Cum sa iti faci propriul cinema in aer liber
Data viitoare cand ai chef sa vezi un film, ce-ai zice sa uiti de multiplexul din cartier si sa recreezi, in schimb, atmosfera unei sali de cinema chiar la tine acasa? Cu o serie de investitii minime si cateva idei simple de amenajare, vara asta le poti oferi prietenilor tai seri memorabile cu o selectie de filme pe gustul vostru, departe de aglomeratie. Fie ca locuiesti intr-un apartament sau dispui de o gradina in aer liber, Diva Hair iti arata cum sa construiesti un cinema in aer liber, la tine acasa.
Alege corect spatiul
In mod ideal, camera in care vei proiecta filmele este intunecoasa si nu ar trebui sa contina foarte multe piese de mobilier, care ar putea distorsiona maniera in care se propaga sunetul.
In cazul in care vrei sa proiectezi filmele in aer liber, tine cont de sursele de lumina atunci cand realizezi amenajarea. Ai grija ca lumina emisa de sursele din apropiere (case invecinate, felinare sau farurile masinilor) sa nu se reflecte pe ecranul de proiectie. De asemenea, gaseste o locatie potrivita pentru cinema-ul tau in aer liber, care sa permita accesul la sursele de electricitate.
Cum alegi sistemul audio-video pentru un cinema in aer liber?
Din fericire, gama sistemelor home cinema este atat de variata, incat vei gasi cu siguranta o solutie potrivita bugetului tau. Preturile pentru un sistem de tipul home theater incep de la aproximativ 1000 de lei, in care sunt incluse 5 boxe si un subwoofer.
Pentru un sistem 5:1 de acest tip, schema de amplasare care iti creeaza o sonorizare surround, asa cum exista in cinematografe, e urmatoarea: aliniaza ecranului 3 boxe si subwooferul (asaza o boxa sub ecran, doua pe laterale), celelalte doua boxe urmand a fi montate de o parte si cealalta a zonei din care vei urmari filmele.
Nu uita totusi ca acustica difera de la un spatiu la altul, asa ca e de preferat sa faci cateva probe de sunet inainte de a te decide asupra amplasamentului final al boxelor. Incearca diferite distante intre boxe, subwoofer si locul din care vei urmari filmele pentru a te bucura din plin de experienta pe care sunetele si coloanele sonore o creeaza.
O investitie foarte buna in cazul in care alegi sa-ti transformi curtea intr-un cinema in aer liber o reprezinta un videoproiector. Il poti integra usor in sistem, iar majoritatea modelelor existente pe piata dispun de o intensitate suficienta pentru a oferi o calitate inalta a imaginii odata cu lasarea intunericului. Inclusiv videoproiectoarele de baza au o intensitate de aproximativ 3000 de lumeni, suficienta pentru un nivel ridicat de claritate a imaginii chiar si in cursul zilei, atunci cand exista lumina naturala.
Construieste un ecran de proiectie pentru propriul cinema in aer liber
Toti ochii vor fi atintiti asupra ecranului, vedeta incontestabila a oricarei sali de cinema, fie ea indoor sau in aer liber; asa ca merita din plin sa studiezi gama de variante din care poti alege. Cea mai simpla solutie o reprezinta sa folosesti un perete alb drept suprafata pe care urmeaza sa proiectezi filmul. Desi e o idee la indemana, aceasta nu ofera cele mai bune rezultate. O suprafata neregulata va afecta claritatea imaginii proiectate, iar in cazul in care peretele are o alta nuanta decat alb, culorile filmului vor fi alterate.
Poti achizitiona un ecran de proiectie actionat manual cu aproximativ 300 lei, in timp ce unul gonflabil, potrivit pentru o gradina spatioasa, poate ajunge la aproape 1000 dolari. Noi iti propunem o alternativa simpla: sa-ti creezi singura propriul ecran de proiectie din materiale pe care probabil le ai deja in casa.
Mai intai, asigura-te ca ai la indemana tot ce iti trebuie: un cearceaf alb, o panza mai groasa de culoare inchisa sau chiar o musama de aceleasi dimensiuni, doua suruburi si sfoara. Pentru a obtine o imagine clara, lumina trebuie sa fie reflectata de ecranul de proiectie in mod uniform, si aici intervine musamaua sau panza mai groasa pe care o vei atasa pe dosul cearceafului. Indoaie materialul textil si suspenda ansambul de o sfoara fixata intre cele doua suruburi. Iar ca vantul sa nu-ti dea batai de cap in timpul proiectiilor in aer liber, poti echilibra sistemul introducand o teava usoara de aluminiu sau o scandura de lemn in bucla de la baza cearceafului. Contragreutatea va mentine suprafata ecranului intinsa, stabilizand-o in fata miscarii date de vant.
Mai mare nu inseamna neaparat mai bun
Din ambitia de a te apropia cat mai mult de atmosfera autentica a unui cinematograf, poate esti tentata sa crezi ca va trebui sa alegi un ecran cat mai mare. Un ecran imens s-ar putea dovedi o alegere gresita in cazul in care dimensiunile lui nu sunt raportate corect la distanta de la care vei urmari filmele. Indiferent de tipului ecranului de proiectie pe care il alegi, ca sa-i afli dimensiunea optima va trebui mai intai sa decizi unde vei aseza scaunele din care vei urmari filmele si locul in care urmeaza sa amplasezi ecranul. Impartind distanta dintre scaune si ecran la un numar cuprins intre 1,5 si 2,5, vei gasi intervalul in care dimensiunile ecranului trebuie sa se incadreze. De exemplu, sa zicem ca spatiul pe care vrei sa-l transformi in cinema nu-ti permite sa asezi fotoliile mai departe de 170 de centimetri de ecran. Impartind aceasta distanta la un numar intre 1,5 si 2,5, vei afla ca dimensiunile optime pentru ecran sunt cuprinse intre 70 si 116 cm.
Acum ca micul tau cinematograf in aer liber incepe sa prinda contur, nu ramane decat sa pregatesti un bol mare de popcorn si sa-ti inviti prietenii la un maraton de filme. Vizionare placuta!