Flori de piatră: cum le crești și cum le întreții

Flori de piatră: cum le crești și cum le întreții

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Dacă ești în căutarea unei flori de grădină joase, care să se răspândească pe pământ, avem cea mai bună soluție pentru tine. Floarea de piatră (portulaca grandiflora) - sau portolac în termeni populari - este o floare originară din Brazilia, Argentina și Uruguay și care poate crește și la noi.

Portolacul este foarte ușor de crescut și de întreținut și arată foarte bine în grădină, cu alte flori mai înalte sau înconjurat de iarbă și alte decorațiuni de grădină, așa cum sunt cele din piatră. Totuși, creșterea acestuia și întreținerea presupune anumite reguli simple, dar care nu sunt de ignorat. Află mai jos care sunt acestea!

floare de piatra galbena

Cum se cresc florile de piatră

Portolacul tolerează multe tipuri de sol, însă acesta crește foarte bine în unul nisipos, uscat, unde poate avea parte din plin de soare. Aceste plante sunt excelente pentru zonele aride și rezistă mult timp fără apă. De asemenea, nu trebuie să le plantezi în fiecare an, deoarece se răspândesc singure prin semințe. Poate fi nevoie chiar să iei măsuri de controlare a răspândirii portolacului, deoarece îți poate invada alte zone din grădină.

Nu este nevoie de foarte multă apă pentru ca florile de piatră să supravițuiască vara. Forma acestei plante reține foarte bine umezeala și din acest motiv udarea se poate face mai rar. Atenție însă cum vei face udarea, deoarece sunt plante destul de fragile! Încearcă să le uzi cât mai aproape de rădăcină și evită jeturile puternice.

Cum plantezi portolacul

Plantarea acestei flori este foarte ușoară. Nici nu este nevoie să acoperi semințele cu pământ, ci doar să le presori pe un pământ afânat și să le uzi. Aceste semințe au nevoie de soare pentru a încolți și a crește. Chiar dacă în grădina ta sunt pietre, nu trebuie să te deranjezi să le dai la o parte. Florile de piatră adoră mediul ușor arid și își pot face loc și printre roci.

Plantează portolacul primăvara (martie-aprilie), după dezgheț, când pământul este încă plin de apă și cald de la razele soarelui. Semințele se plantează la o distanță de minim 20 cm, astfel încât planta să aibă loc să se dezvolte. Plantarea în ghivece se poate face și în lunile aprilie-mai. 

floare de piatra violet

Portolacul poate să îi ofere viață grădinii tale de flori sau poate fi integrat ușor în anumite peisaje cu structuri vechi sau poteci de piatră. Aceste plante cresc chiar și în crăpături sau unde există o cantitate mică de sol. Portolacul se găsește în foarte multe culori, de la roz și roșu până la nuanțe de galben, portocaliu, lavandă închisă, crem și alb.

Cum îngrijești florile de piatră

Deși această plantă nu are nevoie de o cantitatea foarte mare de apă, este important totuși să o uzi la câteva zile, atunci când observi că solul este uscat. Udă plantă cu un jet slab, lângă rădăcină și ai grijă să nu verși pe flori, deoarece pot fi îngropate în pământ sau se pot rupe.

Dacă vrei să te bucuri de aceste flori minunate, este indicat să îndepărtezi florile atunci când observi că s-au uscat. În acest mod, vor apărea alți boboci, care vor înflori până în toamnă. Această floare nu rezistă temperaturilor scăzute și se usucă atunci când sunt mai puțin de 5 grade Celsius.

flori de piatra albe

Aceste flori superbe atrag de obicei fluturii datorită culorilor vibrante și sunt atracția principală a oricărei grădini. Pot fi plantate atât în ghivece, cât și direct în solul din grădină. De asemenea, pot fi crescute și ca plante de ghiveci curgătoare.

Singurul lucru la care trebuie să fii atentă atunci când plantezi floarea de piatră este faptul că se răspândește foarte ușor. Așadar, fii atentă unde anume o plantezi, dar și cum o împiedici să se răspândească. Anumite plante pot fi asfixiate de portolac și pot muri!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce piatră prețioasă ești?
Incepe quiz
Ce piatră prețioasă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.