Deshidratarea fructelor: solutii la domiciliu

Deshidratarea fructelor: solutii la domiciliu
Viorica Ghinea, redactor
Marţi, 23.07.2013

Cuprins

Specialistii in nutritie afirma ca deshidratarea fructelor reprezinta o metoda sanatoasa de conservare a lor, insa recomanda un consum moderat, deoarece contin mai multe calorii decat cele proaspete. Fructele uscate din comert pot sa contina conservanti, asa ca nu ar fi o idee rea sa incepi sa le deshidratezi acasa.

Iata cum poti sa faci acest lucru!

Ce presupune deshidratarea fructelor?

In primul rand, nu confunda fructele confiate cu cele deshidratate. Desi au aspect asemanator, se prepara diferit si au alte valori nutritionale. Pe scurt, deshidratarea fructelor presupune eliminarea apei din ele, care reprezinta principala cauza de alterare a alimentelor. 

 fructe uscate

Care sunt etapele de baza ale deshidratarii fructelor?

Primul pas este alegerea fructelor. In principiu, poti sa folosesti orice fel de fruct doresti: mere, banane, prune, cirese, struguri, citrice, nectarine, caise, piersici, ananas, smochine, etc. Nu se recomanda cele care au un continut bogat de apa, cum ar fi pepenele verde, insa daca le tai in felii subtiri si ai suficienta rabdare, poti sa le testezi si pe acestea. Alege doar fructe coapte bine, insa nu trecute, cu aspect sanatos. Apoi gandeste-te ce metoda vei folosi pentru uscarea lor, una moderna sau una clasica - asa cum vom vedea in continuare, ai mai multe solutii la indemana.

Pregatirea fructelor pentru uscare implica spalarea, curatarea de coaja (unde este cazul) si taierea lor in jumatate (la fructele mici) sau in felii subtiri (fructele mai mari). Strugurii pot fi uscati cu samburi. Important este ca toate feliile sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune, pentru a se usca in acelasi timp. 

Apoi urmeaza tratamentul de cosmetizare a fructelor, care le ajuta sa-si pastreze culoarea si dupa procesul de deshidratare. In plus, tratamentul asigura si un aport de vitamina C, ceea ce este un lucru bun, deoarece in timpul procesului de uscare valoarea nutritiva a fructelor scade.

Acest tratament se realizeaza cu ajutorul sucului de lamaie sau cu acid ascorbic, cunoscut si sub denumirea de vitamina C. Tot ce trebuie sa faci este sa dizolvi doua linguri de acid ascorbic (pulbere) intr-un litru de apa rece, apoi sa introduci feliile de fructe in solutie timp de 5 minute. Scurge-le bine, dupa care pune-le la uscat pe prosoape de hartie. Daca folosesti suc de lamaie, amesteca-l in cantitati egale cu apa rece. De exemplu, la o cana de apa se adauga o cana de suc. Lasa solutia sa actioneze 10 minute, scoate bucatile de fructe cu o spumiera si lasa-le la uscat. 

Solutii pentru deshidratarea fructelor

Dupa ce ai urmat pasii anteriori, treci la deshidratarea fructelor, pentru care trebuie sa apelezi la o sursa de caldura.

Deshidratarea fructelor prin uscarea la soare

Uscarea la soare este cea mai veche metoda de uscare a alimentelor, insa merita incercata doar daca aerul este curat, nivelul de umiditate scazut si ai parte de cateva zile insorite consecutiv. Nu trebuie sa uitam nici de rabdare, deoarece aceasta solutie naturala de uscare a fructelor are nevoie de cateva zile pentru un rezultat bun.

Ai nevoie de: o tava sau de un gratar din lemn, o panza subtire sau o plasa.

Pune feliile in tava sau pe gratar, lasand spatiu intre ele, si acopera-le cu o panza subtire pentru a le feri de insecte si praf. Intoarce fructele la fiecare doua ore sau macar o data pe zi, pentru a se usca pe ambele parti. Pe parcursul noptii fructele se iau in casa si se scot ziua urmatoare, pana cand procesul de uscare este complet. Testeaza feliile taind una din ele in jumatate. Daca simti umiditate, inseamna ca nu sunt gata. In functie de cat de zemoase sunt fructele, uscarea lor ar trebui sa dureze intre 3-6 zile, pana mai ramane doar 20% umiditate. 

Deshidratarea fructelor la cuptor

Ai nevoie de: o tava cu gratar, folie de aluminiu sau hartie de copt (daca folosesti gratarul aragazului).

Aseaza un strat de felii de fructe intr-o tava cu gratar sau acopera gratarul aragazului cu hartie de copt, regleaza cuptorul la o temperatura nu mai mare de 60°C si lasa usa putin intredeschisa, pentru a permite aerului sa circule. Verifica constant starea fructelor si intoarce-le pe cealalta parte timp de cateva ore, pana sunt gata.

Deshidratarea fructelor la cuptor dureaza mult mai putin decat cea efectuata la soare, insa nu trebuie sa lasi totul nesupravegheat. 

Uscarea fructelor in deshidrator

Daca uscarea fructelor devine un obicei in gospodaria ta, poti sa investesti intr-un deshidrator de alimente care este mult mai rapid decat cele doua solutii si nici nu trebuie supravegheat mereu. Nu ai nevoie de alte instrumente de bucatarie (tavi, gratare), deoarece acesta vine complet utilat. Nu trebuie decat sa asezi fructele pe rafturile deshidratorului.  

Ambalarea si depozitarea fructelor uscate

Daca nu doresti sa consumi fructe deshidratate in urmatoarele zile sau ai uscat o cantitate mare, ambaleaza-le si depoziteaza-le corespunzator, pentru a te putea bucura de ele chiar cateva luni. Le poti pune in borcane de sticla, curate, uscate si inchise ermetic sau in pungi de hartie. Pastreaza recipientele intr-un loc racoros si intunecat, in frigider sau in congelator, insa verifica din cand in cand starea lor.

Idei pentru consumarea fructelor uscate

Fructele deshidratate sunt o gustare excelenta datorita aromei si gustului minunate. Acestea ajuta la diversificarea meniului si pot sa devina ingrediente de baza in bucataria ta. Le poti folosi la prepararea diverselor deserturi, la salate, la micul dejun alaturi de iaurt si cereale, la pilaf, la mancaruri cu carne etc. In plus, fructele uscate iti pot potoli pofta de dulce, astfel ca nu vei mai simti nevoia sa consumi dulciuri din comert, bogate in calorii si adaosuri sintetice. De asemenea, pot sa reprezinte o solutie de baza pentru gustarile de la serviciu, deoarece iti dau energie si te ajuta sa indepartezi senzatia de foame care iti da tarcoale in cele mai nepotrivite momente.

Oricare dintre solutiile de mai sus vei alege pentru deshidratarea fructelor, trebuie sa iei in considerare ca nu sunt metode rapide de uscare. Va trebui sa ai rabdare si sa acorzi atentie fructelor pe parcursul uscarii, care poate sa dureze de la cateva ore la cateva zile. In plus, nu trebuie sa te ingrijorezi daca fructele nu ies bune de la prima incercare, pentru ca pe parcurs vei observa si invata necesitatile fiecarui tip de fruct.

 

Vezi si
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Andreea Baluteanu | Marţi, 23.07.2013
Articolul urmator »
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Raluca Margean | Duminică, 21.04.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)

Ne găsești pe