Oţetarul roșu, arbustul care îți înfrumusețează grădina

Oţetarul roșu, arbustul care îți înfrumusețează grădina

Redactor Andreea Baluteanu

Sperăm că ești deja conștientă că, dacă ai o grădină, ai fost cu siguranță binecuvântată. Nu numai că astfel găsești un prilej minunat de a face mișcare chiar la poarta casei tale, dar vei avea mereu la dispoziție un spațiu de vis unde să te relaxezi, să te regăsești și să te împaci cu tine însăți.

Și ce poate fi mai frumos decât o grădină decorată ca în povești? Ești în căutarea unui copac care să devină rapid oaza ta de fericire din grădină? Horticultorii îți recomandă oțetarul roșu! Nu numai că arată magnific în orice grădină, atrăgând privirile cu frunzișul său verde de vară și cu nuanța superbă de roșu pe care o deprinde toamna, dar are și proprietăți cu totul excepționale.

Află de mai jos cum arată oțetarul roșu, care sunt condițiile de plantare și de îngrijire, dar și care sunt avantajele acestui arbore!

Cum poți recunoaște oțetarul roșu

Este destul de probabil să fi dat peste specii de oțetar roșu în peregrinările tale și să nu fi știut despre ce e vorba. Arborele este destul de des întâlnit în parcuri și grădini, cucerind inimi și atrăgând privirile cu statura sa verde și falnică vara și cu nuanța sângerie a frunzelor pe timp de toamnă.

otetar rosu

Oțetarul roșu provine din America de Nord și este întâlnit în țara noastră cu precădere în zonele de câmpie și de deal. Poate crește până la 8-10 metri înălțime și este destul de puțin pretențios, un motiv în plus să îi spui „bun-venit” în grădina ta.

Horticultorii ne asigură că oțetarul roșu are un aspect superb și este suficient să arunci o privire acestui arbore pentru a rămâne cu gura căscată. Se remarcă în primul rând frunzișul, căzător, lucios și verde în timpul verii, colorându-se în tonuri de portocaliu-roșcat spre toamnă. Frunzele sunt destul de mari, putând atinge și dimensiuni de 50 cm lungime.

Florile sunt galben-verzui, răsărind luminoase din frunzișul proaspăt. Perioada de înflorire are loc în lunile iunie-iulie.

Cum plantezi oțetarul roșu

În ciuda numelui său, oțetarul roșu nu va fi deloc „acru” cu proprietarul său. Dimpotrivă, se va dovedi extrem de generos! Oțetarul roșu se plantează în orice tip de sol, chiar și în cele sărace, nisipoase. Mai mult, se descurcă de minune și în soluri calcaroase sau slab saturate.

În general, plantarea se face primăvara sau toamna, atunci când temperaturile depășesc 5 grade Celsius. E recomandat să fii atentă ca solul să nu fie înghețat atunci când primești în grădina ta arborele despre care îți povestim azi.

În cazul în care ai achiziționat un oțetar roșu în ghiveci, cu o rădăcină bine dezvoltată, nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la perioada de plantare: copacul „prinde” în orice anotimp, cu toate că nu îți recomandăm să începi să spargi straturi grele de gheață cu lopata ca să te bucuri de compania oțetarului roșu.

Pentru a planta propriu-zis copacul, se face o groapă mai mare decât mărimea ghiveciului, care se va uda bine de tot. Scoate planta apăsând pereții ghiveciului și nu scutura pământul de pe rădăcină, ci plantează oțetarul roșu cu tot cu el. După ce ai așezat bine și confortabil copacul, completează groapa cu încă un strat de pământ și udă bine. Gata, acum te poți felicita că ai un oțetar roșu chiar la tine în grădină.

Din punct de vedere decorativ, horticultorii recomandă plantarea oțetarului roșu solitar sau în grupuri. În cazul în care ai mai mulți copaci la dispoziție, asigură-te că lași o distanță minimă de plantare de 4-6 metri între arbuști. Așa cum ți-am spus, oțetarul roșu poate atinge la maturitate și 10 metri, deci e musai să îi lași spațiu suficient de desfășurare. 

Cum îngrijești oțetarul roșu

Marele avantaj al oțetarului roșu este că nu presupune mari probleme de îngrijire. Arbustul este rezistent la secetă, așa că nu îl uda prea des. Dimpotrivă, chiar ferește-te să nu formezi bălți la rădăcină.

În ceea ce privește lumina, oțetarul roșu se dezvoltă în general în plin soare, dar suportă la fel de bine și spațiile umbroase: ți-am zis că nu este un arbust care să ceară prea multe la tine.

Nici protecția de dăunători nu reprezintă un capitol care să îți dea prea mari bătăi de cap. Oțetarul roșu nu este în general atacat de boli sau de dăunători și cea mai mare problemă pe care o poate presupune este dezvoltarea unor pete de rugină pe frunze. De partea cealaltă însă, îți va face un mare dar: atrage fluturii precum un magnet, transformând grădina ta frumoasă într-un adevărat rai.

gradina cu plante

De ce să alegi un oțetar roșu pentru grădina ta

Pe lângă scopul decorativ, oțetarul roșu presupune și alte avantaje demne de luat în considerare. E adevărat că principalul motiv pentru care oamenii se îndrăgostesc de el este aspectul atrăgător: frunzișul generos și proaspăt de vară ce capătă nuanțe pitorești de roșu toamna îți va încânta oaspeții, iar florile sunt la rândul lor superbe.

Dar oțetarul roșu presupune și alte atuuri pe care orice proprietar de grădină le va aprecia. Cum ți-am mai spus, nu necesită o îngrijire complicată, rezistă la condiții de secetă, dar și la perioade călduroase.

Alte atribute însemnate ale oțetarului roșu sunt legate de efectele de atragere a albinelor. Dat fiind faptul că în ultimii ani aceste insecte vitale pentru supraviețuirea vieții pe Pământ au fost amenințate cu extincția, simplul fapt de a planta în grădină un arbust prietenos cu greu încercatele albine poate reprezenta contribuția ta la salvarea lumii.

Mai departe, oțetarul roșu este apreciat și datorită capacității sale de a fixa pantele și solurile degradate, un alt aspect extrem de important în acțiunile de reîmpădurire care au loc pe tot cuprinsul globului.

Nu în ultimul rând, e musai să ții cont că oțetarul roșu se adaptează extrem de bine și de ușor la climatul urban și că rezistă uimitor la poluare. Dat fiind faptul că acestea sunt principalele provocări ale societății contemporane, putem spune că oțetarul roșu este un arbore exemplar pentru lumea în care trăim.

Oțetarul roșu este unul dintre cei mai potriviți arbuști exotici pentru grădina ta. E superb, e ușor de întreținut și are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător: ce ai mai putea cere de la el?

Consultă și calendarul grădinarului și află când se cultivă corect plantele! Vezi de asemenea și cum să plantezi flori de câmp în grădină, care se vor înțelege de minune cu oțetarul tău roșu!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?
Incepe quiz
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.