Cum sa zugravesti singura

Cum sa zugravesti singura
Adelina Ion
Vineri, 07.03.2014

Cuprins

Probabil ca nu putini sunt aceia care, de-a lungul timpului, si-au dorit sa-si zugraveasca locuinta, insa nu au avut pe nimeni de incredere care sa-i ajute in acest sens. Pentru ca cei mai multi dintre noi se tem sa apeleze la un meserias pe care nu-l cunosc, intrucat acesta isi poate vinde serviciile la un pret prea mare sau poate trage de timp, noi va propunem sa fiti propriii vostri zugravi. Zugravitul nu necesita cunostinte avansate, ci doar bunavointa si putina indemanare.

Iata cum zugravim rapid si eficient!

De ce ai nevoie ca sa zugravesti singur

Inainte de a te apuca sa zugravesti singur, asigura-te ca ai degajat toti peretii de obiectele de mobilier si ca ai acoperit mobilierul si dusumeaua cu folie de plastic. Apoi, tine la indemana toate uneltele si materialele de care vei avea nevoie in cursul operatiunii de zugravire: pensula, trafaletul, bidineaua (pentru cazul in care folosesti varul), spaclul, hartia abraziva, banda adeziva lata, amorsa, gletul sau ipsosul, vopseaua lavabila (sau varul) si culoarea pentru vopsea. Cu ajutorul bandei adezive, acopera tocurile usilor si ferestrelor, prizele si intrerupatoarele in zona de imbinare a acestora cu peretele, pentru a nu se murdari de vopsea. Odata ce aceasta etapa premergatoare a fost efectuata, iata cum zugravesti!

Pana incepi sa zugravesti, pregateste peretii

Daca este cazul, se pregatesc peretii indepartand cu spaclul zugraveala veche, care sta sa cada. Se repara cu glet gaurile si fisurile din perete, iar in cazul in care acestea sunt prea adanci, se umplu cu ipsos, abia apoi se aplica gletul. In etapa urmatoare, se slefuiesc cu hartie abraziva zonele unde s-au efectuat reparatiile, se curata peretii de praful rezultat in urma reparatiilor cu o matura curata, apoi se trece la aplicarea amorsei, care are rolul de a fixa vopseaua pe pereti. Amorsa se prepara din aracet amestecat cu apa, in proportie de 1/10. Dupa ce aracetul este amestecat foarte bine cu apa, se aplica cu bidineaua direct pe pereti, pentru a-i umezi. Apoi, asteptam intre 30 si 90 de minute, pentru ca umezeala sa intre in pereti.

Pasii urmatori nu sunt deloc complicati!



Indiferent ca alegi sa zugravesti cu vopsea lavabila sau cu var, este important sa incepi cu tavanul. Lasandu-l la urma, risti sa stropesti peretii proaspat zugraviti. Totodata, culoarea alba a tavanului va trebui "sa coboare" pe perete, pe o suprafata de aproximativ 8 centimetri. Aceasta margine este situata intre tavan si linia unde incepe culoarea de pe perete. Ea poate fi obtinuta daca facem mici semne cu creionul din loc in loc, de jur-imprejurul camerei. Lipeste apoi banda adeziva sub linia de demarcatie pe care ai realizat-o cu creionul si vei sti ca pana la banda adeziva poti merge cu vopseaua de pe tavan. Dupa ce se usuca putin tavanul, poti indeparta banda adeziva si poti incepe sa zugravesti cu culoare de la linia de demarcatie in jos.

Cum se zugraveste cu vopsea lavabila

Cumpara o vopsea lavabila de calitate, pentru ca aceasta sa acopere bine peretii. Nu o dilua cu apa mai mult decat este necesar, altfel va trebui sa dai mai multe straturi.



Inainte de a incepe vopsirea peretilor  cu trafaletul, foloseste-te de o pensula cu ajutorul careia vei putea vopsi usor muchiile peretilor. Odata ce ai terminat cu vopsitul celor 4 colturi ale camerei, ia trafaletul, inmoaie-l in vopsea si apoi scurge-l bine pe gratar pentru a elimina surplusul. Este foarte important sa zugravesti o suprafata odata (de exemplu, tot tavanul odata sau un perete intreg odata), pentru a nu permite dungilor de vopsea sa se usuce. Daca ai trasa dunga urmatoare langa o dunga deja uscata, linia de unire a celor doua dungi ar ramane reliefata inestetic.

Cum zugravim cu o culoare?

Daca vrei sa ai pereti colorati, nu pune toata culoarea dintr-odata in vopseaua lavabila. Adauga o cantitate mica, amesteca foarte bine si incearca cu o pensula pe perete. Daca vrei o nuanta mai intensa, mai poti adauga culoare ulterior. Asteapta pana s-a uscat bine primul strat de vopsea, apoi, daca este cazul, poti da si un al doilea strat.

Cum se zugraveste cu var

Incepe prin a pregati pasta de var. Aceasta trebuie amestecata bine cu apa, dupa care trebuie trecuta printr-o sita deasa. Daca nu iti este la indemana o astfel de sita, poti folosi la fel de bine dresuri uzate. Scopul acestei etape este acela de a scapa de impuritati, care altfel ar ramane lipite pe pereti. Produsul astfel obtinut se amesteca cu aracet si, eventual, cu o culoare. Retine faptul ca, dupa uscare, culoarea varului isi pierde destul de mult din intensitate, astfel incat este necesar sa pui o cantitate mai mare de culoare. Numai asa nuanta peretilor  va fi cea pe care ti-o doresti. Varul nu trebuie sa fie nici prea gros, pentru ca se intinde greu pe pereti, nici prea subtire, pentru ca nu va acoperi perfect peretii si va trebui sa fie aplicat de multe ori.

Iata cum zugravim in continuare: dupa ce ai terminat cu tavanul, continua cu peretii, incepand de sus. Inmoaie bidineaua in var, scutur-o bine, apoi aplica varul pe perete fie cu miscari verticale, fie orizontale. Ca si in cazul vopselei lavabile, la muchiile peretilor, la tocurile ferestrelor, la prize sau langa intrerupatoare se foloseste pensula. Al doilea strat de var se da abia dupa ce s-a uscat bine primul strat. Pentru aceasta, este necesar sa tii ferestrele larg deschise.

Stiind toate acestea, te vei incumeta in viitor sa zugravesti singur peretii locuintei tale?
Articolul urmator »
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Vineri, 14.06.2024
Incepe quiz
De ce esti singura?
De ce esti singura?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (47)

Ne găsești pe