmulțire a ficusului este prin butași. Iată ce trebuie să faci, pas cu pas, conform site-ului Thespruce.com:

  1. Pregătește o suprafață de lucru curate. Zona trebuie curățată bine îndepărtând orice alte resturi vegetale sau pământ pentru a preveni răspândirea bolilor. Este important să porți mănuși deoarece seva alba a ficusului este foarte lipicioasă și poate provoca iritație. Dacă te-ai murdărit, totuși, pe mâini, cu această sevă, spală-te bine cu apă și săpun.
  2. Alege o tulpină sau ramură lungă, sănătoasă pentru a tăia butași. Trebuie să alegi o tulpină cu frunze care nu au pete.
  3. Butașii de ficus trebuie să aibă o lungime de aproximativ 15 centimetri și să aibă cel puțin patru noduri de frunze pentru cea mai bună șansă de succes.
  4. Înmulțirea ficusului ar trebui să se facă în perioada ianuarie-martie.
  5. Taie ramura chiar deasupra unui nod. Dacă butașul picură sevă, tamponează ușor capătul tăiat al tulpinii cu un prosop de hârtie până când se oprește.
  6. După ce ai tăiat butașii, îndepărtează frunzele de jos de pe fiecare tulpină, însă asigură-te că rămâne o frunză în partea de sus a butașilor. Acest lucru nu numai că ajută la expunerea tulpinii și încurajează înrădăcinarea, dar ajută și la asigurarea că energia butașului este direcționată spre o nouă creștere, mai degrabă decât spre menținerea frunzelor existente.
  7. Rulează frunza pentru a forma un cilindru și fixeaz-o cu o bandă de cauciuc pentru a evita pierderea de umiditate.
  8. Pentru înmulțirea ficusului, umple o oală mică de plastic cu un amestec pământ și perlit, un produs anorganic care reține apa în sol, afânează și aerează pentru a stimula producția de rădăcini. Umezește apoi amestecul.
  9. Înainte de plantare, aplică un hormon de înrădăcinare la sfârșitul fiecărui butaș. Apoi, introdu butașul în sol, asigurându-te că nodul superior se află pe suprafața amestecului de sol.
  10. Pune o pungă de plastic cu fermoar peste fiecare butaș în ghivece pentru a crea un mediu asemănător cu serele.
  11. Pune ghiveciul într-o locație caldă și însorită. Este important ca butașul să primească soare pe tot parcursul zilei, însă să nu fie direct în soare.
  12. Udă butașul după cum este necesar, fără să lași solul să se usuce.
  13. De obicei, durează 4-5 săptămâni până apar rădăcinile.

Înmulțirea prin frunze

Înmulțirea ficusului se poate realiza și doar prin frunze. Iată cum:

  1. Amestecă cantități egale de nisip horticol (pentru drenaj) cu un îngrășământ premium pentru ghiveci (pentru reținerea umidității) și perlit.
  2. Pune amestecul într-o tavă puțin adâncă.
  3. Rupe frunzele sănătoase, mai bătrâne, de acolo de unde se atașează de trunchi. Folosește mănuși din cauza sevei lipicioase și iritante.
  4. Introdu tulpinile frunzelor adânc în amestecul de ghiveci din tavă. În aceeași tavă pot fi plantate mai multe frunze.
  5. Umple, apoi, tava cu apă. Pământul trebuie menținut umed (nu trebuie să se usuce complet).
  6. Așează tava într-o cuvă de plastic cu capacul deschis, pentru a crește umiditatea, dar pentru a permite o oarecare circulație a aerului. Alternativ, plasează tava într-un loc cu umiditate ridicată, cu soare doar în timpul dimineții.
  7. În aproximativ 6 săptămâni, frunzele ar trebui să dezvolte rădăcini și pot fi plantate în ghivece.

Înmulțirea speciei Ficus Benjamina

Ghiveci cu ficus benjamina

Înmulțirea Ficusului Benjamina se realizează doar prin butași în sere sau în pahare cu apă. Substratul de pământ trebuie să fie turbă, iar perioada propice de înmulțire este din aprilie până în septembrie. De obicei, durează aproximativ 3-4 săptămâni până apar noile rădăcini.

Înmulțirea speciei Ficus Elastica

Ghiveci cu ficus elastica

Asemenea specie benjamina, înmulțirea Ficusului Elastica se face tot prin butași. Ramurile pentru butași ar trebui să conțină 2-4 frunze. Acestea se țin în apă caldă aproximativ 10-15 minute, pentru oprirea latexului. Solul potrivit este un amestec de turbă și nisip, iar rădăcinile se văd în cca 4-6 săptămâni.  

Cum se îngrijește ficusul?

Persoană care șterge frunzele de ficus

După ce ai aflat informații utile despre înmulțirea ficusului, trebuie să știi câteva lucruri și despre îngrijirea sa. Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont:

  • Ficusul elastica este sensibil la frig, de aceea trebuie adăpostit în locuri cu peste 12-15 grade Celsius. La interior, temperatura optima este de 21 de grade Celsius.
  • Ficusul are nevoie de lumină, însă nu trebuie așezat direct în razele soarelui deoarece frunzele sale se vor arde.
  • Ține ficusul departe de aparatul de aer condiționat sau vânt deoarece se poate usca.
  • Udarea plantei se face dimineața, cu apă la temperatura camerei. Nu trebuie să fie udată excesiv deoarece astfel își va pierde frunzele. Ficusul Elastica nu tolerează climatul uscat, așadar frunzele sale trebuie să fie pulverizate regulat cu apă.

Persoană care pulverizează cu apă frunze de ficus

  • Solul trebuie să conțină fosfor, azot și potasiu, altfel frunzele se pot îngălbeni.
  • Nu muta planta foarte des din locul său, deoarece s-ar putea să-și piardă frunzele. Durează mult timp până ce ficusul se acomodează habitatului său.
  • Nu înflorește în condiții de interior.

De obicei, ficusul nu se îmbolnăvește foarte ușor, însă pot fi afectați de dăunători, precum acarienii. Un ulei horticol sau un insecticid natural precum piretru ar trebui să fie mai mult decât adecvat în controlul acestor dăunători. Ficusul poate fi afectat de îngălbenirea sau pierderea frunzelor, mai degrabă decât de boli. Fii atent la udare, drenaj, lumină și umiditate și, cel mai probabil, nu vei avea probleme cu ficusul tău.

Așadar, înmulțirea ficusului este un proces relativ ușor. Urmează sfaturile din acest articol și vei avea o plantă ornamental deosebit de frumoasă și sănătoasă.

Surse foto: iStock.com

Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.