Cum sa ingrijesti o pisica: ghid pentru incepatori

Cum sa ingrijesti o pisica: ghid pentru incepatori

Viorica Ghinea, redactor

Te-ai hotarat sa aduci in casa ta un animal de companie, iar alegerea a fost o simpatica felina ce te-a fermecat de la prima vedere. Cum noua experienta nu se limiteaza doar la momente pline de afectiune, nebunii si veselie, ci implica si multa responsabilitate, va trebui sa te documentezi in legatura cu ritualul de curatare si infrumusetare a ei.

Desi pisicile se curata destul de bine si singure, este important sa stii cum sa ingrijesti o pisica, pentru a o mentine in cea mai buna forma, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al aspectului ei.

Cum sa ingrijesti o pisica: principii de baza

Daca nu stii cum sa ingrijesti o pisica, urmareste ghidul de mai jos. Intocmeste chiar de la inceput ritualul de ingrijre potrivit, astfel iti va fi mult mai usor sa stii ce ai de facut pe parcurs.

Perierea

Perierea pisicii trebuie facuta in functie de tipul de par si de sezon. Daca felina ta are parul lung, poate fi periata de doua-trei ori pe saptamana, dar numai in cazul in care nu paraseste locuinta, altfel trebuie periata zilnic. In schimb, pisicile cu blana mai scurta pot fi periate doar o data pe saptamana, insa tine cont si de nevoile lor. Avand in vedere ca toamna si primavara incepe sezonul naparlirii, acorda mai multa atentie acestui aspect si usureaza munca pisicii, minimizand formarea bilelor de par. Intregul proces trebuie sa fie relaxant si sa dureze cam 10-20 de minute, in functie de nevoile ei. Asigura-te ca nu ratezi nicio zona si respecta toanele felinei. Daca este nelinistita, nu are sens sa o chinui, ci e mai bine sa astepti sa se calmeze.

ingrijirea pisicii

Foloseste perii si piepteni de par speciali pentru tipul lor de blana si curata-le bine dupa fiecare sesiune de toaletare. Daca pisica are parul scurt, foloseste o perie de dimensiuni mici, in schimb, daca are parul bogat si stufos, ai nevoie atat de o perie mai mare, cat si de un pieptene, pentru a-i curata blana cu usurinta.

Prevenirea bolilor de piele si a parazitilor

Acest pas nu poate sa lipseasca din ghidul de ingrijire a unei pisici. Pentru inceput, investigheaza frecvent starea animalului de companie, pentru a observa daca are paraziti, boli de piele sau posibile rani. Trece mana prin blana ei, cu miscari blande, ca si cum ai alinta-o.

Curata-i urechile la doua saptamani (aproximativ), cu un tampon de vata inmuiat in putin ulei de masline. De asemenea, nu uita de murdaria care se acumuleaza la ochi. Inmoaie un tampon de vata in putina apa si indeparteaza cu delicatete orice urma de mizerie.

Cere sfatul unui specialist pentru orice problema pe care o intampini sau daca ai nelamuriri legate de anumite produse de ingrijire. De altfel, atunci cand nu ai timp sa te ocupi de toaletarea ei, fa o vizita unui salon. Nu numai ca vei afla informatii utile, dar poti fura si mici trucuri.

 

Imbaierea pisicii

Cum sa ingrijesti o pisica atunci cand vine vorba de imbaierea ei? Probabil ai observat ca apa nu este cel mai bun prieten al unei pisici, insa este necesar sa parcurgi si acest pas din cand in cand. Obisnuieste animalul inca de cand este mic cu acest ritual. Fa-i cunostinta treptat cu apa, nu il arunca direct in cada sau intr-un lighean, altfel nu va reactiona prea bine. Partea buna este ca pisicile nu trebuie spalate des, ci ocazional, atunci cand se murdaresc.

pisica strufoasa

Specialistii te sfatuiesc sa ii tai ghearele inainte, pentru a te scuti de eventuale neplaceri, sa o perii bine si sa ai toate cele necesare langa tine (sampon special, prosop). Fii atenta si la temperatura apei, ai grija sa fie calduta, nu rece sau fierbinte si sa nu ii intre in urechi. Daca se intampla acest lucru, sterge-o foarte bine, pentru ca este o zona sensibila, predispusa infectiilor. Mangaie-o si alint-o in tot acest timp, iar la final rasfat-o cu o mica recompensa.

Animalul tau de companie merita tot ce este mai bun, astfel ca este bine sa ai cunostinte despre cum sa ingrijesti o pisica. Nu te ingrijora daca nu stii sa faci totul ca la carte de la inceput, pentru ca vei invata tot mai multe lucuri pe parcurs, in special dupa ce ii vei cunoaste mai bine obiceiurile.

Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.