Cum sa iti amenajezi o gradina japoneza
Cuprins
- Pietre, nisip si pietris
- Insulite si poduri
- Vegetatia din gradina japoneza
- Iazuri, cascade si fantani
- Felinarele sau stalpii din piatra, simbol al focului
- Aleea, mai mult decat o cale de acces
Conform traditiei japoneze, gradina trebuie sa scoata in evidenta universul si sa contina cele sase elemente ale acestuia: aerul, apa, pamantul, focul, plantele si animalele. O gradina in stil asiatic trebuie sa reproduca peisaje naturale in miniatura si sa fie o oaza de liniste si relaxare pentru cei care o viziteaza.
Sursa foto: www.decoist.com
Iata ce elemente de decor ar trebui sa se regaseasca intr-o gradina japoneza: pietre de diferite forme, texturi si culori, apa (iazuri, fantani), nisip si pietris, statui, lanternele de piatra (stalpii) sau felinarele, un gardulet sau un pod, plante si arbori precum ciresi, pruni, camelii, azalee, salcii, pini, animale cum ar fi broaste, crapi, rate.
Daca vrei sa-ti amenajezi propria gradina japoneza, te poti inspira din urmatoarele gradini care utilizeaza cele mai frecvente elemente.
Pietre, nisip si pietris
Inca din antichitate, pietrele au jucat un rol important in cultura japoneza. In Shinto sau sintoism (religia traditionala a Japoniei), pietrele proeminente sunt venerate deoarece intruchipeaza zeii lor numiti "kami", in timp ce pietrisul a fost folosit pentru a desemna motive sacre, asa cum se vede la unele temple antice, cum ar fi Marele Altar Ise sau Sanctuarul Kamigamo din Kyoto.
In gradinile contemporane, pietrele mari simbolizeaza muntii si dealurile, au accente decorative si servesc drept materiale de constructie pentru poduri si alei. Pietrele mai mici sunt folosite la amenajarea iazurior si a apelor curgatoare.
In schimb, exista si gradini uscate care sunt alcatuite in intregime din pietre: cele de dimensiuni mari tin locul muntilor, insulelor si cascadelor, in timp ce pietrisul si nisipul inlocuiesc apa.
Insulite si poduri
Insulele sunt un alt element caracteristic gradinilor japoneze. Deseori reprezinta insule reale insa cateodata au doar un simbolism religios, cum ar fi cele construite sub forma de broasca testoasa sau cocor (simbol al longevitatii si sanatatii) ori care sa semene cu Horai, un munte sacru mistic in taoism.
Podurile sunt folosite pentru a conecta insulele si apele curgatoare sau iazurile. Sunt construite din pietre sau lemn, finisate sau cu forme naturale.
Vegetatia din gradina japoneza
Intr-o gradina japoneza, poti gasi o gama variata de vegetatie: arbori, arbusti, gazon si flori. De exemplu, artarii si ciresii sunt alesi deseori pentru frumusetea lor din perioada infloritoare. In schimb, pinii, bambusul si prunii sunt apreciati pentru aspectul deosebit pe care il au in lunile de iarna. De asemenea, se folosesc mai multe specii de muschi in amenajarea unei astfel de gradini.
Vegetatia este un simbol al relatiilor interumane: de exemplu, bambusul reprezinta prietenia, nuferii - puritatea spirituala, prunii ornamentali - paradisul, iar pinii - forta caracterului.
Plantele sunt aranjate astfel incat sa imite natura si trebuie sa fie ingrijite corespunzator. De exemplu, in timpul iernii japonezii folosesc panza groasa de sac si cabluri pentru a izola si proteja copacii si arbustii de inghet, iar metoda de infasurare cu paie protejeaza impotriva infestarii cu insecte si paraziti.
Iazuri, cascade si fantani
Iazurile reprezinta un element central in majoritatea gradinilor japoneze si simbolizeaza lacuri sau mari reale ori mitice. Cateodata, ele ofera un habitat pentru crapi (koi) care dau culoare si viata gradinii. Intr-o gradina japoneza trebuie sa existe macar o sursa de apa, fie ea doar o fantana sau un bazin.
In gradinile uscate, iazurile, paraiele si cascadele sunt reprezentate de pietris greblat, nisip si pietre asezate in pozitie verticala. Cei care dispun de un spatiu foarte mare sau construiesc o gradina cu scop recreational, pot utiliza iazurile pentru plimbari cu barca sau pentru amenajari de pavilioane destinate relaxarii.
Felinarele sau stalpii din piatra, simbol al focului
Felinarele sunt de obicei realizate din piatra si plasate in locatii alese cu grija, cum ar fi pe insulite, pe alei sau langa cladiri importante pentru a oferi lumina si un aspect estetic placut.
Felinarele sunt deseori asociate cu bazine de apa deoarece, impreuna, reprezinta o componenta de baza a gradinii de servit ceaiul, specifica culturii japoneze.
Aleea, mai mult decat o cale de acces
Daca vrei sa iti amenajezi o gradina japoneza, nu trebuie sa uiti de aleile construite din pietre, pietris si nisip. Scopul lor este sa-l introduca pe vizitator in gradina, dar si sa separe diferite spatii, cum ar fi o livada secreta sau un lac.
O gradina japoneza trebuie amenajata dupa anumite principii care provin din filosofia zen: ea trebuie sa urmeze o asimetrie (sa aiba elemente neregulate) si o transcendenta, sa fie un exemplu de simplitate si naturalete, sa aiba elemente austere (obisnuite, vechi) si subtile (reflectii din lac, textura pietrelor si nisipul, jocul umbrelor) si, nu in ultimul rand, sa emane o senzatie de liniste.