Decizii responsabile. 3 lucruri esențiale de știut înainte să îți cumperi propria locuință

Decizii responsabile. 3 lucruri esențiale de știut înainte să îți cumperi propria locuință

Lorena Teacă

Să îți cumperi propria locuință este, probabil, una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua. Însă pentru a face o investiție bună și a te asigura că nu vei avea niciun regret, este important să te asiguri că știi tot ce e de știut, chiar înainte de a începe să îți cauți apartamentul ideal.

Există mai multe aspecte de luat în calcul atunci când te pregătești să devii proprietară. De la zona în care te vei muta, la detalii legate de apartament, precum compartimentarea sau numărul de camere, până la costurile necesare întreținerii noii locuințe, toate aceste detalii trebuie să fie luate în considerare încă de la bun început. Iată ce ar trebui să știi:

Vechi vs. nou

Una dintre principalele dileme de care se lovesc mulți este legată de tipul de apartament pe care îl vor cumpăra. Există un mit conform căruia apartamentele din blocurile noi sunt mai scumpe, motiv pentru care unii le evită încă de la bun început. Totuși, când pui în balanță banii necesari pentru renovarea unui apartament mai vechi, riscurile generate de problemele pe care le poate avea clădirea, precum și costurile de întreținere, s-ar putea să ajungi la concluzia că, de fapt, pe termen lung un apartament nou este mai avantajos.

Fă-ți o listă de argumente pro și contra, în care să compari toate costurile extra pe care le vei avea în cazul unui apartament nou și al unuia vechi, precum și avantajele sau dezavantajele legate de zona în care se află acestea. La final, s-ar putea să îți fie mai ușor să iei o decizie și să știi spre ce tip de locuință să te orientezi.

Multe dintre ansamblurile rezidențiale construite recent oferă apartamente la cheie, astfel că singurele costuri pe care le vei mai avea vor fi cele legate de mobilarea și designul locuinței tale. Să locuiești într-un astfel de complex rezidential din Bucuresti, de exemplu, înseamnă să ai mai mult spațiu la dispoziție, mai mult confort, iar asta fără să te muți foarte departe de centrul orașului. După cum vezi, aici ai acces ușor la mijloace de transport în comun, iar în zonă există numeroase facilități, cu spații verzi, piscine ori supermarketuri care să îți facă viața mai plăcută.

Două femei și un bărbat care se uită pe geam

Credit imobiliar vs. Prima casă

Al doilea aspect asupra căruia va trebui să te decizi este legat de modalitatea de finanțare. Există două moduri prin care poți obține bani pentru o locuință: un credit imobiliar sau un credit luat prin programul „Prima casă”. Pentru a-ți da seama care este cel mai potrivit pentru tine, va trebui să știi, în primul rând, ce tip de apartament vrei să îți cumperi, precum și suma maximă pe care vrei să o împrumuți. Citește aceste avantaje și dezavantaje ale fiecărui tip de credit pentru a te lămuri mai bine în privința lor și a găsi soluția care se potrivește situației tale.

Obținerea unui credit imobiliar durează în jur de șapte zile lucrătoare și nu trebuie să te duci la sediul băncii cu un teanc mare de acte, întrucât majoritatea instituțiilor îți cer doar buletinul, dovada veniturilor obținute (care se primește, de obicei, pe loc de la ANAF, chiar la sediul băncii), precum și actele care dovedesc valoarea apartamentului. Vei găsi lista cu aceste acte pe site-ul băncii de la care ai decis să iei împrumutul.

În cazul creditelor „Prima Casă”, acordarea banilor poate să dureze ceva mai mult, de la câteva săptămâni la câteva luni chiar, în funcție de numărul de dosare depuse, de fondurile pe care banca le mai are la dispoziție sau de suplimentările de fonduri făcute de guvern. Totuși, în majoritatea cazurilor, nu durează mai mult de două-trei săptămâni să depui dosarul și să obții aprobarea creditului.

Evoluția prețurilor

Prețul apartamentelor în București a crescut, în medie, cu 5% în 2018, în conformitate cu creșterea cererilor, dar și a veniturilor medii. Din 2014, prețul apartamentelor s-a majorat anual, însă creșterea nu a fost una semnificativă, astfel că, deocamdată, nu se poate vorbi despre crearea unei noi bule imobiliare. În aceste condiții, este bine să știi că există unele perioade în care s-ar putea să găsești apartamente la prețuri mai mici: vara, când cei care au vândut locuințe au făcut-o deja în primăvară sau la începutul anului, precum și înainte de sărbătorile de iarnă, când cererea este oricum mai mică. Poți avea și norocul de a găsi un proprietar care se grăbește să vândă și este dispus să lase din preț.

În cazul apartamentelor noi, prețurile sunt conforme cu cele ale pieței imobiliare, poate chiar mai mici dacă ținem cont că nu va trebui să mai repari nimic prin casă sau să investești în renovare. Apartamentele sunt considerabil mai spațioase decât cele din blocurile vechi. În complexul rezidențial de care îți spuneam mai devreme, un apartament cu două camere are peste 78 de metri pătrați, ceea ce este echivalentul unui apartament cu trei camere într-un bloc vechi.

După ce ai stabilit toate aceste detalii și ai luat o decizie, poți începe să îți cauți apartamentul la care ai visat. Alocă-ți suficient timp pentru a merge la vizionări și nu te grăbi să îl cumperi pe primul care îți iese în cale, oricât de nerăbdătoare ai fi să te muți la casa ta. În plus, reține și că achiziționarea unei locuințe este un proces extrem de personal, așa că doar tu știi cel mai bine ce variantă este cea mai potrivită pentru tine și care sunt lucrurile de care ai neapărat nevoie la o locuință.

Articolul urmator
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase flori albastre de grădină