Reconditionarea parchetului: ce trebuie sa stii despre acest procedeu

Reconditionarea parchetului: ce trebuie sa stii despre acest procedeu

Viorica Ghinea, redactor

Vrei sa iti amenajezi locuinta, insa te sperie toata dezordinea si costul pe care le implica schimbarea tuturor materialelor si nu te incanta nici calitatea celor noi din comert? Solutia este sa oferi un alt aspect obiectelor vechi din casa ta. De exemplu, reconditionarea parchetului si modificarea cazii de baie pot fi primele schimbari din urmatoarea perioada. Asadar, iata ce trebuie sa stii pentru a adauga stralucire parchetului vechi!

Reconditionarea parchetului: primele concluzii

Mai intai, trebuie sa te asiguri ca parchetul tau nu este uzat complet si ca merita sa investesti in aceasta schimbare. Verifica in ce zone arata mai degradat si ce tip de intretinere i se potriveste: una de suprafata care implica o slefuire usoara (daca prezinta multe crapaturi) si aplicarea unui lac protector sau alta ce tine de raschetarea intregului parchet.

reconditionare podea veche

In al doilea rand, trebuie sa stii ca podelele de lemn vechi necesita o intretinere periodica, aproximativ din 5 in 5 ani, in functie de trafic si de uzura. Dupa ce ai luat in considerare ceea ce implica reconditionarea parchetului, apeleaza la ajutorul unui specialist.

Etapele de reconditionare a parchetului

Pentru inceput, elibereaza camera respectiva si curata suprafata din lemn foarte bine, cu o zi inainte de a incepe procesul de reconditionare.  Primul pas este raschetarea parchetului cu o masina speciala, ce asigura curatarea petelor de pe podeaua de lemn. Se vor folosi granulatii descrescatoare (de la o slefuire profunda la una mai fina).

reconditionare podea

Urmatorul pas implica repararea tuturor defectelor prin aplicarea unui material ce le va acoperi. Aceasta operatie se reia pana cand totul iese perfect. Dupa aplicarea chitului, este necesara o pauza de 4-5 ore (poate chiar mai mult), pana cand materialul este complet uscat.

Urmatoarea etapa este finisarea suprafetei, care se realizeaza cu o masina cu discuri. Dupa aceasta operatie a reconditionarii parchetului, podeaua trebuie sa fie fina, fara zgarieturi si denivelari.

Inainte de aplicarea lacului, se utilizeaza un material numit grund, care are rolul de a oferi un aspect estetic ultimului strat.

Lacuirea parchetului implica aplicarea a doua straturi. Dupa ce s-a uscat primul strat, se realizeaza o slefuire foarte fina, se aspira resturile si se aplica si ultimul strat de lac (nu mai necesita slefuire).

Nu te speria de etapele de reconditionare a parchetului, pentru ca se parcurg toate doar daca podeaua prezinta multe defecte. Intregul proces depinde de opinia specialistului si de gradul de uzura al podelei de lemn.

Chiar daca reconditionarea parchetului din lemn masiv necesita o perioada de asteptare mai lunga, multi specialisti in domeniu spun ca aceasta procedura merita realizata. Ei spun ca obiectele de calitate nu ar trebui schimbate cu unele noi, daca acestea din urma nu merita investitia. Faptul ca te implici personal in amenajarea casei iti va aduce multe beneficii si satisfactii.

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.