Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase

Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase

Redactor Raluca Margean

Ploșnița tomatelor este o insectă dăunătoare, care atacă plantele de tomate și distruge fructele. De obicei, frunzele și tulpinile roșiilor nu sunt afectate, dar insectele pot distruge fructele tinere. Află de ce apare ploșnița tomatelor și cum poți scăpa de această insectă înainte ca ea să-ți distrugă recolta!

Ce este ploșnița tomatelor?

Ploșnița tomatelor face parte din familia insectelor pentatomidae, cunoscute sub denumirea populară de ”ploșnițe de câmp, ploșnițe de pădure sau ploșnițe de grădină". Există mai multe specii de pentatomidae, unul din elementele lor comune fiind eliminare unui miros respingător din glanda lor toracică atunci când se simt în pericol.

Ploșnița tomatelor are denumirea științifică Nezara viridula și se remarcă prin forma corpului ca un scut triunghiular, de culoare verde. Înainte de sezonul rece, culoarea adulților poate varia de la verde mat la maro. Ca dimensiune, ploșnițele pot avea între 12-15 mm lungime și o lățime de 7 mm.

Cum afectează roșiile aceste insecte?

Roșie stricată de ploșnița tomatelor
Sursa foto: iStock.com

Severitatea daunelor provocate de ploșnița tomatelor depinde de dimensiunea plantei atunci când este atacată de insectă. De exemplu:

1. Dacă ploșnița se hrănește cu roșii mici și tinere, planta nu se va dezvolta niciodată. De obicei, aceste roșii cad de pe tulpină.

2. Când se hrănesc cu roșii de dimensiuni medii, ploșnițele provoacă cicatrici și neregularități în tomate.

3. Când insectele atacă fructele mari, aproape mature, provoacă daune minime, iar fructele sunt adesea suficient de bune pentru a fi mâncate. Cu toate acestea, se poate observa o decolorare a fructului afectat.

Acești dăunători înțeapă roșia sub piele. Enzima pe care o lasă în punctul de înțepătură transformă acea zonă a roșiei în lichid. Insecta bea apoi acel lichid. Punctele de înțepătură produc urme închise pe roșii și apar zone decolorate acolo unde lichidul a fost îndepărtat. Aceste pete sunt, de obicei albe, gălbui sau verde deschis.

Deși daunele asupra frunzelor și tulpinilor pot părea minime, insectele pot transporta viruși pe care îi răspândesc la plante. De asemenea, lasă excremente atât pe frunze, cât și pe fructe.

Ploșnița tomatelor poate afecta nu doar roșiile, ci și alte legume și fructe precum: vinete, cartofi, ardei, dovlecei, castraveți, piersici, zmeură, coacăze, etc. De asemenea, aceste insecte pot dăuna și unor specii de cereale, cum ar fi orez, sorg, porumb și leguminoase precum soia sau fasolea.

Care este ciclul de viață al ploșniței tomatelor?

Ploșnița tomatelor urmează o metamorfoză tipică în trei etape: ou, nimfă și adult.

Adulții depun ouă la începutul primăverii (martie și aprilie) pe tulpinile plantelor și pe partea inferioară a frunzelor. Femelele pot depune aproximativ 260 de ouă pe parcursul vieții, în grupuri de câte 30-130.  Când eclozează, nimfele trec prin 5 stadii de dezvoltare pe parcursul a 4-5 săptămâni. Adulții iernează în resturile și frunzele din grădină, apoi depun ouă pentru următorul ciclu.

Ploșnița tomatelor atacă roșiile atunci când sunt în stadiu de adult.

Cum ții departe ploșnița tomatelor?

Roșie mâncată de ploșnița tomatelor
Sursa foto: iStock.com

Cea mai bună măsură de control este prevenirea, așadar iată câteva sfaturi de la specialiști care te vor ajuta să ții departe ploșnița de recolta ta de tomate:

Controlează buruienile. Frunzișul în exces în grădină și în zonele adiacente oferă habitate perfecte pentru reproducerea ploșniței tomatelor. Prin urmare, este important să-ți păstrezi grădina bine plivită de la începutul sezonului, înainte ca populația să se maturizeze. Continuă să îndepărtezi buruienile care ar putea deveni un habitat de iarnă pentru gândacii adulți.

Lasă mai mult loc între roșii atunci când le plantezi. Primăvara, când așezi răsadurile de roșii în grădină, lasă spațiu suplimentar între plante. Acest spațiu oferă circulație suplimentară și oferă mai puține locuri pentru ascunderea și creșterea insectelor dăunătoare.

Cum scapi de ploșnița tomatelor?

Dacă ploșnița tomatelor a apărut deja în recolta ta, poți apela la următoarele măsuri pentru a scăpa de ea:

Spală plantele. Pulverizează apă zilnic pe tomate deoarece acest lucru va îndepărta insectele. Poți trata roșiile cu o soluție obținută din cantități egale de apă și ulei vegetal, ulei de măsline sau ulei de lavandă. Introdu soluția într-un pulverizator de grădină și aplic-o pe roșii pentru a îndepărta ploșnițele.

Îndepărtează manual ploșnițele. Scoate-le de pe roșii și aruncă-le într-o găleată cu apă cu săpun. Poți plasa o tavă sub plantă și apoi o scuturi ușor pentru a colecta insectele. De asemenea, poți folosi un aspirator de mână pentru a le captura.

Plantează „culturi capcană” într-o zonă din jurul grădinii de tomate, dar separată de plantele de tomate. Culturile capcane au rolul de a atrage ploșnița tomatelor și de a-i oferi un habitat înfloritor, departe de cultura ta de roșii. Poți planta suprafețe abundente de plante cu flori mici, de preferat galbene, deoarece ploșnițele tomatelor sunt atrase de această culoare. Meiul, hrișca, sorgul, floarea soarelui, gălbenelele, usturoiul, levănțica și crizantemele sunt culturi capcane bune pentru acești dăunători.

Apelează la soluții naturale de îndepărtarea ploșnițelor. Caolinul este un mineral argilos moale, alb, silicat. Combinat cu apă și aplicat cu un pulverizator de grădină pe tomate te scapă rapid de ploșnițe. După aplicare, apa se evaporă lăsând o peliculă pudră protectoare. Acoperirea acționează ca o barieră fizică pentru insecte, împiedicând dăunătorii să ajungă la țesuturi. Caolinul este natural și non-toxic. Pentru a avea efect, este recomandat să aplici această soluție pe roșii timp de două săptămâni.

Aplică insecticid. Dacă soluția cu caolin nu dă rezultate, poate fi necesar să tratezi plantele cu insecticide. Dacă faci asta, trebuie să știi că poți ucide și insecte utile.

În concluzie, ploșnița tomatelor este o insectă dăunătoare, care îți poate compromite recolta de roșii. Ține cont de informațiile din acest articol și aplică toate măsurile pentru a preveni apariția ploșnițelor sau de a le îndepărta din grădina ta.

Citește și: Ierbicid pentru grădina de legume: soluții ecologice

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Gardeningknowhow.com, Tomatodirt.com

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.