Cum sa iti alegi chiuveta de bucatarie: 5 criterii esentiale

Cum sa iti alegi chiuveta de bucatarie: 5 criterii esentiale

Adelina Ion

Avand functii multiple, chiuveta de bucatarie este un element esential in acest spatiu. Practic, in chiuveta incepe prima etapa a prepararii mancarurilor - spalarea si curatarea ingredientelor - si tot in chiuveta are loc ultima etapa a acestui proces - spalatul veselei. Cercetarile au demonstrat ca activitatea intr-o bucatarie se desfasoara in proportie de 60% in jurul chiuvetei. Dincolo de aspectul practic, nu trebuie ignorat nici faptul ca o chiuveta de bucatarie trebuie sa se integreze intr-o maniera armonioasa in ansamblul mobilierului.

In randurile urmatoare iti oferim cateva criterii dupa care sa te ghidezi atunci cand iti alegi chiuveta de bucatarie.

1. Particularitatile materialelor din care este realizata chiuveta de bucatarie

Exista mai multe tipuri de materiale pentru chiuveta de bucatarie, precum inoxul, ceramica sau granitul. Dincolo de caracteristicile fiecarui tip de material in parte, este esential sa pastrezi armonia si stilul bucatariei  si sa iti stabilesti un buget.

   

Chiuveta de bucatarie din inox este practica, usor de intretinut, igienica si rezistenta la caldura, agresiuni sau coroziune. Poate fi curatata usor, cu ajutorul unui burete umed, iar petele de calcar ies daca sunt sterse cu un amestec din otet alb si apa fiarta.

Chiuveta de bucatarie din ceramica, desi este foarte eleganta, prezinta dezavantajul de a nu fi rezistenta la agresiuni, putandu-se sparge sau crapa relativ usor. Ca avantaj, mentionam faptul ca poate fi curatata fara prea mare efort, cu bicarbonat de sodiu.

Chiuveta de bucatarie din granit aduce un farmec aparte bucatariei, conferindu-i un aspect autentic si luxos, indiferent ca este rustica sau contemporana. Este rezistenta la socuri termice si la alte tipuri de agresiuni, este solida si usor de intretinut.

Chiuveta de bucatarie din rasina sintetica se integreaza perfect intr-o bucatarie clasica sau moderna. Calitatea chiuvetei din rasina sintetica variaza in functie de materialele folosite. Chiuvetele care contin rasina in combinatie cu silicat sau cuart vor fi mult mai rezistente decat cele care contin fibre de sticla sau nisip. Dezavantajul ar fi ca fara o curatare regulata, rasina alba va capata cu timpul o tenta galbuie, iar cea neagra risca sa se decoloreze din cauza calcarului.

2. Forma pe care o are chiuveta de bucatarie, in acord cu formele celorlalte obiecte din bucatarie

Alege forma chiuvetei in asa fel incat sa pastrezi stilul dominant al bucatariei. De exemplu, daca piesele de mobilier sau obiectele electrocasnice care se gasesc in acest spatiu (aragaz, frigider) au marginile drepte, poti opta pentru o chiuveta de bucatarie dreptunghiulara si chic. Daca marginile obiectelor de mai sus sunt rotunjite, atunci o chiuveta rotunda sau una cu marginile realizate in acelasi mod va indulci atmosfera si va conferi un aspect cald bucatariei.

  

3. Culoarea, un aspect important de care sa tii cont atunci cand alegi chiuveta de bucatarie

Daca nu ai optat pentru o chiuveta de inox, atunci ai de ales intre diferitele culori ale chiuvetelor de ceramica, rasina sau piatra. Sfatul nostru este sa privilegiezi culorile sumbre: negru, gri inchis sau culoarea ardeziei. In acest fel, chiuveta de bucatarie se va detasa de restul obiectelor de mobilier sau electrocasnice si va deveni elementul numarul 1 al bucatariei. Culoarea inchisa a chiuvetei este in trend si imbunatateste tonurile care predomina in bucatarie, mai ales daca mobila este din lemn deschis la culoare. De asemenea, albastrul deschis, griul deschis sau rosul merg foarte bine cu o chiuveta din ceramica sau din rasina neagra. Ca regula generala, trebuie sa stii ca unui decor retro i se potrivesc culorile deschise, luminoase, in timp ce unuia clasic i se asorteaza finisaje din metal cu linii discrete din lemn.

4. Cu o cuva sau cu doua cuve? Ce model de chiuveta de bucatarie te avantajeaza?

Din punctul de vedere al configuratiei, ai de ales intre o chiuveta cu o singura cuva si una cu doua cuve - prima cuva se foloseste pentru curatarea si spalarea alimentelor, a doua cuva - pentru spalatul vaselor. Chiuveta cu o cuva se preteaza la spatiile cu dimensiuni reduse, iar in bucatariile mici se impune intotdeauna o organizare riguroasa . Daca dispui de ceva mai mult spatiu, opteaza pentru o chiuveta de bucatarie cu 2 cuve. In termeni de functionalitate, aceasta este mult mai practica. Din nou, nu uita sa acorzi importanta cuvenita formei cuvelor. Acestea pot fi: patrate, rotunde, ovale, rectangulare, iar in cazul chiuvetelor cu 2 cuve, acestea pot fi identice sau una mai mare si una mai mica.


5. Chiuveta de bucatarie incastrabila sau neincastrabila?

Chiuveta de bucatarie poate fi montata sub blatul de lucru (chiuveta incastrabila) sau peste blat (chiuveta neincastrabila). Chiuveta incastrabila in blat este foarte practica reprezentand, in principal, o adaptare la necesitatea continuitatii frontului de lucru. Ca dezavantaje, mentionam un sistem special de sustinere a chiuvetei si necesitatea folosirii unui blat din material solid.

Chiuveta neincastrabila, aceea ale carei margini depasesc decupajul realizat in blat sprijinindu-se pe acesta, are avantajul ca se poate monta oriunde in bucatarie, nu necesita un sistem suplimentar de sustinere si poate fi combinata cu orice tip de blat, singura conditie fiind aceea de a exista in apropiere o conducta de apa. Ca dezavantaje, mentionam faptul ca in zona imbinarii cu chiuveta, curatarea blatului se realizeaza cu dificultate.

Acestea fiind spuse, tu pentru ce tip de chiuveta de bucatarie ai optat?

Articolul urmator
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie
Incepe quiz
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.