Cum sa reconditionezi mobila veche care s-a deteriorat

Cum sa reconditionezi mobila veche care s-a deteriorat

Ioana Dinu

Toate lucrurile se strica mai devreme sau mai tarziu. Ce te faci, insa, cu mobila ta la care tii si pe care nu ai bani sa o schimbi prea curand? Trebuie sa o reconditionezi, evident. E bine sa stii ca poti face acest lucru la tine acasa, cu produse si ustensile pe care le gasesti prin casa, stiind doar cateva trucuri de baza.

Pahare ude asezate direct pe mobila, mici zgarieturi sau gauri, pe care nici macar nu mai stii cine le-a facut sau de unde au aparut, margini cu un aspect neingrijit sau de o culoare diferita sunt doar cateva dintre lucrurile care iti dau batai de cap. Ei bine, nu dispera!

Aceste stricaciuni sunt doar superficiale si le poti repara usor si repede, fara sa scoti o gramada de bani din buzunar. Metodele urmatoare de reconditionare nu se aplica si in cazul antichitatilor - pe acestea ar fi bine sa le duci la un restaurator.

Cum reconditionezi singura mobila veche

Cercurile albe de pe mobila, care sunt cauzate de vaporii apei scurse de pe cani si pahare si intrate in finisaj, sunt cel mai usor de inlaturat. Pentru a avea mobila ca noua, sterge petele cu o carpa de bumbac umezita usor in spirt. Daca aceste cercuri sunt de mult timp parte din mobila ta si s-au innegrit, spirtul este posibil sa nu te ajute. In aceste situatii, trebuie sa inlocuiesti finisajul cu totul, daca vrei ca mobila ta sa fie perfecta.

Pentru a oferi mobilei aspectul de nou si frumos ceruit, poti sa o stergi cu o carpa pe care ai pus ceara de masina. Ai grija sa nu aplici prea mult si sa nu uiti de suprafata neafectata a mobilei. Daca lustruiesti doar un cerc, mobila va avea un aspect si mai disproportionat.

Daca ai cateva aschii sarite, dar culoarea mobilei este aceeasi, aplica putin lac de unghii pe toata suprafata adanciturii. Dupa ce lacul se usuca, freaca suprafata cu un smirghel foarte fin. Si in acest caz, ultima actiune de reconditionare trebuie sa fie aplicarea de ceara de masina.

 

 

Cand vine vorba de mobila zgariata si cu margini uzate, o carpa inmuiata din abundenta in apa poate sa te salveze.

Tine carpa o perioada peste aria deteriorata si apoi usuca lemnul, lustruieste-l cu un smirghel fin si aplica lac sau ceara.

Pentru zgarieturi, este recomandat sa reconditionezi aplicand vopsea. Ai grija, insa, sa nu apara discrepante intre culori; o biblioteca veche nu va avea niciodata aceeasi culoare cu una noua. 


Mai mult, este posibil sa te ajute la vopsit chiar si markerele pe care le ai prin casa. Ca sa fii sigura, testeaza culoarea pe o portiune si, daca observi ca diferenta coloritului este prea mare, sterge repede cu o carpa inmuiata in spirt ori acetona.

Acum ca mobila ta veche si deteriorata a fost reconditionata, ai grija sa nu se deterioreze din nou. In supermarketuri gasesti raioane intregi cu produse care promit sa curete, intretina si lustruiasca mobila. Adevarul este ca, desi nu vor afecta in niciun fel mobila, aceste produse nici nu sunt vitale pentru ca mobila ta sa fie ingrijita.

Cu toate acestea, daca stergi praful doar cu o carpa de bumbac, nu va face decat sa atraga mai mult praf, din cauza electricitatii statice create la frecarea carpei de mobila. Produsele de curatat din magazine au capacitatea de a reduce aceasta electricitate, facand ca praful sa se aseze mai greu, dar la fel de bine o face si o carpa umeda.

Cu aceste sfaturi pentru reconditionarea mobilei vechi iti va fi mult mai usor sa reimprospatezi aspectul mobilierului pe care il indragesti atat.

Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.