Șase moduri de a păstra căldura în casă pentru mai mult timp

Șase moduri de a păstra căldura în casă pentru mai mult timp

Redactor Divahair.ro

Iarna vine cu facturi mai mari la gaze și electricitate din cauza necesității de a încălzi locuința, iar nevoia de a avea o temperatură confortabilă în casă îi determină pe mulți să folosească centrala termică încă din octombrie și să o deschidă chiar și în martie sau aprilie. Astfel, costurile devin destul de mari pe perioada sezonului rece.

Există însă o serie de modalități prin care poți păstra căldura în casă mai mult timp, reducând totodată și costurile, ceea ce înseamnă că rămân mai mulți bani pentru cosmetice și jucării pentru copii. De asemenea, mai puțin consum înseamnă și mai puțină poluare pentru mediul înconjurător. Astfel, ține cont de următoarele sfaturi și bucură-te de beneficii.

1. Folosește un termostat

Un termostat te ajută să păstrezi o anumită temperatură constantă în casă. Astfel, nu consumi mai mult decât e nevoie și te bucuri de confortul termic dorit. În plus, nu vei mai consuma timp ajustând temperatura și vei fi mai relaxată.

Când alegi un termostat, e bine să ții cont de tipul de centrală termică pe care îl ai, dacă ai o centrală Ariston sau alt brand, astfel încât acel termostat să fie compatibil. Există și unele modele universale, însă cel mai bine este să te informezi bine înainte și să alegi produsul potrivit. Detalii aici!

2. Draperiile îți pot fi de folos

Draperiile vor avea un rol în două moduri. Pe timpul zilei, atunci când apare puțin soare, dă-le la o parte, astfel încât soarele să pătrundă prin fereastră și să încălzească încăperea. Chiar dacă e frig afară, razele soarelui au capacitatea de a încălzi interioarele, dar și sufletele. Imediat ce se întunecă, trage draperiile, deoarece ele vor acționa ca o barieră împotriva frigului.

Peretele cu ferestre este deseori mai rece decât alți pereți, deoarece are contact direct cu exteriorul, mai ales dacă nu dispune de o izolație bună. De aceea, draperiile îți pot fi de folos în ceea ce privește păstrarea unei temperaturi optime în cameră.

caldura in casa

3. Recuperatorul de căldură

Acesta este un dispozitiv care ajută la economisirea energiei termice folosită la încălzire. El are rolul de a recupera căldura în spațiile care sunt încălzite. Dincolo de această funcție, aparatul are capacitatea de a filtra aerul și a asigura o bună ventilație pentru spațiile interioare.

Recuperatorul de căldură introduce în interiorul locuinței aer proaspăt din exterior și evacuează aerul “folosit” care conține mai mult dioxid de carbon. Astfel, aerul este filtrat și ajută la dezumidificare sau umidificare, în funcție de necesități. Dispozitivul ajută și la împiedicarea formării mucegaiului, oferind un climat sănătos pentru tine și familia ta.

4. Covoarele au și rol termic, și rol decorativ

Alege covoare pe care să le așezi pe podea. Ele ajută mult din punct de vedere termic. Răceala din pardoseală nu mai trece la fel de ușor ca atunci când este descoperită. În plus, dacă ai copii mici, e bine ca aceștia să se poată așeza pe o mochetă sau pe un covor pufos atunci când se joacă pe jos. Îi protejezi de frig și vor sta mai comod.

Covoarele au și rol decorativ. Ele vor aduce un plus de culoare și de stil în casa ta, așa că alege modelele dorite și vei vedea cum se schimbă aspectul camerelor. În baie poți folosi covorașe speciale antiderapante, care de asemenea te vor ajuta să eviți contactul cu suprafața rece a gresiei.

5. Izolarea locuinței

Deși implică o investiție financiară mai mare, izolarea locuinței îți asigură ulterior mai multă căldură în casă și facturi mai mici la consumul de energie. Această izolare poate fi făcută cu mai multe materiale, cum ar fi: vată minerală de sticlă, vată minerală balzatică, celuloză, tencuială termoizolantă, plăci termoizolante cu vacuum, polistiren expandat sau extrudat, folia reflectivă cu straturi multiple de aluminiu sau chiar cărămizi.

Desigur, nu trebuie să le știi tu proprietățile. Apelează la un specialist în construcții sau la o firmă care se ocupă cu izolarea pereților. Ceea ce trebuie, însă, să știi e că e bine ca această izolare să se facă în perioada verii, atunci când pereții sunt uscați și nu există riscul să apară igrasia.

6. Pompa de căldură

Dacă locuiești la casă, poți opta pentru o pompă de căldură. Aceasta poate extrage căldura din sol, care are o temperatură relativ constantă de 10-12 grade Celsius. Pompa este utilă și pe perioada verii, deoarece poate răcori casa pe același principiu de funcționare.

O pompă de căldură preia energie în două moduri: prin intermediul apei din pânza freatică, numită pompă de căldură geotermală, sau prin intermediul aerului, fiind vorba de pompa de căldură aerotermală. Ea este utilă atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru încălzirea apei.

catel infrigurat

Folosește cele șase sfaturi de mai sus și te vei bucura de mai multă căldură în locuința ta pe perioada sezonului rece, dar și de mai mulți bani pentru cadouri de sărbători. Este important să economisești energie termică, astfel încât să îți rămână mai mulți bani pe care îi poți folosi pentru alte achiziții pe care ți le dorești.

Sursa foto: pixabay.com

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.