Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi

Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi

Ramona Jurubita

Venirea primăverii marchează și momentul în care oamenii gospodari încep să depună eforturi pentru a-și îngriji curțile, grădinile și livezile. Văruirea pomilor este un pas esențial, mai ales pentru persoanele care vor să se asigure că se vor bucura de roade în vară și toamnă. Te întrebi la ce ajută? În acest articol vei descoperi multe secrete pe care doar pomicultorii le dețin.

Bineînțeles, copacii ar trebui mai întâi să fie curățați: se îndepărtează frunzele și crengile căzute în jurul trunchiului și se taie crengile uscate din coroană. Abia apoi putem lua în calcul văruirea, care este un procedeu de igienizare, ce are rolul de a proteja pomii de boli și de unii dăunători.

Soluția pe bază de var este suficient de puternică pentru a distruge paraziții care și-au făcut casă în scoarța copacului și ouăle depuse de anumite insecte. În plus, vor scădea și șansele de creștere a lichenilor sau mușchilor.

Nu trebuie să îți faci griji dacă înainte credeai că pomii se dau cu var doar pentru ca livada să arate mai bine. Nu ai avut o părere eronată despre acest obicei, căci motivul intuit de tine este pe listă. Albul care acoperă partea inferioară a copacilor dă impresia de curățenie și induce o stare de bine. Oricine trece pe lângă livadă sau curte își poate da imediat seama dacă proprietarul iubește natura. Se uită dacă pomii sunt îngrijiți și își face o idee.

Să îți spun și un mic secret? Pomicultorii chiar își doresc să audă că oamenii laudă culturile lor și înainte ca ele să rodească.

Când se văruiesc pomii

Ei bine, nu doar primăvara se efectuează acest proces de îngrijire, ci și toamna. Sunt două anotimpuri în care pomii trebuie să primească o atenție deosebită și este importantă să îi dai cu var doar în zilele cu temperaturi pozitive. Luna martie este perfectă pentru a-ți reîmprospăta grădina, fiindcă vremea ține, în mod clar, cu tine. Trebuie doar să te asiguri că nu va ploua în ziua respectivă și nici în următoarea, astfel încât să te asiguri că vopseaua nu va fi spălată de pe scoarță.

Atenție! Văruirea nu se face niciodată fără ca pomii să fie toaletați (tăiați/curățați) și nu este indicat să îi vopsești pe aceia care nu au împlinit încă doi ani de la plantare. Fiindcă nu au o scoarță matură, ea poate fi distrusă, în loc să fie ajutată.

Înainte de aplicarea varului, ar trebui să cureți praful și depunerile de pe copac. Specialiștii recomandă utilizarea unei perii din sârmă sau din plastic, dar care să nu fie foarte aspră. Prin periere, se îndepărtează scoarța uscată, care începe oricum să se cojească, și chiar o parte din ouăle depuse deja de insecte.

Copaci fără frunze care se pregătesc să se trezească la viață primăvara

Iată cum se prepară varul pentru pomi, potrivit Agrointel:

  • 2-3 kilograme de var stins și 10 litri de apă,
  • 50 de grame de aracet (oferă aderență),
  • 250 de grame de sulfat de cupru sau 100 de grame de sare grunjoasă (opțional),
  • 1 kilogram de argilă sau pământ galben și puțin bălegar (opțional).

Toate componentele se adaugă în cei 10 litri de apă și se amestecă până la obținerea unei paste omogene.

Te întrebi dacă poți folosi și vopsea lavabilă? Bineînțeles! Totuși, ar trebui să optezi pentru cele folosite în băi și bucătării, fiindcă au în compoziție ioni de argint care acționează pe pomi ca un fungicid.

Pont: Curățarea copacilor trebuie să aibă loc în ziua de dinaintea vopsirii, iar varul se prepară în ziua în care urmează să fie aplicat. De ce nu îl poți prepara înainte cu o zi sau două? Pentru că amestecul nu va mai fi omogen și va începe să se îngroașe.

Cum se aplică varul pe copaci

Ai nevoie de o pensulă mare sau de o bidinea, asta dacă vrei să îți ușurezi munca. Poate ai zeci sau sute de copaci, așa că trebuie să lucrezi eficient. De asemenea, e nevoie să insiști cât poți de mult, mai ales dacă îți dorești ca varul să ajungă și între crăpături (acolo se adăpostesc mulți dintre dăunători).

Văruirea nu se face niciodată de jos în sus, ci de sus în jos. Este indicat să începi de sub primele ramuri ale coroanei și să te îndrepți spre bază. Ca să nu murdărești pensula de nisip sau de pământ, poți vopsi prin stropire partea de la nivelul solului. Dacă vrei ca vopsirea să fie eficientă, ar trebui să aplici minim două straturi de var pe fiecare copac.

Pont: Ca totul să fie uscat până seara, trebuie să începi procedura dimineața devreme.

Sfat: E nevoie să porți ochelari și mănuși de protecție în timpul vopsirii, pentru că varul stins poate arde pielea și poate provoca iritații grave dacă ajunge în ochi. În caz de contact cu ochii sau cu pielea, clătește ochii rapid cu apă din abundență!

Unii specialiști sunt de părere că acest obicei nu este benefic pomilor și au subliniat care sunt posibilele pericole. Se pare că, în timpul ploilor, varul începe să se scurgă de pe copac, ajungând în sol și făcându-l alcalin. Asta înseamnă că arborii nu vor mai putea reține fierul, frunzele își vor pierde culoarea și că trunchiul poate suferi unele arsuri. În cel mai rău caz, capacitatea de fotosinteză poate fi redusă, iar copacul poate muri. Totuși, aceste lucruri se întâmplă în principal când perioada de vopsire este aleasă greșit.

Alți pomicultori susțin că vopseaua este alcătuită din agenți chimici care împiedică respirația copacului. Pedro Guillén, inginer forestier de la Ministerul Puterii Populare pentru Mediu din Venezuela, a spus că „e ca și cum nările unui om ar fi astupate”.

Rămâne la aprecierea fiecărui gospodar dacă respectă și acest pas inclus în etapele de îngrijire ale copacilor. Important de menționat este că toți arborii pot fi dați cu var, nu doar cei fructiferi, așa cum mulți cred înainte de a se documenta.

Cum să îndepărtezi depunerile de calcar ușor, rapid, ieftin și folosind ingrediente naturale

Surse foto: iStock, Unsplash

Surse articol: JardineriaonAgrointelCumsa 

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.