Deparazitarea internă la câini și la pisici: de ce este importantă

Deparazitarea internă la câini și la pisici: de ce este importantă

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când adopți un blănos, responsabilitatea e uriașă. Nu îi datorezi numai protecție și dragoste necondiționată – cu toate că acestea sunt cele mai importante, dar și alimentație de calitate și controale medicale periodice. Printre acestea, deparazitarea internă e prioritară.

Cum vastitatea informațiilor din mediul online e intimidantă, iar să îți bați veterinarul la cap cu o mie de întrebări poate fi deranjant, ne-am luat menirea să alcătuim un compendiu al celor mai concludente informații despre deparazitare internă la câini și la pisici. Iată de ce să ții cont!

Deparazitarea internă la câini

Pentru cel mai bun prieten al omului, infestarea cu paraziți e atât de facilă: doar adulmecă, linge și examinează absolut orice întâlnește în cale. Tocmai de aceea ar trebui să fii ultra strictă când vine vorba despre deparazitarea internă.

Cum îți dai seama că animalul tău de companie a fost infestat? Majoritatea viermilor nu sunt vizibili cu ochiul liber, de aceea va trebui să faci un test de materii fecale la veterinar sau un examen coproparazitologic complet. Dacă a contractat un parazit, câinele va evidenția următoarele simptome: balonare, scădere în greutate, diaree, anemie, mâncărimi anale, gingii palide, stare de vărsături și apatie, pierderea poftei de joacă, o blană mată, fără luciu.

În ceea ce privește sursele de infestare, cele mai comune sunt viermii lați, viermii inelați, viermii cu cârlig, viermii bici și protozoarele (giardia).

Cum realizezi deparazitarea internă? Veterinarii recomandă să apelezi la ea ca metodă de prevenție de circa trei ori pe an, începând de la patru săptămâni de viață. Mai ales dacă ești de curând „mămica” unui patruped, e bine să lași acest proces delicat pe seama doctorului.

Dacă totuși te încumeți să îi dai curs pe cont propriu, iată o schemă de deparazitare internă și externă recomandată de veterinarladomiciliu.ro. Poți folosi astfel Milbemicina (Milbemax, Milprazon, Milpro) pentru deparazitare internă și BRAVECTO pentru purici și căpușe, odată la trei luni, sau Pipetă Spot-on (Advantix, Vectra 3d, Frontline Tri-act) la ceafă, în fiecare lună, cu o zgardă antiparazitară schimbată odată la șase luni, ca modalități de deparazitare externă, alături de Milbemicina administrat oral (Milbemax, Milprazon, Milpro) pentru viermi intestinali și cardiaci / pulmonari.

Cum previi infestarea în mod natural

Există și specialiști care contracarează, însă, insistând că aceste metode sunt toxice. Conform lor, viermii și paraziții sunt contractați mai ales din cauza unei alimentații deficitare, așa că pun accent pe prevenție naturistă.

Ca metode de deparazitare internă, sunt astfel indicate ierburi precum semințe de chimion negru (1/2-1 linguriță pe zi), cimbru proaspăt sau uscat (o linguriță), apa obținută după ce ai fiert o legătură de pătrunjel în două căni de apă sau mușețel.

Totodată, se accentuează importanța unei diete anti-paraziți, cu alimente integrale, sănătoase, fără zahăr și cereale, în care să adaugi semințe de dovleac, fructe de pădure și multe legume. Probioticele din iaurt și prebioticele din ciuperci și banane sunt de asemenea recomandate.

Desigur, aceste alimente nu sunt neapărat favoritele câinilor, așa că noi recomandăm să tratezi cu precauție metodele de deparazitare internă naturală.

caine Beagle care sta trist si se uita pe geam

Deparazitare externă la câini

Atunci când se confruntă cu paraziți externi, cel mai adesea câinele tău se va scărpina insistent. Dacă are purici, pot apărea eczeme și vor fi vizibile excrementele acestora, dar dacă are căpușe, poate să prezinte simptome mai grave, precum pierderea în greutate, apatia, diareea și decolorarea gingiilor.

Deparazitarea externă e mai simplă decât cea internă și poate fi realizată și la domiciliu. Poți folosi pipete spot-on antipurici ori soluții antiparazitare cu aplicare cutanată, diverse tipuri de comprimate masticabile, spray-uri și șampoane antiparazitare, dar și pudre.

Deparazitare internă la pisici

Fiind organisme asemănătoare, câinii și pisicii vor fi predispuși la tipuri de paraziți similari. Pisica se poate infesta cu protozoare (giardia sau cocccidia) și viermi (viermi inelați, viermi lați, viermi cu cârlig, viermi bici). Aceștia pot fi contractați prin contact cu materiile fecale sau ouăle altor pisici infestate, prin toaletare prin lins în zona anală, prin vânarea rozătoarelor bolnave, prin moștenire de la mamă, prin contact cu larvele viermilor aflate în pământ sau prin înghițirea parazitului.

Cum îți dai seama că o pisicuță poate fi infestată? Poți zări tu însăți viermii, dar și următoarele simptome dau de gândit: diaree, scaun cu sânge, umflarea sau înroșirea zonei anale, pierdere în greutate, apatie, vărsături, lipsa poftei de mâncare.

Deparazitarea internă se realizează începând cu vârsta de 14 zile, repetându-se la același interval de două săptămâni timp de 2-3 ori, apoi se continuă de 2-3 ori pe an. Cel mai bine e să discuți cu medicul veterinar, care îți va recomanda cea mai bună schemă de deparazitare internă.

Variante recomandate sunt tabletele Drontal sau Cestal.

pisica care se plimba si sta cu spatele

Deparazitare externă la pisici

Și în cazul pisicuțelor, purecii și căpușele sunt principalii paraziți externi, acestora putându-li-se adăuga și acarienii.

În general, acarienii afectează urechile, fiind destul de greu de depistat. Îți dai seama că pisica ta poate fi infestată dacă se scarpină excesiv la ureche, uneori până la sânge, scutură din cap în mod frecvent, elimină secreții închise la culoare și urât mirositoare sau are cruste și erupții cutanate.

Infectarea cu căpușe se manifestă prin scărpinat excesiv, iritații, anemie și stare de letargie, iar cea cu pureci prin scărpinat, piele înroșită, agitație sau iritații.

Deparazitarea externă la pisici seamănă cu cea la câini. Poți folosi șampoane, pudre, spray-uri antiparazitare, zgărzi sau pipete. Consultă un doctor sau, dacă ești sigură pe tine, citește cu atenție instrucțiunile și recomandările de pe ambalajul produsului.

La cât timp se dă pastila de deparazitare

E de preferat să discuți întotdeauna cu veterinarul înainte de a stabili un program de deparazitare internă. Specialistul va cunoaște cel mai bine nevoile și particularitățile stării de sănătate ale pisicuței sau câinelui tău.

În general, pastila de deparazitare se dă o dată la 6 luni la pisici, cel mai adesea în doză unică, sau de trei ori pe an. Frecvența e de o dată la trei luni la câini.

Din nou, citește cu atenție informațiile de pe prospect, căci e posibil ca aceste date să varieze.

Deparazitarea internă este extrem de importantă. Nu numai că protejează sănătatea tovarășului tău necuvântător, dar și pe a ta, căci unii paraziți sunt transmisibili. Ține neapărat cont de indicațiile noastre!

Surse foto: iStock

Surse articol: Purina, dogsnaturallymagazine.com

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Ce rasa de caini esti?
Incepe quiz
Ce rasa de caini esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.