Cum sa folosesti culorile complementare pentru casa ta

Cum sa folosesti culorile complementare pentru casa ta

Redactor Alexa Galgau

Mai tii minte cand ai invatat in scoala despre cercul cromatic? Exista ideea foarte populara conform careia culorile opuse din acesta, adica cele numite "complementare", au un efect vizual foarte placut si pot fi folosite cu succes in decorarea casei.

Iata cum sa folosesti culorile complementare in designul interior, astfel incat sa obtii niste camere atragatoare din punct de vedere cromatic!

Foloseste culorile complementare la tine acasa

Cele trei seturi de culori complementare, derivate din cele trei culori de baza (rosu, galben si albastru), sunt: rosu si verde, galben si violet, portocaliu si albastru. Folosite impreuna, ele sunt dinamice si placute ochiului. Aceasta se intampla datorita diferitelor celule fotoreceptoare, care percep diferitele culori ale luminii.

Daca vei privi mai mult timp o anumita culoare si te vei uita apoi in alta parte, pe un fond alb, vei vizualiza exact culoarea complementara a acesteia. De ce se intampla acest lucru? Sa zicem ca te uiti intens la un obiect albastru. Dupa o vreme, celulele din ochi care proceseaza aceasta culoare vor "obosi", facand astfel semnalul transmis catre creier putin mai slab. Avand in vedere ca acea parte a spectrului cromatic este mai putin activa in creierul tau, atunci cand te vei uita in alta parte (cel mai bine se observa pe un perete alb), ceea ce va aparea este o vaga imagine a obiectului respectiv, insa in culoarea portocaliu. Ceea ce vezi este de fapt albul peretelui, insa albastrul este mult mai slab, ceea ce rezulta in noua culoare.

Pe langa faptul ca aceasta informatie este foarte interesanta ca atare, ea este valoroasa si pentru designerii de interioare. Prin combinarea culorilor complementare, camerele capata dinamism, deoarece cele doua nuante se completeaza perfect ca intensitate. Un pic de portocaliu intr-o camera albastra (sau invers) sare imediat in atentia celui ce priveste, tocmai pentru ca ochiul lui doreste sa vada acea culoare. A combina doua culori complementare este perceputa de creier ca echilibrata si calmanta, pentru ca stimuleaza diferite regiuni ale ochiului.

Daca teoria nu prea te-a convins, atunci nu ramane decat sa admiri pozele de mai jos si sa iti dai seama ca acest tip de imbinare cromatica este foarte inspirat in decorarea casei!

Dupa cum vezi, albastrul si portocaliul creeaza impreuna o atmosfera vesela, fara a fi obositoare din punct de vedere vizual. Pentru ca sunt culori destul de puternice, foloseste albul pentru a le balansa. Acesta merge deja de minune cu albastrul, iar o pata portocalie discreta va fi binevenita.

Atunci cand vrei ca culorile principale ale unei incaperi sa fie albastrul si portocaliul, opteaza pentru nuante mai deschise. Dupa cum poti observa si in imaginea din stanga, efectul este unul calmant, nici pe departe obositor sau prea incarcat.

Galbenul si violetul fac impreuna o "echipa" minunata si reprezinta un adevarat deliciu vizual, atata timp cat niciuna dintre cele doua culori nu este folosita in exces. Petele cromatice de acest gen sunt indraznete si scot eticheta "banal" de pe orice camera. Este de ajuns sa pui o cuvertura violet si o perna galbena, iar incaperea respectiva capata instantaneu un aer distinct si este greu de uitat.

In ceea ce priveste rosul si verdele, este greu sa alaturi aceste culori fara a te gandi la Craciun. Pentru a le imbina cu succes, secretul consta in folosirea altor nuante decat cele tipice sarbatorilor. De exemplu, alege un rosu inchis, sangeriu, si un verde pal, niciuna in cantitati prea mari. Poti observa si in imagine cum comoda rosie se potriveste perfect cu acel scaun, tocmai pentru ca acesta din urma nu are o cromatica foarte puternica.

Asadar, nu ezita sa folosesti culorile complementare in propria ta casa, pentru ca efectul lor vizual este unul cu adevarat placut. Tot ce trebuie sa faci este sa fii atenta sa mentii un echilibru intre cele doua si sa nu le expui pe suprafete prea mari, pentru ca atmosfera sa nu devina prea incarcata. In cele mai multe stiluri de amenajare interioara, culorile complementare pot fi folosite cu succes pentru a da personalitate unei incaperi.

Sursa: www.apartmenttherapy.com

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.