Sfaturi pentru plantarea rosiilor

Sfaturi pentru plantarea rosiilor

Andreea Gluh, redactor

Gradinaritul este nu doar o activitate relaxanta, ci si una cu rezultate palpabile. Daca vrei sa consumi legume proaspete si lipsite de ingrasaminte chimice, iti poti alege un nou hobby - lucrul in gradina. Printre legumele consumate in mari cantitati indiferent de anotimp, datorita gustului placut si vitaminelor continute, se numara si tomatele. Plantarea rosiilor nu este un proces dificil, insa necesita atentie si grija.



Ai grija la perioada de plantare a rosiilor!

Daca vrei sa consumi zilnic salate proaspete preparate din legumele care cresc in gradina ta, iti oferim cateva secrete pentru a avea culturi bogate si sanatoase. In cazul plantarii rosiilor trebuie sa stii ca momentul potrivit este cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet al primaverii. Atunci sadeste semintele de tomate in brazde realizate la distanta de un centimetru una fata de cealalta, in containere cu pamant umed si bine afanat. Apoi, acopera semintele cu pamant, uda-le si pune-le intr-o incapere bine luminata, la o temperatura care nu trebuie sa scada sub 20 de grade Celsius. Dupa o saptamana, vei observa ca ele germineaza, iar dupa o luna, ele vor putea fi mutate in ghivece individuale cu pamant afanat. Imediat ce au fost mutate, trebuie udate din nou.

Plantarea rosiilor in gradina se va putea realiza de-abia la incetarea completa a inghetului, atunci cand primavara incepe cu adevarat. Unul dintre secretele pe care trebuie sa le stii este acela ca rasadurile trebuie sa se obisnuiasca treptat cu temperaturile de afara, pentru ca ele au crescut intr-un mediu in care sunt minim 20 de grade Celsius. In acest scop, este important ca inainte cu o saptamana de plantarea rosiilor in gradina, ghivecele cu rasaduri sa fie scoase afara timp de minim patru-cinci ore pe zi.

Plantarea rosiilor necesita conditii bune de lumina si umiditate

Cand muti tomatele din ghivece in gradina, ai grija sa alegi o locatie luminoasa, unde soarele ajunge indiferent de momentul zilei. De asemenea, lasa suficient loc intre plante, pentru a permite circulatia aerului.

Daca vrei sa ai legume proaspete pana in toamna, incearca metoda de plantare a rosiilor sub forma loturilor de rasaduri esalonate. Astfel, la trei saptamani dupa mutarea primului lot in gradina, muta un nou lot.

Un alt sfat important este acela de a alege in fiecare an alt loc din gradina pentru plantarea rosiilor. In acest mod, ii permiti solului sa isi refaca resursele de nutrimente si plantele vor creste sanatoase.

Tomatele au nevoie de o cantitate considerabila de apa mai ales in perioada verii. De aceea, este necesar ca ele sa fie irigate din abundenta saptamanal. Ai grija ca apa sa ajunga direct in pamant, nu pe frunzele plantei, pentru ca altfel risti ca acestea sa fie arse de lumina solara. De asemenea, verifica periodic tulpinile si curata-le de lastarii care nu au flori sau fructe. Acestia nu fac decat sa consume inutil resursele plantei.

Pentru ca plantarea rosiilor in propria gradina sa aiba rezultatele scontate, respecta aceste sfaturi si vei avea parte de o recolta gustoasa timp de cateva luni pe an.
Articolul urmator
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Cât de înțeleaptă ești?
Incepe quiz
Cât de înțeleaptă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.