Iată ce trebuie să știi înainte de a apela la un credit de nevoi personale

Iată ce trebuie să știi înainte de a apela la un credit de nevoi personale

Andreea Constantin

Indiferent cât de bine îți planifici finanțele, uneori, este greu să-ți anticipezi nevoile. Poate ai achiziționat recent un bun destul de scump, pentru care ai strâns bani, apoi ai constatat că trebuie să schimbi un aparat electrocasnic, deoarece s-a stricat. Mai poate fi și situația în care, deși ai strâns o sumă considerabilă, îți dorești mai repede un bun sau serviciu și, astfel, este nevoie să te împrumuți. Una dintre cele mai accesibile metode pentru a face rost de bani într-un timp scurt este să apelezi la un credit de nevoi personale. În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi înainte de a contracta un astfel de credit. 

Folosește simulatorul băncii 

Știi care este suma de care ai nevoie, însă nu cunoști care va fi rata, pentru a vedea dacă îți permiți să o plătești fără a face mari compromisuri. În acest sens, poți utiliza un simulator credit nevoi personale, de pe site-ul băncii de unde vei lua creditul. Deși rata nu va coincide 100%, vei vedea, în mare, care ar putea fi suma pe care o ai de plată lunar. Astfel, vei reconsidera împrumutul sau poate chiar vei împrumuta o sumă mai mare, dacă rata nu va reprezenta o povară pentru bugetul tău lunar. Află mai multe detalii aici.

Compară creditele de la mai multe bănci 

În principiu, este mai bine să soliciți un credit de la banca unde ai deja un cont deschis și unde încasezi salariul, întrucât vei beneficia de anumite reduceri la dobândă și nu numai. Însă ar fi recomandat să compari creditele de la mai multe bănci. Nu de puține ori, se întâmplă ca o anumită bancă să aibă o promoție de reducere a dobânzii pentru clienți noi sau pentru cei care au deja un cont bancar deschis. 

Gândește-te de două ori dacă ai nevoie de un credit 

Deși creditele de nevoi personale sunt instrumente foarte bune pentru a-ți îndeplini anumite dorințe, uneori, trebuie să te gândești de două ori înainte de a solicita un astfel de serviciu bancar. Gândește-te la nevoia ta: este o nevoie la care visai de ceva timp și pentru care ai încercat să faci economii, însă nu ai reușit, sau este o dorință de moment? Dacă te afli în a doua situație, poți ajunge să regreți că ai făcut creditul. De aceea, ar fi bine să te gândești câteva zile la decizia ta și să stabilești dacă poate aștepta sau chiar dacă poți strânge banii necesari fără a solicita un credit de nevoi personale. 

Ce alegi între dobândă variabilă sau fixă

Bineînțeles, trebuie să discutăm și despre dobânzi. În cazul unui credit de nevoi personale, poți opta pentru dobândă fixă pe toată durata acestuia sau pentru o dobândă variabilă. Ce înseamnă acest lucru? Dobânda fixă înseamnă că vei plăti aceeași dobândă pe toată perioada creditului, deci și rata va fi aceeași. În schimb, dobânda variabilă înseamnă că într-o lună, rata poate fi mai mare, iar în altă lună, poate fi mai mică. Dobânda variabilă depinde de evoluția anumitor indici, așa cum sunt IRCC sau ROBOR. De aceea, dacă vrei să nu stai cu emoții în ceea ce privește valoarea dobânzii, ar fi bine să optezi pentru dobândă fixă. Cel mai bine este să discuți cu ofițerul de credit care se va ocupa de solicitarea ta. Împreună, veți găsi cea mai bună soluție de luat în calcul pentru tipul dobânzii. 

Așadar, înainte de a solicita un credit de nevoi personale, gândește-te dacă ai neapărată nevoie de acesta, compară ofertele băncilor, utilizează simulatorul de credit și gândește-te dacă vei opta pentru dobândă fixă ori variabilă. 

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Cât de bine știi ce nevoi are părul tău?
Incepe quiz
Cât de bine știi ce nevoi are părul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect