Rabia: Cauze, simptome si preventie

Rabia: Cauze, simptome si preventie

Andreea Gluh, redactor

Rabia, denumita si turbare, este o afectiune provocata de un virus care ataca sistemul nervos central, dupa care simptomele se accentueaza, pana cand survine moartea victimei. Desi la infectarea cu acest virus fatal sunt predispuse in general animalele salbatice, nu este exclus ca cele domestice si chiar si oamenii sa fie raniti printr-o muscatura. Afla si tu, in cele ce urmeaza, care sunt cauzele si simptomele rabiei si cum se poate preveni ea.

Cauzele infestarii cu virusul rabiei

Ca orice alt virus, cel al rabiei, odata ajuns in interiorul organismului uman, paraziteaza celulele-gazda si incepe sa se divida.

Virusul rabiei se transmite cu usurinta de la animal la animal sau de la animal la om printr-o simpla muscatura, in momentul in care leziunea provocata intra in contact cu saliva. De aceea, este indicat sa te feresti de animalele salbatice, aici incluzand vulpile, lupii si nevastuicile. De asemenea, daca locuiesti la o ferma in apropierea unei paduri sau a unei campii, este indicat sa securizezi perimetrul curtii, astfel incat aceste animale periculoase sa nu poata patrunde. Odata ce un animal domestic este muscat, el este infectat si trebuie eutanasiat, inainte ca simptomele sa se manifeste si ca el sa isi atace stapanii.

Studiile medicale au aratat ca pasarile, dar si iepurii , hamsterii, porcusorii de Guinea si alte asemenea rozatoare de mici dimensiuni nu sunt predispuse infectarii.

Rabia: Simptomele acestei boli fatale

Odata instalat in organism, virusul rabic are o perioada de incubatie de patru pana la sase saptamani. Boala are trei faze: cea prodomala, cea cu manifestari de furie si cea paralitica. De exemplu, in prima faza, in cazul oamenilor, primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe. In schimb, in ceea ce priveste animalele domestice, in aceasta faza, care dureaza pana la trei zile, ele isi schimba comportamentul, manifestandu-se opus fata de perioada anterioara infectarii si pot prezenta o crestere a temperaturii corporale.

In cea de-a doua faza, companionul tau va deveni foarte violent si va incerca sa muste orice ii iese in cale, de la oameni pana la alte animale si chiar obiecte. Miscarile sale vor fi haotice si va avea crize asemanatoare celor de epilepsie. 

In cazul oamenilor, in faza cu manifestari de furie poate aparea si hidrofobia.

La aproximativ patru zile dupa debutul celei de-a doua faze, se va instala cea de-a treia, care are aproximativ aceeasi durata. Aceasta se manifesta prin paralizia muschilor intregului corp. Animalul tau nu va mai putea inghiti, iar saliva capata un aspect de spuma. In final, se instaleaza coma, iar apoi, organismul cedeaza si animalul moare sufocat, intrucat muschii ce controleaza respiratia paralizeaza si ei.

Cum se previne rabia

Pentru a preveni turbarea, animalele trebuie vaccinate antirabic anual, existand si o lege care ii obliga pe stapani sa ia aceasta masura.

Daca animalul tau a fost muscat de un altul, trebuie sa-l tii sub observatie pe acesta din urma timp de zece zile, pentru a vedea daca prezinta semnele bolii.   

De asemenea, in cazul oamenilor, care sunt adesea muscati de caini comunitari , animalul atacator trebuie verificat, pentru a vedea daca prezinta semnele bolii. In plus, este necesara prezentarea imediata la spital a victimei, pentru a se lua masurile necesare. Acestea pot consta intr-un vaccin antitetanos, un antibiotic si chiar o serie de injectii antirabice, in functie de constatarile medicului. 

Rabia este o boala fatala, care, insa, poate fi prevenita. Ai si tu grija de animalul tau, pentru a-l feri de incidentele nedorite de acest gen, dar, in acelasi timp, ai grija si de tine insati si evita sa te apropii de animalele pe care nu le cunosti. 

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.