De ce să nu mai arunci coaja de portocală niciodată și cum să o folosești

De ce să nu mai arunci coaja de portocală niciodată și cum să o folosești

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Portocalele sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, au puține calorii și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Aceste fructe zemoase și gustoase au multiple beneficii și sunt "aur" curat pentru sănătatea organismului nostru.

Pot fi consumate în multe feluri, ca atare sau incluse în diverse preparate însă, după ce decojesc , cei mai mulți oameni aruncă acele coji pentru că le consideră nefolositoare. Ai fi surprins să afli cât de multe întrebuințări au și cât de multe modalități există prin care poți să le refolosești. Chiar dacă nu sunt la fel de renumite precum cojile de lămâie, cele de portocale pot fi un real ajutor în gospodăria ta.

coji de portocale asezate pe o masa din lemn

Iată câteva întrebuințări are cojilor de portocale

Pentru gătit: acestea adaugă o notă fresh oricărui preparat și pot fi folosite pentru realizarea unor prăjituri sau a sosurilor pentru salată.

coji de portocale intr-un vas cu apa, asezat pe aragaz

Păstrarea în stare bună a zahărului brun: uleiurile din componența cojii de portocale ajută la îndepărtarea umezelii din zahărul brun și împiedică solidificarea acestuia.

Ulei de măsline: poți să adaugi în uleiul de măsline și coajă de portocală rasă - un dressing perfect pentru salate sau legume la cuptor.

Pentru ceai: usucă aceste coji bine înainte de a le folosi, apoi adaugă-le în oala în care îți prepari ceaiul preferat. Portocala va oferi un gust subtil de citrice și mult mai multă savoare băuturii.

Burete: coaja de portocală se poate transforma rapid într-un burete pentru aragaz sau chiuvetă. Tot ce trebuie să faci este să freci suprafața cu partea fără pulpă, apoi să clătești bine. Uleiurile din componența acesteia sunt un degresant natural, atfel că nu trebuie să mai cheltui bani pe produse costisitoare din comerț.

Pete de grăsime: poți folosi coaja de portocală pentru a curăța obiectele din oțel inoxidabil. Vei scăpa imediat de reziduuri, pete și grăsime și le vei face să arate ca noi, fără prea mare efort.

Mobilier: partea albă a cojilor de portocale poate fi utilizată pentru lustruirea mobilierului din lemn. Oferă un plus de strălucire care durează mult timp.

Spray de curățare non-toxic: poți face chiar tu un produs pentru curățarea casei. Tot ce ai nevoie este de câteva coji de portocale, pe care să le adaugi într-un recipient alături de câteva linguri de oțet alb. Lasă lichidul timp de câteva săptămâni la frigider, amestecând în acesta ocazional. Transferă-l într-o sticlă cu pulverizator, agită-l bine înainte și folosește-l pentru a curăța podelele sau geamurile.

coji de portocale intr-un borcan, alaturi de o sticla cu pulverizator

Odorizant natural: portocala are un miros sublim de citrice și te poate ajuta să împrospătezi aerul din casa ta. Ai nevoie doar de câteva coji de portocale pe care să le usuci, apoi să le transferi într-o pungă mică din material. O poți așeza în sertarele cu haine sau în orice alt loc din interiorul locuinței.

Lumânare parfumată: acesta poate fi un proiect distractiv, pe care îl poți face alături de copilul tău. O coajă de portocale poate fi transformată într-o lumănare parfumată cu ajutorul a doar câteva ingrediente, precum ceară și un șnur din material textil. 

coji de portocale uscate, in forma de stea si inima, boabe de cafea si o lumanare parfumata dintr-o coaja de portocale

Citește și: Cum să faci lumânări de casă - ghid pas cu pas. Este mai ușor decât crezi!

Curățarea recipientului de gunoi: în cazul în care acesta a prins un miros greu, care persistă chiar și după ce l-ai spălat, poți folosi coaja de portocală pentru pereții interiori ai acestuia. Mirosul minunat de citrice îl va înlocui pe cel neplăcut.

o portocala decojita, asezata pe un tocator din lemn

Recipient pentru mâncare pentru păsări: pentru acesta ai nevoie de o jumătate de portocală, pe care să o cureți bine în interior. Las-o să se usuce câteva ore, apoi leagă un șnur de exterior, adaugă mâncare pentru păsări și așeaz-o în copacul din fața blocului sau a casei.

Repelent anti-țânțari: alege coji proaspete de portocale și unge-te pe toată pielea pentru a ține la distanță țânțarii enervanți. Insectelor nu le place mirosul de citrice și vei scăpa imediat de această problemă.

Scapă de dăunătorii din grădină: dacă melcii îți mănâncă plantele din grădină, poți așeza coji de portocale în toate colțurile acesteia, pentru a-i ține la distanță. Este o opțiune mult mai sigură decât un pesticid toxic, mai ales dacă prin preajmă sunt copii sau animale de companie.

coji de portocale asezate in gradina

Ține pisicile la distanță: cojile de portocală vor îndepărta și pisicile fără stăpân care dau târcoale casei tale. În plus, le poți folosi pentru a-l împiedica pe propriul tău animal de companie să distrugă lucruri din locuință, precum plantele de apartament.

Exfoliant pentru corp: înfășoară câteva coji de portocale într-un tifon și folosește-l ca pe un scrub pentru piele, în timpul dușului. Pielea va arată minunat și va căpăta o strălucire aparte.

Pulbere pentru baie: lasă cojile să se usuce timp de câteva zile, apoi pisează-le cu ajutorul unui blender, până când se tranformă într-o pudră fină. Folosește amestecul în timpul unei băi relaxante, la care poți adăuga și uleiurile tale preferate.

ulei din coji de portocale

Dinți amuzanți: poți folosi cojile și pe post de recuzită în timpul jocurilor alături de copilul tău. Acestea pot fi transformate într-o dantură haioasă care pot completa perfect ținuta pentru o petrecere de Halloween.

O barcă: acesta poate fi următorul tău proiect distracțiv pe care îl poți realiza alături de copilul tău. Cojile de portocală pot fi transformate în ambarcațiuni foarte ușor. Tot ce ai nevoie este de o formă pentru brioșe, în care să așezi jumătățile de portocală curățate înainte, apoi să adaugi amestecul preferat de prăjituri. La final, poți pune și o scobitoare cu steguleț deasupra, pentru a se asemăna și mai mult cu o bărcuță.

o femeie tine in mana o portocala, pe care o decojeste

Bijuterii: poți realiza bijuterii din cojile de portocale. Trebuie să le usuci foarte bine în prealabil, apoi să le modelezi după propriul plac.

Surse articol: Kidspot / Mapleandmarigold / Womansworld

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum
Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.