Secretele ingrijirii violetelor de Parma

Secretele ingrijirii violetelor de Parma

Andreea Gluh, redactor

Violetele de Parma se numara printre cel mai usor de intretinut plante de interior. Varietatea culorilor si delicatetea florilor le transforma in alegerea perfecta pentru living, dormitor si chiar si pentru balcon. Daca vrei sa te bucuri de frumusetea lor pentru o perioada indelungata, trebuie sa respecti cateva reguli de intretinere a violetelor. 

Afla cum sa ingrijesti corect violetele de Parma!




Caracteristicile violetelor de Parma

Violetele de Parma sunt cunoscute si sub denumirea de violete africane sau Saintpaulia. Ele provin din regiunea centrala a continentului african si sunt plante perene, care pot inflori tot anul, daca au conditiile necesare.

Violetele de Parma pot fi recunoscute usor, datorita taliei lor mici, de 8 pana la 20 de centimetri, dar si datorita florilor albe sau in nuante de roz, de albastru si de violet. Frunzele plantei sunt verzi pe suprafata superioara, maronii pe cea inferioara si sunt acoperite cu perisori fini.

Intretinerea violetelor de Parma

Pentru ca aceasta planta isi are originea intr-un mediu tropical cu pH acid, tipic padurilor africane, va trebuie sa ii oferi conditii asemanatoare. Asadar, ai grija ca pamantul in care o plantezi sa fie pe baza de turba. Aceasta poate fi achizitionata din magazinele de specialitate.

O alta regula pe care trebuie sa o respecti daca vrei ca violetele tale sa aiba o viata indelungata o reprezinta asigurarea unei cantitati suficiente de lumina. Cu toate acestea, ele nu trebuie sa stea in soare, pentru ca se pot usca. In schimb, violetele de Parma se multumesc si cu lumina artificiala, daca alta posibilitate nu iti ofera locuinta ta, din punct de vedere al orientarii fata de soare.



Sursa: africanvioletpots.com

In ceea ce priveste temperatura din incapere, aceasta trebuie sa fie una constanta, de aproximativ 20-23 de grade Celsius. In acelasi timp, apa cu care uzi violetele trebuie sa fie la temperatura camerei. De asemenea, ele nu trebuie udate direct, ci este indicat sa pui apa in farfuria ghiveciului, pentru ca violetele sa absoarba treptat cantitatea de care au nevoie. Daca nu acorzi atentie acestor aspecte, frunzele se vor pata sau vor capata un aspect incretit.

Un secret pe care trebuie sa-l afli in ceea ce priveste dezvoltarea violetei de Parma consta in indepartarea frunzelor de la baza acesteia, pentru a-i permite sa creasca in inaltime. De asemenea, este bine sa schimbi pamantul din ghiveci o data la doi ani.

Pentru o portie sanatoasa de substante nutritive, apeleaza la ingrasaminte timp de o saptamana, o data pe an, de preferinta primavara. Combina fertilizatorii cu apa atunci cand uzi planta.

Inmultirea violetelor de Parma

Daca vrei o adevarata colectie de violete de Parma, incearca una dintre urmatoarele doua metode de inmultire. Una dintre acestea consta in separarea plantei in doua cu ajutorul unui cutit, avand grija sa divizezi atat tulpina, cat si radacina. Pentru cea de-a doua metoda poti sa iei cateva frunze de la una dintre violetele pe care deja le ai si tine-le cu petiolul intr-un vas cu apa la temperatura camerei, timp de doua luni, pana cand observi ca le-au aparut radacini albe si frunzulite noi. Acesta este momentul potrivit pentru a le planta in ghiveci, intr-un pamant udat in prealabil.



Sursa: lewisginter.org

Violetele de Parma completeaza cu succes decorul unei incaperi gratie culorilor lor deosebite si aspectului delicat al florilor. Daca vrei sa achizitionezi o astfel de planta, tine cont de regulile de ingrijire a violetelor de Parma si te vei putea bucura de ea in permanenta, indiferent de anotimp.

 

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (79)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.