Plantare capsuni: pasi de urmat

Plantare capsuni: pasi de urmat

Viorica Ghinea, redactor

Aroma inconfundabila, gustul racoritor si forma deosebita sunt caracteristici irezistibile ale capsunilor. Daca iti doresti sa te bucuri de toate proprietatile lor, afla ca poti sa le cultivi chiar la tine in curte.

Urmeaza pasii de baza pentru plantarea capsunilor si te vei putea mandri cu o gradina frumoasa, plina de culoare.

1. Alegerea plantelor

In functie de momentul fructificarii, soiurile de capsuni se impart in trei categorii:

- neremontante: rodesc primavara sau la inceputul verii (in functie de zona) si produc o singura recolta pe an timp de doua sau trei saptamani. Fructele sunt mari si recolta este abundenta.

- semiremontante: rodesc primavara si la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei (in functie de conditiile climatice). Productia si fructele sunt mai mici in comparatie cu cele ale soiurilor neremontante.

- remontante: rodesc de doua ori pe an - primavara si toamna. Ambele recolte sunt asemanatoare din punct de vedere al productiei.

Ultimele doua categorii de plante sunt ideale pentru spatiile mici. Atunci cand achizitionezi soiul dorit, verifica-l atent, pentru a observa daca are anumite boli care ar putea sa distruga recolta si sa atace si alte plante din gradina ta.

2. Pregatirea solului pentru plantarea capsunilor

Tipul solului este un aspect foarte important pentru capsuni. Acesta trebuie sa fie bogat in substante nutritive, bine drenat, de preferat organic, cu un pH intre 5.8 si 6.2. Terenul nu trebuie sa prezinte resturi de la culturile anterioare, buruieni si denivelari. Evita locurile in care ar putea sa stagneze apa de ploaie sau fa o nivelare a zonei, deoarece pamantul in care urmeaza sa faci plantarea capsunilor trebuie sa fie plan. Apoi urmeaza fertilizarea terenului cu ingrasaminte organice - compost sau gunoi de grajd, pentru a asigura elementele hranitoare esentiale pentru orice cultura. Daca nu ai la indemana materie organica, poti sa aplici si ingrasamant granulat special pentru capsuni.

Nu uita sa verifici daca solul are daunatori si sa aplici produsele de dezinfectie potrivite pentru fiecare in parte. Efectueaza acest procedeu cu multa atentie, citind bine indicatiile fiecarui produs.

3. Indicatii pentru plantarea capsunilor

- Plantarea capsunilor trebuie facuta ori primavara, dupa ce a trecut inghetul, iar pamantul poate fi lucrat, ori toamna.

- Sapa cate o gaura in pamant pentru fiecare planta, suficient de larga pentru ca radacinile sa nu stea inghesuite. Aseaza planta in centrul gaurii, cu coroana putin mai sus de nivelul solului. Umple scobitura cu pamant, avand grija ca radacinile sa fie acoperite in intregime.

- Nu uita sa lasi suficient spatiu intre plante, pentru ca acestea sa se poata dezvolta si sa aiba o buna circulatie a aerului. Cea mai usoara metoda de plantare a capsunilor este cea in linie.

capsuni in gradina

4. Procedee necesare dupa plantarea capsunilor

- Ofera plantelor apa de care au nevoie pentru o crestere sanatoasa si acorda-le o atentie speciala in perioadele de seceta.

- Dupa plantarea capsunilor este indicat sa aplici un strat protector (resturi de iarba, frunze uscate tocate marunt, paie, scoarta de copaci maruntita) pentru a pastra o temperatura buna la nivelul solului si pentru a tine la distanta buruienile. Paiele sunt cele mai recomandate in acest caz.

strat protector pentru capsuni
Sursa foto: gardeninginfozone.com

De asemenea, pentru a descuraja instalarea diferitelor ierburi, poti sa achizitionezi o membrana speciala.

- Specialistii recomanda ca in primul an de la plantare sa se rupa toti bobocii de flori. Aceasta procedura te va lasa fara fructe la inceput, dar va incuraja mult productia din anii urmatori.

- Aplica fertilizant pentru a ajuta dezvoltarea capsunilor, insa nu exagera cu cantitatea oferita, deoarece va incuraja cresterea frunzelor si mai putin a florilor si a fructelor.

Plantarea capsunilor nu este dificila, iar plantele nu necesita o ingrijire aparte, mai ales daca vei folosi productia doar pentru familie. Insa daca vrei sa dezvolti o mica afacere, trebuie sa stii ca in conditii favorabile arbustii vor avea recolte bogate timp de mai multi ani. Asadar, ce recompensa mai frumoasa de atat si-ar putea dori un gradinar?

 

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate
Incepe quiz
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.