Decor în stil scandinav: cum să creezi un interior de inspirație nordică

Decor în stil scandinav: cum să creezi un interior de inspirație nordică

Redactor Andreea Baluteanu

Stilul de viață al popoarelor nordice, renumite pentru civilizația avansată, condițiile atât de favorabile și gradul de dezvoltare uluitor, corelate însă cu o atmosferă prietenoasă și cel mai înalt nivel de fericire, ne surâde în complicatul nostru prezent, azi mai mult ca niciodată. Și dacă nu ne putem încă muta în capitala mondială a fericirii, Copenhaga, avem însă șansa de a lua exemplu de la scandinavi, aducând un pic de hygge în viața noastră și decorând interioarele în stil SCANDI.

Află din rândurile de mai jos care sunt caracteristicile stilului de design scandinav, dar și câteva trucuri de decor inspirate de specialiști.

Care sunt principalele trăsături ale stilului scandinav?

Îl recunoști de la prima vedere: curat, elegant și practic, dar totodată sofisticat, stilul scandinav place ochiului și aduce tihnă sufletului. Nu se demodează, nu e prea încărcat sau extravagant și nici nu te va costa o avere.

stil scandinav cu canapea albastra si podele luminoase si perdele

Există câteva particularități ale stilul scandinav care, odată însușite, vor asigura succesul oricărui interior.

Podelele sunt din lemn.

Adio, materiale excentrice, bine ai venit, natural și drag lemn. Luminozitatea interioarelor scandinave este asigurată de podelele din lemn în nuanță deschisă. Nordicii preferă mai ales stejarul.

Lumina naturală abundă.

O încăpere în care lumina naturală se revarsă din belșug pare automat mai primitoare, mai odihnitoare și mai încăpătoare. De aceea, camerele sunt proiectate cu ferestre mari, iar nuanțele care predomină sunt deschise, pentru a reflecta mai departe Lumina.

Nuanțele sunt neutre.

În interioarele scandinave predomină nuanțele neutre care rareori sunt punctate de culori aprinse. Nordicii nu simt nevoia să epateze și nu consideră că aceste încăperi sunt plictisitoare.

Liniile sunt curate și simple.

Mobilierul, elementele de design, ferestrele și accesoriile au aceleași linii drepte, curate. Rareori stilul scandi se complică cu itemuri bulversante sau haotice de decor.

Funcţionalitatea e de bază.

Fezabilitatea e extrem de importantă în stilul scandinav. Un interior practic, comod și confortabil e idealul estetic al nordicilor, unde arta se împletește întotdeauna cu funcționalitatea.

Mobilierul e minimalist.

Piesele de mobilier care ocupă o cameră scandinavă sunt întotdeauna simple și minimaliste. Eleganța lor rezidă tocmai în lipsa de pretenții și armonizarea desăvârșită.

Accesoriile sunt puține, dar inteligent plasate.

Câteva lămpi cu picior, o ramă foto metalizată sau un ornament din sticlă transparentă: aceste accesorii sunt campioane ale unui stil decorativ nordic exemplar.

Finisările sunt netede, iar texturile, moi.

Acest duo atât de îmbietor creează interioare confortabile, în care te simți imediat ca acasă, „curate” din punct de vedere estetic și atât de ușor de îndrăgit.

Trucuri de design: cum conturezi un interior SCANDI desăvârșit

E mai ușor decât ai fi crezut să îți transformi casa într-un sanctuar SCANDI. Trebuie doar să apelezi la câteva accente strategice.

Keep it simple.

Sau altfel spus, tot în limba lui Shakespeare, less is more. Mai ales decorațiunile trebuie să se supună acestui principiu, fie că vorbim despre o vază elegantă din ceramică sau câteva perne cu design geometric.

Materialele textile dau impresia de căldură.

Nu te poți raporta la un interior scandinav până ce nu înțelegi frigul. Popoarele nordice trăiesc la temperaturi mult scăzute față de cele cu care ne confruntăm noi, iar acestea au influențat masiv stilul de decor. Așadar, un covor de blană artificială, câteva pături de lână sau perne pufoase presărate prin casă dau instant senzația de căldură și apropiere.

Construiește ferestre mari.

Pornind tot de la un „impediment” geografic, acela al nopților lungi și zilelor scurte, nordicii apreciază mai mult ca noi importanța luminii naturale. Tocmai pentru că e atât de precară, o invită în case prin ferestre masive, fără ornamente, o filtrează frumos cu perdele din țesături transparente și delicate și o lasă să reverbereze din podelele lucioase din lemn.

Acolo unde nu e lumină naturală, iluminează inteligent.

Lumina naturală e condiționată de amplasarea geografică sau de momentul zilei, dar cea „artificială” nu. Am folosit ghilimelele pentru că și aici scandinavii preferă discreția și naturalul. Lămpile de perete sau cele clasice, cu design industrial, amplasate inteligent în încăpere, asigură o atmosferă intimă, dar nu greșești nici apelând la un șemineu sau la lumânări în sfeșnice.

Ascunde tot ce e inutil.

Un spațiu cât mai „detoxificat” și mai ordonat e esența artei deco scandinave. Ascunde cablurile de încărcare, cutiile de depozitare și fii cât mai practică și mai iscusită atunci când îți camuflezi obiectele pe care le folosești zilnic, dar pe care nu le vrei afișate.

Pereții albi sunt atât de eleganți.

Pentru că țin cu dinții de lumina lor naturală, nordicii preferă vopseaua albă pentru pereți. O completează cu mobilier și accesorii în tonuri de crem, nuanța untului, gri, maro sau negru. Cu alte cuvinte, neutrele sunt regine.

Ai nevoie de plante și flori proaspete.

Țările nordice se bucură de o natură bogată, dar plantele și florile sunt de nelipsit și în interioare. Vazele de ceramică „strigă” după un mănunchi de bujori sau zambile, iar plantele de apartament se simt ca la ele acasă în aceste camere.

Combină lemnul cu metalul!

Un mix atât de plăcut vederii, combinația de lemn cu metal e specifică interioarelor scandinave. La nordicii adevărați, tot mobilierul e din lemn, „condimentat” însă vizual cu finisaje metalice și accente de cupru și alamă.

Alege piese de mobilier multifuncționale!

Un corp de mobilier care servește unui singur scop nu are ce căuta în casele practice și de o estetică funcțională desăvârșită a nordicilor. Mobilierul e inovator de folositor, fiind comod datorită marginilor netede și rotunjite și impresionant de ingenios. Exemplul perfect? O canapea SMART ca obiect de decor inteligent și elegant: un colțar cu două fețe, pliabil, ce poate fi folosit și ca spațiu de depozitare datorită compartimentelor și sertarelor cu care este prevăzut, e absolut magic.

camera de zi scandinava cu canapea, biblioteca si accesorii

Stilul SCANDI e nu numai cool, dorit, la modă, dar și atât de practic și de plăcut ochiului. Transformă-ți casa într-un spațiu al recreerii și relaxării fizice și psihice, în care te vei simți mereu în elementul tău!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.