Mulcire: ce reprezintă și care este rolul ei în gradina ta

Mulcire: ce reprezintă și care este rolul ei în gradina ta
Redactor Raluca Margean
Duminică, 30.01.2022

Cuprins

Mulcirea reprezintă o tehnică de grădinărit foarte populară, deoarece are multe beneficii pentru plante. Mulcirea ajută la întreținerea peisajului, protejarea solului și din punct de vedere ecologic, este o modalitate excelentă de a recicla deșeurile de grădină și a le transforma în mulci. Îți prezentăm în acest articol ce înseamnă mulcirea, câte tipuri de mulcire sunt și care sunt avantajele și dezavantajele acestei practici!

Femeie în grădină

Ce înseamnă mulcire?

Mulcirea este procesul de acoperire a solului printr-un strat de material care poartă denumirea de mulci. Mulcirea se practică pentru a reține umiditatea în sol și pentru a ține la distanță buruienile, dar și pentru a preveni înghețarea solului în timpul iernii și pentru a face grădina să arate mai atractiv. Mulciul organic ajută, de asemenea, la îmbunătățirea structurii solului, a drenajului și a capacității de reținere a nutrienților pe măsură ce se descompun.

La ce folosește mulcirea?

Mulcirea este un proces eficient și practic de protejare a solului. Printre beneficiile cele mai importante ale mucirii se numără:

  • Păstrarea umidității solului prin reducerea evaporării. Mulciul mărește infiltrarea apei, prevenind totodată compactarea solului din cauza uscăciunii.
  • Împiedică creșterea buruienilor și inhibă răspândirea bolilor transmise de sol
  • Mulciul poate servi ca izolație pentru a stabiliza temperatura solului. Astfel, protejează rădăcinile de temperaturile extreme din timpul verii sau iernii.
  • Îmbunătățirea fertilității solului atunci când mulciul mulciul organic se descompune
  • Înfrumusețarea peisajului. Estetica grădinii va avea de câștigat deoarece mulciul o va face să arate mai bine îngrijită.

Când se face mulcirea solului?

Bărbat care răstoarnă o roabă cu îngrășământ

În mod normal, cel mai bun moment pentru mulcire este între mijlocul și sfârșitul primăverii. Este important să nu pui mulci prea devreme. La începutul primăverii solul nu este încălzit, iar mulcirea prea timpurie va încetini procesul de încălzire.

Lasă-ți mai întâi plantele să înceapă să crească, de-abia apoi adaugă mulci. De asemenea, este important să nu adaugi un strat foarte gros de mulci. Răsadurile pot trece printr-un strat subțire, dar unul prea adânc ar putea fi impenetrabil.

Poți aplica mulci suplimentar vara pentru a păstra umiditatea și pentru a izola solul de frig pe durata iernii. Dacă ai deja un strat de mulci de iarnă, îndepărtează-l treptat pe măsură ce temperaturile se încălzesc. Dacă îl elimini pe tot dintr-o dată, ar putea afecta planta de dedesubt.

Cât de gros trebuie să fie stratul de mulci?

Grosimea stratului de mulci este determinate de tipul de mulci folosit. Un strat de mulci fin de 2 -5 cm ar trebui să fie suficient, în timp ce un material mai gros ar trebui să aibă o adâncime de 7-10 cm. Prea mult mulci poate sufoca plantele. În zonele în care nu vrei să crească nimic, îl poți întinde cât de gros dorești.

Pentru a preveni putrezirea tulpinilor și a scoarței, puneți mulciul la o distanță de 10 cm de tulpinile lemnoase și trunchiurile copacilor. De asemenea, mulciul prea adânc va stimula creșterea rădăcinilor în stratul de mulci, mai degrabă decât în ​​pământ. În acest caz, este posibil ca plantele să nu reziste la frig și secetă.

Ce tipuri de mulcire sunt bune pentru grădină?

Există două tipuri de mulci, și anume: organic și anorganic.

Mulciul organic este format din materiale vii, precum: scoarță de copaci, așchii, crengi și frunze uscate, iarbă cosită, rumeguș, ace de pin, coji de nucă și chiar hârtie. Mulciul anorganic include materiale sintetice sau alte materiale: pietriș de râu, materiale textile pentru peisagistică sau plastic negru.

Ambele tipuri de mulci sunt eficiente împotriva buruienilor, dar mulciurile organice îmbunătățesc și solul pe măsură ce se descompun. Chiar dacă mulciul anorganic nu îmbogățește solul, poate avea anumite beneficia. De exemplu, plasticul negru încălzește solul și radiază căldură în timpul nopții, cee ace ajută anumite legume să crească sănătoase.

Mulcire: avantaje și dezavantaje

Mulcirea prezintă mai multe beneficii pentru grădina ta, însă dacă nu este folosit în mod corespunzător, acest proces poate dăuna plantelor tale. Iată care sunt principalele argumente pro și contra mulcirii:

Avantaje:

  • Formează o barieră împotriva buruienilor nedorite, reducând astfel competiția pentru nutrienți între plante.
  • Reduce pierderile de apă de la suprafața solului, păstrând mai bine umiditatea solului.
  • Păstrează o temperatura optimă a solului, menținându-l mai cald în nopțile reci și mai răcoros în zilele toride.
  • Protejează solul, reducând eroziunea.
  • Crește activitatea biologică a solului, fiind benefic atât pentru microorganisme, cât și pentru micile animale (râme) și insecte prietenoase cu plantele (gândacii de pământ).

Dezavantaje:

  • Mulcirea excesivă poate să îngroape și să sufoce plantele.
  • Mulciul organic poate favoriza apariția dăunătorilor (melci)
  • Stratul prea gros de mulci organic și toate mulciurile sintetice pot usca complet solul de dedesubt, lăsând rădăcinile plantelor fără apă.
  • Supraîncălzește solul sau lipsește solul de oxigen, ceea ce va fi dăunător creșterii rădăcinilor plantelor.
  • Blocarea luminii soarelui, ceea ce poate fi dăunător în procesul de germinare.
  • Acumularea apei de ploaie dacă este un strat prea gros de mulci.
  • Probleme de aciditate (așchiile de lemn vopsit/tratat, ziarul și acele de pin pot adăuga niveluri dăunătoare de aciditate în sol, care împiedică creșterea plantelor.
  • Plasticul folosit ca mulcire anorganică este dăunător pentru mediu, iar geotextilul permite trecerea buruienilor pe măsură ce se descompune după câțiva ani.

Cum se realizează mulcirea organică a solului?

Persoană care lucrează în grădină

Există mai multe modalități de mulcire organică, iată câteva informații utile despre fiecare în parte, conform site-ului goodhousekeeping.com:

  • Mulcirea cu paie și fân

Paiele și fânul sunt de obicei potrivite pentru grădina de legume. Aceste materiale organice împiedică bolile transmise de sol să ajungă pe frunzele inferioare ale plantelor. Paiele se descompun foarte lent și vor rezista tot sezonul de vegetație. De asemenea, constituie un acoperiș excelent pentru păianjeni și alte insecte benefice pentru pământ. Acestea vor ajuta la menținerea sub control a populației dăunătorilor.

  • Mulcirea cu ziare

Foile de ziar stratificate sunt folosite pentru mulcire deoarece au capacitatea de a reține umiditatea, de a împiedica dezvoltarea buruienilor și de a controla temperatura solului. Pentru o mulcire eficientă cu ziare, este necesar să întinzi 4-8 foi de ziar în jurul plantelor. Foile trebuie umezite. Acoperă apoi ziarul cu un strat de 2-5 cm din alt mulci organic și protecția împotriva buruienilor ar trebui să dureze pe tot parcursul sezonului de creștere.

  • Mulcirea cu frunze mărunțite

Frunzele mărunțite sunt mulciul preferat al naturii. Ele pot fi folosite oriunde, nu necesită cheltuieli și sunt eficiente pentru a atrage mai multe râme în sol. Unii grădinari le consideră inestetice, însă dacă întinzi un strat primăvara, înainte ca plantele să se răspândească, mulciul de frunze se va integra mai ușor în peisaj. Frunzele mărunțite sunt perfecte pentru grădinile împădurite, iar dacă întinzi un strat toamna în grădina de legume, acesta va începe să se descompună în timpul iernii.

  • Mulcirea cu scorță de copac sau cu rumeguș

Unul dintre principalele vantaje ale mulcirii cu scoarță de copac este faptul că se descompune lent și nu are nevoie de împrospătare mai des de o dată pe an.

În ceea ce privește rumegușul proaspăt, acesta are un pH foarte acid, așadar este recomandat pentru plante care prefer solul mai acid. Este bine de folosit o combinație de rumeguș cu iarbă proaspăt tăiată sau compost, pentru evitarea sărăcirii solului de azot.

Cum să faci mulcire anorganică a pământului?

Imposibilitatea de a avea tot timpul mulci organic a dus la crearea unei forme sintetice de mulcire anorganică. Deși acest tip de mulcire nu adaugă nutrienți solului, reține umiditatea și împiedică dezvoltarea buruienilor. De asemenea, nu se descompun rapid și nu necesită înlocuire la fel de des ca mulciurile organice.

Iată mai multe informații despre fiecare tip de mulcire anorganică:

  • Mulcire cu plastic

Folie de plastic care protejează plantele

Plasticul este o alegere bună pentru plantațiile din jurul fundației sau plantelor care nu necesită fertilizare frecventă. Plasticul negru transmite căldura soarelului în solul de dedesubt, crescând temperatura cu aproximativ 3 grade comparatic cu o grădină nemulcită. Folia de plastic rămâne caldă și uscată, protejând astfel de putrezire căpșunile, pepenii sau castraveții. Reține umiditatea solului și combate buruienile, însă folia de plastic va trebui înlăturată la sfârșitul perioadei de vegetație.

Atenție! Dacă vezi că se acumulează bălți deasupra plasticului, înseamnă că nu ai suficient drenaj.

Nu se folosește mulci de plastic sub arbuști, deaorece distruge sănătatea pe termen lung a arbuștilor. Din cauza faptului că apa și aerul nu pot pătrunde în plastic, rădăcinile cresc foarte aproape de suprafața solului (uneori chiar sub plastic), căutând umiditate și oxigen. Rădăcinile superficiale suferă de lipsa de oxigen și umiditate și de schimbări extreme de temperatură. În timp, plantele mor.

  • Mulcire cu geotextile

Geotextilele se folosesc în culturile ornamentale. Acest tip de mulci lasă aerul și apa să pătrundă în solul de dedesubt, împiedicând astfel apariția buruienilor. Dar atunci când sunt expuse la lumină, geotextilele se degradează în timp. Pentru a le face mai rezistente, este important să le acoperi cu un alt strat de mulci. De asemenea, trebuie să ții mulciul cu geotextile departe de arbuști, deoarece rădăcinile arbuștilor și buruienile cresc în țesătură.  

  • Mulcire cu pietriș

Grădină ornamentală cu pietriș

Pietrișul este recomandat în zonele care necesită un drenaj bun sau în grădinile ornamentale. Este bine să folosești piatră peste un strat de mulci din geotextil, deoarece buruienile pot crește printre pietre, în timp ce printre geotextile, nu.

Ce este folia de mulcire?

Folia de mulcire este stratul de protecție al solului, care este format din materie anorganică. Este utilizată, de obicei pentru grădinile de legume, zarzavaturi sau flori, dar și pentru pomii fructiferi. În schimb, folia de mulcire nu este recomandată în grădinile umbroase sau umede (deoarece pot apărea dăunători) și nici în solarii (deoarece poate inhiba dezvoltarea plantelor).

Există mai multe tipuri de folii de mulcire, însă cele mai folosite sunt foliile de plastic negre. Acestea se recomandă pentru culturile de căpșuni și legume.

Pe lângă foliile negre se mai folosesc foliile de mulcire perforată, fabricate din polipropilenă. Aceste apot fi utilizate pe terenuri și suprafețe terasate.

În plus, există și folii de culoare roșie, albastră și maro sau verde, în funcție de ce tip de cultură ai. De exemplu, anumite studii au arătat că foliile de culoare roșie sunt bune pentru cultivarea roșiilor și căpșunilor. Folia albastră este recomandată dacă cultivi pepene galben sau castraveți, iar folia maro pentru culturile timpurii.

Cum se folosește folia de mulcire?

Aceasta se poate aplica manual, desfășurată pe solul nivelat. Se fixează pe sol cu ajutorul unor cârlige care se înfig în pământ. Apoi, acolo unde vor fi plantate culturile, folia de mulcire se taie în formă de cruce, iar bucățile tăiate se rulează în interior, astfel încât să se obțină o gaură în folia de mulcire, pe unde ies culturile.

Cum se pune folia de mulcire în solar?

Înaintea întinderii foliei de mulcire în solar, trebuie montată banda pentru irigare prin picurare. Această bandă se întinde de-a lungul rândurilor. După aceea, se întinde și folia de mulcire care trebuie fixată la final, acoperind marginile cu pământ. Folia se taie sub formă de cruce în locul unde se introduce planta. De obicei, aceasta se introduce în dreptul unui picurător.

Cum se găureste folia de mulcire?

De obicei, folia se taie în formă de cruce acolo unde se plantează culturile, însă unii cultivatori folosesc și fierul încins. Iată un video foarte explicit:

Iată mai jos și o altă metodă foarte ingenioasă:

Cât costă folia de mulcire?

De obicei, folia de plastic neagră este cea mai ieftină. De exemplu, o rolă de folie de 100 cm x 500 m poate fi de la 200 de ron în sus, pe când folia de geotextile de 1.5 m x 50 m se poate găsi pe piața de la 200 de ron.

Așadar, tipul de mulcire pe care-l alegi depinde de tipul de cultură și estetica pe care o cauți. Există din ce în ce mai multe opțiuni, așadar informează-te corect și alege un mulci care să-ți fie de folos. 

Citește și: Cum se plantează gazonul și în cât timp crește

Vezi si
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Andreea Baluteanu | Duminică, 30.01.2022
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Duminică, 30.01.2022
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Raluca Margean | Duminică, 30.01.2022

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator »
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Raluca Margean | Duminică, 21.04.2024
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe