Cum sa ingrijesti orhideea Phalaenopsis

Cum sa ingrijesti orhideea Phalaenopsis

Andreea Gluh, redactor

Orhideele sunt plante exotice, cu flori deosebit de frumoase. Decorarea locuintei cu acestea a luat amploare in ultimii ani, una dintre speciile preferate fiind Phalaenopsis. Florile sale sunt delicate si colorate diferit, de la alb imaculat, pana la roz intens si visiniu. Daca iti doresti si tu o astfel de planta, trebuie sa stii mai intai care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand o ingrijesti.

Noi iti vom oferi, in cele ce urmeaza, cateva sfaturi in legatura cu ingrijirea orhideei Phalaenopsis.

Scurta descriere a orhideei Phalaenopsis 

 


Phalaenopsis este originara din sud-estul Asiei si este cunoscuta si ca orhideea-molie. Numele sau provine din limba greaca, in care cuvantul "phalaina" inseamna molie, iar "opsis" se traduce prin asemanator. 

Acest gen de orhidee cuprinde doua grupuri, unul fiind caracterizat de prezenta inflorescentelor mari, in nuante de alb sau de roz, iar celalalt de plantele cu flori ce au un aspect cerat si culori vii. Cele doua grupuri sunt impartite, la randul lor, in 60 de specii si in sute de hibrizi, astfel incat gama de culori a florilor rezultate este uimitoare. 

 

Motivul pentru care Phalaenopsis a evoluat si s-a dezvoltat la un asemenea nivel il reprezinta faptul ca aceasta planta nu este foarte pretentioasa la conditiile de mediu si poate supravietui in conditii medii de lumina si de umezeala. 

Cum sa ai grija de orhideea Phaelonopsis

Ca orice planta scoasa din habitatul ei natural, aceasta orhidee poate supravietui intr-o locuinta daca ii acorzi putina atentie si daca respecti cateva reguli de baza. 

Asadar, mai intai trebuie sa asezi ghiveciul florii in apropierea unei surse de lumina naturala, chiar daca aceasta este difuza.

 


In ceea ce priveste temperatura ideala pentru Phalaenopsis, ea trebuie mentinuta constanta pe cat posibil. Totusi, odata cu venirea toamnei este bine ca mercurul termometrului din camera in care tii planta sa scada putin, pentru ca sistemul vegetativ al orhideei sa sesizeze schimbarea de anotimp. Aceasta o va ajuta sa se pregateasca pentru cresterea unor noi muguri florali, care se vor deschide la finalul iernii. De asemenea, odata cu venirea toamnei vei observa ca orhideei tale ii apar noi frunze. 

 

Aceasta specie de orhidee poate inflori de doua sau de trei ori pe an, adica din iarna pana in mijlocul verii. Dupa ce aceasta perioada trece, va incepe regenerarea radacinilor. Acesta este momentul potrivit pentru a schimba vasul in care este plantata floarea. Scoate planta din ghiveciul vechi, clateste-o cu apa calduta si taie cu o foarfeca radacinile moarte. Acestea pot fi usor recunoscute dupa culoarea maron, in timp ce radacinile noi sunt albe si au varfuri verzi.

Ai grija ca la transplantarea in ghiveciul nou sa ingropi radacinile la aceeasi adancime la care erau in vechiul vas. Odata mutata, planta nu trebuie udata timp de aproximativ o saptamana, dupa care poti relua rutina de ingrijire. 

 

 

Orhideea Phalaenopsis trebuie udata o data la sapte sau la zece zile, in functie de rapiditatea cu care radacinile absorb apa. Pe langa acest lichid vital poti adauga cu incredere si ingrasaminte special create pentru aceasta planta exotica. Ele ii vor asigura necesarul de elemente nutritive, astfel incat te vei bucura de florile ei delicate mai mult timp. De asemenea, este important de retinut ca cea mai buna metoda de a uda Phalaenopsis este aceea de a scufunda ghiveciul in apa la temperatura camerei.

Sursa: bhg.com

Daca vei respecta regulile de ingrijire a orhideelor Phalaenopsis, te vei putea lauda cu aceasta floare exotica ce-ti va bucura privirea si te va duce cu gandul la taramurile de peste mari si tari. 

 

Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    andreea (anonim)
    16 noiembrie 2013 12:12

    Orhideea nu se tine decat in vas transparent. Nu in ghiveci ca in poza. Daca o se muta intr un asemenea vas dupa cateva saptamani nu o sa i mai mearga deloc, de flori nici nu mai vorbim!Daca se uda regulat, are lumina si avem grija sa i scurgem apa din vas dupa ce o udam ii merge de minune!