Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum

Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum

Lorena Pintilie

A venit primăvara și peste tot în jurul tău lumea a început să planteze, să pună baza unei grădini frumoase de legume și să se bucure în același timp de căldura. Și, stai să te gândești că ai vrea și tu să începi să-mi amenajezi o grădină simpatică; cât de greu poate fi? Trebuie doar să înfigi câteva semințe în pământ și să aștepți apoi să crească tot ce ai plantat, nu? Ei, dacă ar fi atât de ușor, atunci toți am fi grădinari de nota 10. Totuși, cu puțin ajutor și informații vei reuși să ai o grădină frumoasă, bine îngrijită și roditoare. 

Iată 10 sfaturi de planificare a grădinii de care trebuie să ții cont înainte de a te apuca de săpat!

1. Alege locația potrivită

În mod ideal, un loc prielnic unei grădini de legume este unul însorit pentru că majoritatea legumelor au nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi. Unele culturi, cum ar fi salata și spanacul, precum și alte verdețuri, vor crește bine în locurile mai puțin însorite, dar plantele care iubesc soarele, cum ar fi roșiile și ardeii, au nevoie de cât mai multă lumină. Așa că, găsește un loc unde soarele să lumineze de dimineața până seara ca să te asiguri că vei avea plante mari, și roditoare.

2. Găsește un loc aproape de casă

O locație în apropierea casei tale îți va permite să îngrijești mai ușor parcela pe care urmează să vă plantați verdețurile și, de asemenea, va fi convenabil să dai câte o fugă ori de câte ori simți nevoie să adaugi ceva proaspăt la masă.

3. Cultivă numai lucruri pe care tu și cei dragi le consumați constant

Nu are sens să cheltui o grămadă de timp, energie și banii cultivând lucruri pe care știți că nu le veți consuma cu plăcere, asta duce la o risipă de care vă puteți lipsi. Fii atent la ceea ce mănâncă cei dragi și la ceea ce se consumă cel mai des în casă și ghidează-te după acest aspect. Întreabă-i pe cei din familie dacă au vreo preferință și adaugă tot pe listă.

Calendarul grădinarului: ce trebuie să plantăm în luna martie

4. Apa trebuie să fie ușor de găsit

Nimic nu epuizează mai repede un grădinar începător decât lipsa de apă. Trebuie să fii conștient că trebuie să ai apă la îndemână, astfel că, în cazul unor zile mai calde să ai stocul făcut și să îți fie ușor să uzi repede plantele însetate. Nu cred că vrei să cari găleți de apă prin căldură doar pentru că nu te-ai gândit că cel mai bine e să ai o sursă sigură și apropiată de apă. Ia în considerare investiția într-un furtun de calitate cu un accesoriu pentru pulverizator sau, chiar mai bine, un sistem de irigare prin picurare care să te scape de munca în plus.

5. Un sol bun este cheia unei grădini de succes

Plantele depind de sol pentru a-și lua nutrienți și pentru a avea stabilitate și drenaj. Ca să te asiguri că vei avea parte de o grădină roditoare fără să depui exagerat de mult efor, asigură-te că solul pe care urmează să îl cultivi este de calitate. Caută o parcelă cu pământ argilos nisipos, bine drenat și adaugă cât mai mult îngrășământ organic.

6. Fertilizează solul

Compostul, mucegaiul de frunze sau gunoiul de grajd cresc capacitatea solului tău de a reține umiditatea și de a ține nutrienții aproape de rădăcinile plantelor tale. Acest fenomen creat de compost se numește factorul burete. Cu toate acestea, nu folosiți niciodată gunoi de grajd proaspăt! Acesta poate găzdui agenți patogeni periculoși și va arde rădăcinile fragede ale plantelor. Depozitează-l timp de cel puțin 6 până la 12 luni.

7. Semințe sau plante?

Majoritatea legumelor de grădină pot fi semănate direct acolo unde urmează să crească, cum ar fi salata verde, fasolea, morcovii, sfecla, spanacul, mazărea, castraveții și dovleceii. Plantele care au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate și pentru a crea produse de calitate au nevoie de un început foarte bun atunci când sunt plantate. Dar cele care nu sunt așa de pretențioase pot fi plantate direct ca și plante. Achiziționează răsaduri, adică plante tinere, pentru roșii, ardei, vinete și pepeni și plantează-le direct afară fără să te chinui cu semănatul timpuriu.

8. Alegeți soiuri care vor ajunge la maturitate în perioada de vegetație

Consultați un calendar de plantare pentru a vedea datele de plantare în funcție de prima și ultima dată de îngheț și de durata sezonului de vegetație din zona geografică și climatică în care îți vei face grădina.

Ce flori să nu plantezi niciodată în grădină lângă legume. Uite motivul

9. Nu planta toate odată

Păstrează-ți grădina productivă pe tot parcursul sezonului prin eșalonarea plantării legumelor cu maturare rapidă, cum ar fi fasolea și salata, și replantarea altor zone pe măsură ce sunt recoltate. Nu planta totul deodată! Astfel vei avea recolte pe tot parcursul sezonului.

10. Folosește tot spațiul pe care îl ai și mai adaugă spațiu dacă este necesar

Dacă dai de un sol imposibil de cultivat, precum cel stâncos sau din argilă solidă, ia în considerare construirea unor paturi supraînălțate de lemn pe care le poți umple cu pământ fertil, sănătos. Cultivarea legumelor în containere este o altă opțiune. Dacă vrei o grădină instantanee, încearcă sacii de cultură. Așază ghivece mari pline cu pământ într-un loc foarte însorit, fă-le câteva găuri de drenaj în partea de jos, câteva fante în partea de sus și pune răsadurile în ele. Te asigurăm că vei avea astfel un soi de „grădină suspendată” din care vei culege o groază de legume proaspete.

Așadar, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să-ți ridici mânecile până la cot, să te înarmezi cu multă răbdare și să începi treaba în grădină. Ce bine te vei simți când vei pune pe masă recolta din propria grădină!  

Surse foto: Unsplash

Surse articol: Almanac

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.