Jocul reciclării sau cum să-i învățăm pe copii aceste bune obiceiuri

Jocul reciclării sau cum să-i învățăm pe copii aceste bune obiceiuri

Andreea Constantin

Astăzi, a învăța cum să recicleze este mai ușor și mai distractiv ca niciodată pentru copii. Există numeroase jocuri și activități legate de reciclare care sunt concepute pentru a-i învăța pe copii să genereze mai puține deșeuri, să le separe în pubele gunoi speciale și să le refolosească atunci când acest lucru este posibil, contribuind la consolidarea valorilor ecologice și a angajamentului lor față de mediu.

Este mai ușor pentru copii să învețe să recicleze dacă acest lucru este făcut prin jocuri, cântece și activități. Într-o zi, copiii noștri vor primi cheile planetei și vor trebui să aibă grijă de ea. Vor avea viitorul nostru în mâinile lor și pe cel al milioanelor de specii care vor depinde apoi de ceea ce au fost învățați pentru a preveni dispariția lor aproape inevitabilă. Prin urmare, trebuie să oprim următoarea generație să facă aceleași greșeli pe care le-am făcut noi și să o educăm pentru a construi o lume mai bună și mai durabilă.

Reciclăm din ce în ce mai mult, dar nu este suficient. Chiar dacă cele mai dezvoltate țări ale lumii deja reciclează enorm, mai există state, unele chiar dezvoltate, unde colectarea selectivă și reciclarea mai au mari lacune. La aceste state se adaugă țările mai puțin dezvoltate unde cele două acțiuni sunt aproape inexistente.

Între timp, deșeurile câștigă teren. Banca Mondială a avertizat că zonele urbane produc peste 2 miliarde de tone de deșeuri solide anual, o cifră care ar putea crește cu 70% până în 2050 dacă nu luăm măsuri urgente. Banca Mondială îndeamnă țările să-și îmbunătățească gestionarea deșeurilor și să genereze mai puține deșeuri prin educarea consumatorilor și sprijinirea programelor de reciclare. De asemenea, municipalitățile trebuie să amplaseze cosuri gunoi colectare selectiva în toate orașele și să ducă campanii intense de conștientizare.

Reciclarea este una dintre cele mai vizibile soluții pentru combaterea proliferării deșeurilor, dar nu face minuni. Dacă vrem să trăim pe o planetă durabilă, trebuie să facem un pas mai departe și să respectăm regulă celor 3 R. Această propunere de consum responsabil se bazează pe trei principii:

-Reducem: trebuie să ne minimizăm impactul asupra mediului producând mai puține deșeuri (plastic, deșeuri nucleare, emisii de CO2 etc.).

-Reutilizăm: trebuie să ne obișnuim să prelungim durata de viață utilă a obiectelor și materialelor oferindu-le o a doua șansă.

-Reciclăm: atunci când nu vă puteți reduce cantitatea de deșeuri sau nu le puteți reutiliza în alt scop, alegeți să le reciclați.

A învăța copiilor cum să recicleze de la o vârstă fragedă este esențial pentru dobândirea acestui obicei și practicarea acestuia de-a lungul vieții. Atât acasă, cât și la școală, activitățile de reciclare pot fi dezvoltate pentru copii prin jocuri, cântece și proiecte de artizanat care fac mai ușor și mai distractiv să învețe cei 3R. Acestea sunt unele dintre cele mai originale și mai ușor de utilizat resurse educaționale:

Desenați diferitele recipiente de reciclare

Este ideal ca cei mai mici să învețe să facă diferența între coșurile de gunoi (hârtie, sticlă, plastic etc.). Atunci când sunt imprimate pe hârtie, ei  pot identifica, se pot raporta și pot păstra mai bine formele, culorile și utilizările în minte. Alegeți să le oferiți câte un cos de gunoi plastic pentru fiecare tip de deșeu ce poate fi selectat și ulterior reciclat.

Faceți jucării din deșeuri

Această activitate stimulează reutilizarea. În plus, copiii învață despre proprietățile și posibilele aplicații ale materialelor și își dezvoltă imaginația și creativitatea făcând păpuși din șosete sau căsuțe din cutii de pantofi, de exemplu.

Premii pentru reutilizarea obiectelor reciclabile

Premiile pentru îndeplinirea obiectivelor predefinite de reciclare - cum ar fi colectarea unui anumit număr de baterii sau capace de sticle - sunt eficiente, în special, în rândul copiilor puțin mai mari.

Jocuri video despre reciclare

Există jocuri pentru computere și dispozitive mobile care promovează sensibilitatea la mediu. Le puteți găsi și online, căutând pe internet.

Desene animate care promovează reciclarea pentru copii

Pe YouTube sunt disponibile diverse episoade din seriale de animație pentru copii, care îi conștientizează pe copii despre importanța reciclării.

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.