Organizarea bucatariei

Cuprins
- 1. Importanta zonei de provizii in organizarea bucatariei
- 2. Importanta zonei de stocare in organizarea bucatariei
- 3. Importanta zonei de curatenie in organizarea bucatariei
- 4. Importanta zonei de preparare in organizarea bucatariei
- 5. Importanta zonei de gatit in organizarea bucatariei
- Sfaturi de stil pentru bucatarie
Specialistii in design interior considera ca una dintre cele mai simple metode de organizare a bucatariei este aceea de a o imparti in mai multe sectoare, in functie de activitatea ta zilnica in acest spatiu. Astfel, daca vei aseza toate obiectele care au aceeasi utilitate intr-un singur loc, vei reusi sa le gasesti mai repede si vei economisi timp si spatiu pretioase.

1. Importanta zonei de provizii in organizarea bucatariei
Tot in camara, pastreaza legumele si fructele care nu necesita refrigerare in ladite sau in cutii special amenajate.
Daca iti plac gusturile variate si ai o colectie de condimente cu care te mandresti, opteaza pentru pastrarea acestora in recipiente etichetate, intr-un dulap uscat, departe de aburul inerent gatitului.
O mare importanta in organizarea bucatariei o are si modul in care administrezi spatiul disponibil din frigider. Lactatele, ouale, dulciurile, legumele si fructele care necesita temperaturi scazute, produsele animale si mancarea gatita trebuie depozitate astfel incat fiecare raft sa fie dedicat uneia dintre aceste categorii. Astfel, incearca sa pastrezi produsele vegetale in sertarele destinate lor si tine la distanta mancarea gatita de dulciuri si de lactate, pentru a avea acces mai usor la ele.
In ceea ce priveste alimentele congelate, opteaza pentru depozitarea acestora pe categorii si eticheteaza fiecare produs in parte. In acest mod, le vei gasi imediat, chiar daca ambalajul este prea inghetat pentru a-ti da seama ce ascunde.
![]() |
![]() |
Sursa: Pinterest |
2. Importanta zonei de stocare in organizarea bucatariei
![]() |
Un spatiu destinat zonei de stocare este intotdeauna binevenit in organizarea bucatariei. In acest mod, poti pastra vesela intr-un dulap impartit in mai multe rafturi, in functie de categoria de farfurii sau de boluri depozitata.
Chiar si tavile sau platourile
pentru aperitive trebuie sa aiba un spatiu destinat lor. De asemenea, canile si
paharele trebuie pastrate intr-un alt dulap, pentru a putea avea acces la ele
mai usor.
|
Sursa: Pinterest |
3. Importanta zonei de curatenie in organizarea bucatariei
Zona de curatenie joaca un rol foarte important in organizarea bucatariei, pentru ca aici poti pastra produsele utile in procesul de igienizare. Astfel, este indicat ca acestea sa fie depozitate intr-un dulap special amenajat, pentru a nu intra in contact cu alimentele sau cu vesela.
![]() |
Sursa: Pinterest |
In ceea ce priveste produsele corozive pentru curatat, trebuie sa tii seama de modul in care acestea sunt ambalate si sa ai grija ca membrii mai mici ai familiei sau animalele de casa sa nu aiba acces la ele.
In aceeasi zona de curatenie este indicat sa pastrezi buretii si lavetele, pentru a avea acces rapid la ele.
4. Importanta zonei de preparare in organizarea bucatariei
Una dintre zonele pe care o utilizezi foarte des in activitatea ta gospodareasca este cea de preparare. Daca vrei ca procesul de organizare a bucatariei sa dea rezultate optime, trebuie sa tii seama ca aceasta este destinata exclusiv prepararii mancarii. In acest sens, vorbim despre un spatiu in care trebuie mentinuta o permanenta curatenie, pentru a nu contamina alimentele cu diverse microorganisme. Printre dispozitivele care isi au locul aici se numara tocatorul, robotul de bucatarie, prajitorul de paine, sandwich maker-ul, blenderul si mixerul.
![]() |
Sursa: Pinterest |
Toate acestea pot fi depozitate intr-un dulap special sau, in cazul obiectelor mai mari, cum este robotul de bucatarie, se poate opta pentru un loc pe suprafata blatului de bucatarie. De asemenea, tot aici poate fi pastrat si filtrul de cafea.
5. Importanta zonei de gatit in organizarea bucatariei
Ca si zona de preparare, zona de gatit este de mare importanta in organizarea bucatariei. Fie ca vorbim despre aragazul clasic, despre un cuptor electric ori despre unul cu microunde, este indicat ca acestea sa fie pozitionate grupat, intr-un spatiu destinat exclusiv proceselor de fierbere, prajire sau coacere. In acest mod, vei evita aglomerarea bucatariei.
![]() |
Sursa: Pinterest |
Sfaturi de stil pentru bucatarie
Daca faci parte din categoria celor care prefera sa serveasca masa in bucatarie, opteaza pentru un mobilier care sa se potriveasca atat stilului incaperii, cat si spatiului disponibil.
In acelasi mod trebuie privita si importanta materialelor din care este realizat mobilierul bucatariei. Daca preferi stilul clasic, poti opta pentru organizarea bucatariei cu ajutorul diverselor spatii de depozitare lucrate din lemn in culori natur.

Nici viziunea moderna nu poate da gres atunci cand vine vorba despre organizarea bucatariei. Astfel, un mobilier simplu in culori contrastante se poate dovedi util si incapator pentru depozitarea diverselor obiecte utile.