Gradina de legume: 5 greseli comune de cultivare
Cuprins
- Gradina de legume nu primeste suficienta lumina naturala
- Sol sarac in substante nutritive
- Distanta mica intre legume
- Udarea excesiva a gradinii de legume
- Nu exagera cu fertilizantii chimici
Petreci mult timp ingrijind gradina de legume, insa aceasta nu arata asa cum iti doresti. Te-ai gandit ca poate ai facut anumite greseli atunci cand ai cultivat rasadurile si semintele? Este indicat sa cunosti din timp anumite informatii legate de ingrijirea gradinii, pentru a evita orice problema, deoarece de multe ori depui efort si te implici sufleteste, dar legumele nu se dezvolta dupa asteptarile tale.
Iata ce greseli de cultivare pot sa iti compromita recolta de legume!
Gradina de legume nu primeste suficienta lumina naturala
Este foarte important ca la locul ales pentru cultivarea legumelor sa ajunga lumina soarelui cel putin 8 ore pe zi, deoarece le ajuta sa se dezvolte si sa se coaca. In plus, te vei asigura ca plantele vor creste viguroase si vor avea productie abundenta. De asemenea, trebuie sa iei in considerare si faptul ca plantele care cresc mai inalte pot sa intarzie dezoltarea celor mici, asa ca trebuie sa organizezi din timp locurile in care le vei planta.
Sol sarac in substante nutritive
Pentru ca recolta de legume sa fie de succes, asigura-te ca solul din gradina ta raspunde nevoilor de dezvoltare. Analizeaza tipul pamantului si alege doar plante care pot sa creasca pe acel sol. Verifica atuurile si slabiciunile pamantului si incearca sa imbunatatesti conditiile, adaugand ingrasaminte chimice sau organice. Substantele minerale vor imbogati textura solului, vor imbunatati drenajul, astfel ca pamantul respectiv va putea sa hraneasca corespunzator viitoarea gradina de legume.
Distanta mica intre legume
Plantele au nevoie de spatiu pentru a-si dezvolta corespunzator radacinile. Daca plantezi prea multe rasaduri unele langa altele, vor fi tot timpul intr-o competitie pentru apa, lumina si nutrimente. De asemenea, plantele au nevoie de aer si daca acesta nu circula printre ele, vor deveni o sursa atractiva pentru boli si daunatori. Daca ai facut deja aceasta greseala, o poti indrepta in felul urmator: analizeaza cu grija legumele si pastreaza-le doar pe cele care sunt mai sanatoase si au crescut mai bine, doar asa poti sa salvezi recolta.
Udarea excesiva a gradinii de legume
Desi legumele au nevoie de apa, nu este bine sa le uzi excesiv, deoarece le poate putrezi radacina sau le pot ataca mai usor anumite boli. Chiar daca ti se pare ca anumite rasaduri par putin ofilite in timpul zilei, din cauza soarelui, nu le uda, pentru ca razele puternice ale soarelui le pot afecta si mai rau. De altfel, este recomandat sa uzi gradina de legume doar dimineata sau seara, dupa ce a apus soarele.
Nu exagera cu fertilizantii chimici
O greseala pe care o fac multi gradinari este sa puna o cantitate prea mare de fertilizant. Desi ar trebui sa ajute plantele, de fapt are efect contrar. Echilibrul este cheia pentru gradina de legume, de aceea este recomandat sa adaugi substante nutritive in cantitati moderate. Urmeaza cu atentie instructiunile de pe ambalajul produsului daca folosesti unul din comert. Insa, ca sa nu ai niciun fel de probleme, foloseste ingrasamant organic: alge marine, balegar, resturi din gradina (crengute de pomi, frunze uscate).
Evitand aceste greseli comune te vei asigura ca gradina de legume va arata splendid si va fi productiva. Tu ce alte greseli de gradinarit mai cunosti sau ai facut de-a lungul timpului?