swipe

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Electronicele folosite pentru divertisment

În această categorie intră televizoarele, calculatoarele de gaming, PlayStation-urile, DVD-urile, proiectoarele și alte dispozitive pe care le folosim pentru a ne umple timpul liber. De exemplu, televizoarele au nevoie de energie pentru a-și aminti lista de canale, preferințele de limbă și oră. Chiar dacă nu sunt pornite, ele consumă curent, în așteptarea ca o persoană din locuință să apese butonul telecomenzii.

La fel fac și celelalte pe care le lași în priză, în ideea că așa vei reuși să te bucuri de conținutul dorit doar la simpla apăsare a unui buton. Dar, când le lași conectate la rețeaua electrică, îți asumi riscul de a primi o factură mai mare. Cu cât televizorul este mai mare, cu atât costurile vor fi pe măsură.

Un receiver pentru canalele TV este, de asemenea, un dușman în plus pentru portofelul tău. Și el ar trebui scos din priză când nu privești filmele sau emisiunile preferate. Potrivit Playtech, aceste sisteme ajung la un consum anual de 30 kWh.

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Echipamentele din biroul de acasă

De când munca de acasă a devenit tot mai populară în rândul firmelor, oamenii au început să aibă cheltuieli mai mari, pentru că, într-adevăr, cel mai mare consum de electricitate este realizat în propria locuință. Laptopul, imprimanta, corpurile de iluminat (lămpi/becuri) și orice are un ecran digital – toate folosesc energie, chiar dacă nu sunt în funcțiune permanent.

De exemplu, mulți lasă laptopul în priză tot timpul, în ideea că acesta va fi încărcat la capacitate maximă de fiecare dată când au nevoie să plece la drum cu el. Adevărul este că bateria nu se va încărca mai mult decât este cazul, așa că procesul de alimentare se oprește după ce ajunge la 100% și se reia abia când procentul scade. Așadar, aparatul nu trebuie conectat în fiecare secundă a zilei la curent. Acesta consumă între 50 și 100 de wați atunci când este utilizat și aproximativ 150 și 300 de wați pe zi dacă este pornit timp de 8 ore în fiecare zi. De asemenea, mănâncă și mai multă energie atunci când este conectat la priză în timp ce este folosit.

În medie, încărcătorul laptopului va consuma până la 29,84 wați atunci când este lăsat în priză și până la 22,40 wați dacă este lăsat în priză după ce a fost încărcat. Această cantitate se traduce prin 60% din energia utilizată la o simplă încărcare sau printr-un consum anual de 50 kWh.

Citește și: Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Roboții de bucătărie și alte aparate folosite la gătit

Bucătăria este locul din casă unde se consumă cea mai mare cantitate de curent electric. Depinde, evident, de numărul de electrocasnice regăsite în palmaresul fiecărei gospodine - cuptor, cuptor cu microunde, blender, storcător, espressor, plită electrică, mixer, feliator electric, râșniță, dozator de apă, cană electrică, prăjitor de pâine și lista poate continua.

Factura ta la electricitate va sări în aer cu atât de multe aparate conectate la curent. Un cuptor electric nefolosit, dar lăsat în priză, are un consum de 0.4w/oră. Dacă ai și cuptor cu microunde, consumul va fi mult mai mare – de 1.6w/oră. Aceste cifre au fost publicate pe un grup de Facebook de un român care s-a gândit să facă un experiment. Iată detaliile:

Cum ți se pare analiza acestui bărbat? Părerile din comentarii au fost împărțite și le poți găsi aici: Facebook Client Hidroelectrica

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Încărcătoarele

Încărcătoarele de telefon rămân veșnic în priză, trebuie să recunoaștem! Este adevărat că ele nu consumă la fel de mult ca alte dispozitive conectate, dar au efect de picătură chinezească. La final de an poți observa aportul pe care l-au adus facturii tale.

Potrivit specialiștilor de la ZdNet, un încărcător de iPhone folosește aproximativ 130W pe lună, ceea ce înseamnă că pe an se ajunge la 1,5 KW consumați. Atenție! Dacă încărcătoarele nu sunt originale, vor consuma de 10 ori mai mult! Ai mare grijă ce fel de gadgeturi achiziționezi și utilizezi.

Află de ce nu e bine să îți încarci telefonul în mașină

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Electrocasnicele folosite pentru spălat/curățat/purificat

Mașinile de spălat vase sau rufe au nevoie de foarte mult curent electric pentru a funcționa. Ele au un consum ridicat inclusiv în momentele în care nu sunt în funcțiune, ci doar conectate la o sursă de energie. Potrivit specialiștilor, un ciclu de spălare are un consum de aproximativ 1 KWh. Dacă spălăm zilnic, ar însemna că în 30 de zile se ajunge la 30 KWh.

La prețul de 0.68 lei/KWh, ar însemna aproximativ 20,4 lei lunar doar pentru că ne spălăm hainele sau vasele. Lăsată în standby, mașina de spălat folosește aproximativ 0,4 W pe oră, adică 9,6 W pe zi și 0.2304 KWh pe lună. Vei plăti 2,22 de lei pe an doar dacă o ții constant în priză. Nu este mult, dar reprezintă o sumă care poate fi economisită. Gândește-te numai la comparația care a fost făcută de specialiști: acest aparat din casă consumă cât 3.000 de becuri economice la un loc.

Important! În această categorie intră și aspiratoarele, aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și purificatoarele de aer. 

Electrocasnice și electronice pe care să nu le mai lași în priză: consumă curent și când nu sunt folosite

Ce e de făcut?

Iată câteva idei care te vor ajuta să reduci cantitatea de energie consumată și care îți vor diminua semnificativ factura la curent:

  • Grupează aparatele și electronicele pe câteva prize și pornește-le numai atunci când este necesar; Trebuie totuși să ai grijă să nu supraîncarci un prelungitor.
  • Deconectează luminile de noapte care nu sunt necesare.
  • Oprește computerul atunci când nu îl folosești timp de 20 de minute sau mai mult. Modul standby va consuma și el, așa că este mai bine să îl oprești de tot dacă vrei să faci economie.
  • Deconectează încărcătorul de la priză când bateria telefonului sau a laptopului este complet încărcată.
  • Cumpără echipamente în care consumul de energie în standby poate fi mai mic de un watt.

Vezi: De ce nu este bine să îți încarci telefonul în locuri publice

‹ Vezi si