Șapte secrete pentru o bucătărie perfectă

Șapte secrete pentru o bucătărie perfectă

Redactor Divahair.ro

O bucătărie perfectă, în mod paradoxal, nu depinde de dimensiunea acesteia, ci de modul în care este organizată și amenajată. Pentru a avea o bucătărie frumoasă și funcțională, ai nevoie de câteva sfaturi. Noi am identificat șapte care pot fi considerate ca fiind cele mai bune, dar și cele mai simplu de pus în practică. Respectarea acestora poate transforma orice bucătărie într-un spațiu perfect.

Piesele de rezistență

Concret, piesele de rezistență dintr-o bucătărie sunt cele esențiale, care fac spațiul funcțional, iar acestea trebuie alese mereu cu cea mai mare atenție, în acord cu nevoile reale ale casei și familiei. Cap de listă este chiuveta de bucatarie, un veritabil punct nodal al acestei încăperi. Aceasta trebuie să fie calitativă, suficient de mare, ușor de întreținut și de curățat, rezistentă, perfect montată și completată de o baterie ușor manevrabilă și funcțională care să poată răspunde la mai multe necesități. Mai mult, sistemul de scurgere al chiuvetei din bucătărie trebuie să fie unul care să poată fi simplu de demontat și montat, pentru a putea fi curățat și igienizat de fiecare dată când este nevoie. Detalii aici.

chiuveta de bucatarie

Urmează, în ordine, celelalte elemente importante: aragazul și plita, precum și frigiderul. Condiția principală este ca la alegerea acestora să se țină seama de spațiul disponibil, iar varianta pieselor incorporabile, inclusiv pe verticală, este mereu una salvatoare, care merită luată în calcul.

Cromatica

La fel de importantă ca în oricare altă zonă a casei, dacă nu cumva chiar mai importantă, este cromatica. Un spațiu plăcut este mereu unul în care există culoare, iar bucătăria nu trebuie să facă excepție. Este utilă folosirea unor elemente care energizează spațiul și care îi aduc personalitate, iar galbenul, verdele pal, nuanțele de mov-lila și tonurile de roz sau albastru, dar și nuanțele neutre de alb și negru, gri sau maro sunt soluții inspirate. Combină culorile vii cu tonurile de maro și accente de negru, gri și alb strălucitor, iar pe cele închise și neutre cu roșu, galben electric și verde crud. Ia în calcul și varianta unor pereți decorați diferit, atât în ceea ce privește materialele folosite, cât și culoarea.

Nu trebuie omisă una dintre regulile de bază, anume aceea ca podelele să fie în contrast cu nuanța pereților. Astfel, dacă vei avea podele închise la culoare, ceea ce poate fi o soluție decorativă elegantă, alege să vopsești pereții în culori deschise, pastelate. Podelele în tonuri deschise merg bine cu pereți colorați intens. Este bine de știut că ambele variante au ca efect mărirea vizuală a spațiului.

Lumina

Probabil că nicio altă încăpere din casă nu are nevoie de atât de multă atenție când vine vorba despre iluminatul artificial cum este bucătăria. Secretul unei amenajări reușite este folosirea mai multor surse de lumină, poziționate pe mai multe planuri: plafon, la nivelul blatului de lucru și al aragazului. Sistemele de iluminare de tipul benzilor cu led sunt extrem de practice și eficiente și merită luate în calcul.

Bucătăriile mai mari, decorate în tonuri închise, necesită o iluminare suplimentară, iar pentru cele în tonuri deschise, becurile cu lumina caldă sunt prima alegere.

Un alt secret care va da un aer modern bucătăriei este utilizarea unui potențiometru care să permită ajustarea intensității luminoase în funcție de situație. Poate fi o idee bună utilizarea unor soluții mai puțin convenționale, cum ar fi o veioză sau chiar un lampadar, dacă spațiul permite, ori un sistem de iluminat cu leduri, eventual din categoria celor care pot produce lumină colorată, pentru a crea o scenografie care să se poată adapta la orice situație.

Lemn, metal și sticlă

Indiferent care sunt culorile alese, elementele din lemn și metal nu trebuie să lipsească. O alegere foarte bună o reprezintă inoxul. Poate să fie materialul din care este realizată chiuveta, frigiderul sau plita. Blatul de bucătărie și, eventual, unele obiecte cu dublu scop, funcțional și decorativ, pot și trebuie să fie din lemn. Combinate, cele două materiale arată foarte bine împreună și generează armonie și un stil modern în bucătărie.

Sticla este la rândul ei un material util în bucătărie. Poate să fie o alternativă la faianța clasică, pentru blatul de bucătărie sau ca parte a decorului. Sticla este o alternativă perfectă, căci reflectă lumina și face ca întreaga bucătărie să pară mai mare decât este cu adevărat.

Pe verticală, dar cu zgârcenie

Dulapurile înalte sunt excelente, pentru că oferă spații de depozitare. De asemenea, sunt ideale pentru încorporarea electrocasnicelor. Cu toate acestea, trebuie utilizate cu maximă atenție, pentru că sufocă spațiul și dau un aspect aglomerat. Este bine de știut că dulapurile verticale nu se așază niciodată în lateralele ușii și ale ferestrei. Locul lor ideal este în zonele de colț, umbrite, pentru ca volumul lor să fie diminuat vizual.

Un truc care funcționează este gruparea corpurilor înalte pe un perete, pentru că se creează un finisaj organizat. Dulapurile pe verticală trebuie să continue cu zone largi, orizontale, pentru a echilibra spațiul.

U sau L

Un aranjament în formă de U este o opțiune excelentă în bucătăriile lungi și înguste, dar și în cele spațioase. Această amenajare permite poziționarea mobilierului de-a lungul a trei pereți, ceea ce maximizează spațiul de stocare și creează mult spațiu de lucru. Cu toate acestea soluția nu este bună pentru bucătăriile mai mici de 2,5x2,5 metri.

Varianta în forma literei L oferă bucătăriei un aer de intimitate și posibilitatea amenajării unei zone destinate relaxării sau pentru a mânca. De asemenea, este o opțiune bună dacă spațiul este limitat. Secretul reușitei amenajării este montarea de leduri sub dulapul suspendat și utilizarea unor culori cât mai deschise, în contrast cu podele închise la culoare, și piese de mobilier cu suprafața lucioasă, pentru a reflecta lumina și a amplifica spațiul.

Insula

Foarte practică și estetică, aceasta nu este destinată doar bucătăriilor mari, ci poate fi inclusă în amenajare, indiferent de dimensiunea încăperii. Rolul ei este de a oferi spațiu suplimentar, dar poate să fie și loc pentru luat masa. În plus, este o modalitate excelentă de a optimiza circuitul activității din bucătărie.

Poate fi luată în calcul și o insulă mobilă care să fie folosită la nevoie, iar atunci când nu este utilizată, să fie poziționată sub masă sau lipită de un perete.

Orice bucătărie poate arăta perfect, indiferent cât este de mare sau de mică, respectând aceste câteva secrete și luând în calcul acele detalii care oferă o maximă funcționalitate spațiului.

Sursă foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi
Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.