Magnolia Genie: Decoreaza-ti gradina ca in povestile japoneze

Magnolia Genie: Decoreaza-ti gradina ca in povestile japoneze

Andreea Gluh, redactor

Cu siguranta ai vazut si ai admirat si tu magnoliile, aceste plante care infloresc primavara si vara, amintindu-ti de frumoasele gradini japoneze . Una dintre cele mai iubite specii de magnolie este cea cunoscuta sub denumirea de Genie. Daca vrei sa o aduci in gradina ta, trebuie sa tii seama de cateva sfaturi, care te vor ajuta sa te bucuri de frumusetea florilor fara a avea grija daunatorilor sau a altor riscuri la care este supusa aceasta planta. Afla si tu, in cele ce urmeaza, cum se planteaza si cum se ingrijeste magnolia Genie!

  

Despre magnolii

Aceste plante cu flori minunate numara nu mai putin de 80 de specii, originare din Asia si din sudul Europei. Din aceste specii, horticultorii au obtinut o serie de hibrizi, pe care ii poti admira, adesea, in gradini. 

Arborii si arbustii de magnolie au inaltimi diferite, de la 3 metri pana la 30 de metri.

Florile de magnolie sunt colorate diferit, in functie de specie si pot fi albe, roz pal sau purpurii. Ele sunt alcatuite din 12 petale carnoase, stamine si pistile, fiind hermafrodite. Frunzele sunt ovale si au o codita scurta, iar fructul are forma unui con viu colorat.

Cum sa cultivi si sa ingrijesti magnolia Genie

Magnolia Genie, care este vedeta de astazi, are flori mari, purpurii, cu un parfum subtil, specific.  Daca vrei ca ea sa iti decoreze gradina, este indicat sa achizitionezi vlastarii de la crescatoriile autorizate, pentru a te asigura ca acestia sunt in perfecta stare de sanatate. De o multime de flori te vei bucura inca din al doilea an dupa plantare, in lunile martie-aprilie si in iulie.

In al doilea rand, pentru a o planta, trebuie sa alegi o zona insorita a gradinii, care sa fie, in acelasi timp, ferita de curentii reci de aer din anotimpurile mai putin prietenoase. Avand in vedere faptul ca magnolia Genie, asemenea suratelor ei din alte specii, isi are originile in zonele cu climat bland, poate fi nevoie ca in unele ierni sa o acoperi cu folie de celofan, mai ales in primii ani de viata, pentru a o feri de ger si de inghet.

  

In ceea ce priveste tipul de sol care ii este prielnic magnoliei, acesta trebuie sa aiba un pH acid. Groapa in care o vei planta nu trebuie sa fie foarte adanca, pentru ca radacinile iau nutrimentele din straturile superioare ale solului. Pe fundul gropii, trebuie sa pui un strat de cativa centimetri de pietris, pentru a impiedica acumularea apei si putrezirea radacinii plantei. De asemenea, odata ce ai fixat magnolia si ai umplut groapa cu pamant, trebuie sa uzi arbustul cu apa in care ai adaugat fertilizatori achizitionati de la magazinele de specialitate si sa presari in jurul tulpinii talas, intr-un strat de cativa centimetri. Acest material va contribui la mentinerea umezelii in stratul superficial de sol, insa, pentru a nu putrezi, trebuie schimbat periodic.

Daca vrei sa plantezi mai multe magnolii, lasa un spatiu de trei-patru metri intre ele. 

In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara magnoliei, aceasta este de aproximativ cinci litri odata la 4 zile in verile secetoase si la o saptamana, cand conditiile climatice sunt normale.

Nu in ultimul rand, ca si alte reprezentante ale genului, magnolia Genie necesita o ingrijire atenta cand vine vorba de curatarea coroanei, asa ca dupa inflorire, trebuie sa tai crengile uscate.

Magnolia se inmulteste prin marcotaj, procedeu care trebuie realizat in luna septembrie si care consta in arcuirea ramurilor aflate cel mai aproape de sol, pentru a le inradacina. Detasarea de planta-mama trebuie efectuata dupa un an.

Planteaza si tu o magnolie Genie in gradina ta si ingrijeste-o conform acestor sfaturi, iar aceasta planta deosebita iti va bucura ochii si inima in fiecare an.

Surse foto: andre-briant.fr; e-sander.de 

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Care print din povestile Disney ti se potriveste?
Incepe quiz
Care print din povestile Disney ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.