Sfaturi utile pentru amenajarea caselor cu spatiu redus

Sfaturi utile pentru amenajarea caselor cu spatiu redus

Redactor Alexa Galgau

Amenajarea spatiilor mici poate fi o provocare chiar si pentru cei mai iscusiti desgineri. Citeste cateva sfaturi utile pentru decorarea casei, cu ajutorul carora sa profiti cat mai mult de spatiile mici pe care le ai la indemana.

 

Cum sa amenajezi spatiile mici

Indiferent cat de putin spatiu ai la indemana, intotdeauna exista solutii pentru a-l face sa para mai mare si pentru a-l utiliza mai eficient. Dincolo de preferintele tale in materie de design interior, cheia este simplitatea.

 

Iata cateva sfaturi utile pentru amenajarea caselor cu spatiu redus.

In cazul camerelor inguste, poti imparti spatiul in trei zone destinate sederii, pentru crea iluzia de mai mult loc. Astfel, in loc sa pui canapeaua si fotoliile unele langa altele, le poti pozitiona separat, in diferite parti ale livingului. Alege piese de mobilier de dimensiuni mici si foloseste oglinzi pe pereti, care vor da impresia unei camere mai largi.
Cand nu ai foarte mult loc, tendinta este sa pozitionezi mobila la perete, insa designerii de interior atrag atentia ca aceasta nu este intotdeauna o solutie atat de buna pe cat pare. Uneori, un obiect arata mult mai bine daca este asezat intr-un anumit unghi sau daca nu este aliniat cu un perete.

 

Mesele ocupa foarte mult spatiu, asa ca trebuie sa te gandesti bine inainte de a cumpara una. Daca ai des musafiri, poti cumpara o masa care se extinde. Daca nu iti place sa mananci in bucatarie, poti regandi modul de utilizare a altor obiecte, pe care sa le transformi in mese. De exemplu, poti sa pui in living o masa de sah, care se va potrivi excelent cu bilblioteca, dar pe care o poti folosi si pentru a servi pranzul.

Din punct de vedere cromatic, alege culori cat mai deschise, precum alb, bej, crem si nuante neutre. Culorile inchise trebuie evitate, deoarece creeaza impresia unui spatiu inchis si inghesuit. Daca insa tii neaparat sa introduci si o culoare mai aprinsa, o poti folosi pentru a vopsi tavanul. Prin faptul ca ii oferi textura si culoare, privirile sunt atrase automat in sus si se creeaza iluzia unei camere mai inalte. De asemenea, decoratiunile pentru pereti nu sunt o alegere potrivita daca ai incaperi mici. Lasa peretii liberi si orienteaza-te catre obiecte decorative cat mai mici, plasate pe mobila.

Una dintre metodele de a profita cat mai mult de spatiul mic de care dispui, fara a-l incarca prea mult, este sa alegi piese de mobilier multifunctionale.

 

Iata cateva idei de eficientizare a aranjamentului interior:

- Foloseste cufere si lazi, in care sa depozitezi toate obiectele pe care le folosesti rar sau deloc, dar nu te induri sa le arunci. Alege paturi si canapele cu sisteme de depozitare - chiar daca sunt mai costisitoare, te scutesc de multe batai de cap pe termen lung.

- Monteaza rafturi deasupra usilor, pentru a utiliza acel spatiu care de obicei ramane nefolosit. Holurile sau baia sunt alte incaperi ideale pentru a pune rafturi.

- Renunta la draperii si foloseste perdele cat mai deschise la culoare, din materiale cat mai subtiri, care sa permita luminii sa patrunda in camera.
 

- Nu accesoriza prea mult camera. Chiar daca prin decoratiuni iti pui amprenta pe designul incaperii, incearca sa alegi obiecte care sunt si utile. De exemplu, in loc sa pui in camera o lampa si o statueta, alege o lampa sculptata, pentru a impusca doi iepuri dintr-un foc.


- Daca ai inghesuit mai multe tipuri de mobilier in aceeasi camera (birou si canapele, de exemplu), separa spatiile cu ajutorul unei perdele. Aceasta decoreaza spatiul si nu da impresia de incarcat, daca nu alegi una cu un model pestrit, desigur.

- Foloseste mobilier de colt, deoarece acel spatiu ramane adesea nefolosit.

- O regula importanta de design interior este sa nu blochezi privirea cu piese de mobilier. Aranjeaza mobila astfel incat sa nu impiedice circulatia in camera si alege modele care nu sunt prea inalte. Atata timp cat se vede podeaua, camera va parea mai mare. In acest sens, poti renunta si la covor in favoarea gresiei sau a parchetului.

- Fa curatenie! Fii constienta de faptul ca spatiile mici etaleaza imediat orice neajunsuri. Poti uita sa dai cu matura cateva zile in sir si sa scapi basma curata intr-o camera mare, incapatoare, dar murdaria se vede imediat in camerele micute. Asa ca asigura-te ca cel putin o data pe saptamana te apuci sa deretici. Foloseste produse de curatenie enzimatice, create dupa ultimele tehnologii, care folosesc puterea acestor substante de a descompune materiile organice, „topind” murdaria, astfel ca eforturile tale vor fi considerabil diminuate. 

Scapă de toxine! Scapă de mănuși! Alătură-te campaniei HOMEDETOX! Numai pentru cititorii DivaHair, avem o extra reducere de 5% la cele mai bune produse de curățenie de pe enzimag.ro. E super simplu: tot ce trebuie să faci este să introduci codul DHPROMO în câmpul „cod cupon” din coșul de cumpărături și gata, ai bani în plus în pușculiță.

Cu ajutorul acestor sfaturi utile pentru amenajarea caselor cu spatii mici, poti eficientiza locuinta, oferindu-i in acelasi timp aspectul pe care il doresti. Cel mai important este sa existe un echilibru intre utilitate si estetic.

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.