Sterilizare pisici: tot ce trebuie să știi

Sterilizare pisici: tot ce trebuie să știi

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Sterilizarea unei pisici este procesul prin care medicul veterinar o va face infertilă. Când pisicile de sex masculin sunt sterilizate, procesul se numește castrare, iar atunci când femelele primesc același tratament, i se spune ovariectomie, dar putem să ne referim la oricare dintre proceduri folosind termenul de sterilizare.

„De ce mi-aș steriliza pisica?”, te întrebi. „Ce aș avea de câștigat?” Dacă răspundem „mai puține stări neplăcute, boli și pericole pentru pisică și mai puține îngrijorări părintești pentru tine” e suficient?

Este greu de acceptat, dar nu există suficiente persoane dispuse să primească pisicile care au nevoie de adopție. Iată un exemplu edificator: potrivit American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii Împotriva Animalelor), în SUA aproape 3,4 milioane de pisici ajung în adăposturi, în fiecare an. Prin sterilizarea pisicii tale, vei contribui la reducerea proliferării și a suprapopulării acestei comunități feline. Sterilizarea oferă beneficii reale atât pentru tine, cât și pentru pisoi, companionul tău mult iubit: viața pisicilor castrate este semnificativ mai lungă și mai sănătoasă decât a celorlalte pisici.

De ce este bine să-ți sterilizezi pisica

Dincolo de bucuriile conviețuirii cu acest animal atât de simpatic, trebuie să recunoaștem că sunt și unele lucruri neplăcute, pe care, oricât de iubitor de pisici ai fi, nu le poți contesta.

Astfel, în majoritatea cazurilor, o pisică necastrată dezvoltă mai multe comportamente supărătoare:

- își marchează teritoriul urinând peste tot prin casă, chiar dacă este liberă să iasă afară
- când intră în călduri, pisica vocalizează zi și noapte, ceea ce pentru vecinii tăi nu e tocmai plăcut, mai ales dacă stai la bloc
- dispare de acasă cu zilele, ceea ce poate fi primejdios pentru ea și motiv de îngrijorare pentru tine
- se bate cu alte pisici, expunându-se riscului de a fi rănită sau de a se contamina cu diverși microbi și de a contracta vreo infecție sau cine știe ce boli

Cum, în urma sterilizării, 85-90% dintre pisici nu vor mai avea aceste comportamente, este de la sine înțeles avantajul pe care îl prezintă această procedură și pentru pisici, și pentru stăpânii lor.

Și un alt argument, poate cel mai convingător pentru un iubitor de animale: dacă ai o pisică de sex feminin, trebuie să ai în vedere faptul că, la fiecare șase luni, te poți trezi la ușă cu o grămadă de ghemulețe de blană vii, care de care mai drăgălaș, a căror viață va depinde de tine. Ce vei face? Îți vei transforma casa în crescătorie? Sau îi vei arunca în stradă?

Beneficiile sterilizării pisicii

Sterilizarea pisicii contribuie la prevenirea bolilor

Sterilizarea pisicii de sex feminin este recomandabil a se face înainte de a intra prima oară „în călduri” sau de a fi capabilă să se reproducă, deoarece astfel s-ar reduce foarte mult riscul de metrită (infecție a uterului) și de cancer de col uterin și s-ar elimina riscul de cancer ovarian. Și, întrucât extirparea ovarelor reduce nivelul de hormoni care favorizează creșterea tumorilor canceroase, se reduce și riscul de cancer mamar. O femelă căreia i s-a făcut ovariectomie înainte de vârsta de un an va avea un risc de 7 ori mai mic decât suratele ei nesterilizate de a dezvolta tumori mamare.

Există însă și alte afecțiuni grave care rezultă din comportamentul natural de împerechere a pisicilor. Leucemia felină și SIDA felină sunt două dintre bolile răspândite prin mușcăturile pisicilor infectate (nu te îngrijora, aceste boli ale felinelor sunt diferite de SIDA și de leucemia la om și nu pot fi transmise de la pisici la oameni). Prin reducerea dorinței pisicii tale de a lupta împotriva rivalilor și pentru a-și apăra teritoriul, vei reduce și șansele ei de a contracta aceste boli incurabile de la alte pisici.

Sterilizarea reduce cheful de a sări la bătaie al motanului tău

Pisicile de sex masculin nesterilizate sunt împinse de hormoni să-și caute parteneră și să-și apere teritoriul împotriva intrușilor. Deci, doi sau mai mulți motani nesterilizați în aceeași gospodărie pot crea mari probleme: luptele tind să izbucnească oricând, dar mai ales atunci când în apropiere există o pisică de sex feminin în călduri. Prin sterilizarea motanilor, vei reduce instinctele lor agresive.

Sterilizarea pisicii îi potolește imboldul de a... vagabonda

Când pisicile de sex feminin intră în călduri (și aceasta se întâmplă cam din trei în trei săptămâni), atât hormonii, cât și instinctul le îndeamnă să-și găsească un partener. De aceea, pisica ta va încerca să fugă din casă de fiecare dată când deschizi ușa, să-și caute un partener. La rândul lor, motanii, conduși de hormoni și de instinctul de împerechere, vor încerca tot ce pot pentru a evada de acasă, din același motiv. Dar, odată ajunși în libertate, și unii, și alții sunt în pericol: străbătând drumurile pentru a-și căuta pereche, pot fi răniți în fel și chip sau chiar călcați de mașini. Prin sterilizarea pisicii tale, îi vei reduce acest imbold de a fugi de acasă și vei constata cu bucurie că, în loc să mai hoinărească hai-hui, este fericită să rămână în colțul său confortabil și sigur, lângă tine, pe canapea.

După sterilizarea pisicii, casa ta va fi mai curată

După cum, desigur, deja știi, motanii pulverizează urină peste tot, pentru a-și marca teritoriul. Și, dincolo de faptul că se impregnează în obiectele pe care le atinge, iar pentru oameni este foarte neplăcut, mirosul pătrunzător al urinei unui pisoi nesterilizat îi avertizează pe alți motani că în apropiere există un mascul care a revendicat zona ca teritoriu propriu, în timp ce pisicilor de sex feminin le spune că acolo le așteaptă ocazia de a se împerechea. Așa încât, prezența unui motan nesterilizat în casa ta poate produce multe probleme... Și multă murdărie.

Sterilizarea motanului tău îi va reduce sau chiar elimina nevoia de a-și pulveriza urina peste tot, iar mirosul urinei sale devine mult mai discret, aproape insesizabil. La rândul lor, când intră în călduri, pisicile de sex feminin elimină fluide corporale. Aceste fluide conțin și ele unele mirosuri specifice, care să-i avertizeze pe motani că o femelă fertilă este în apropiere. Sterilizându-ți pisica, vei elimina această problemă.

La ce vârstă este cel mai bine să-ți sterilizezi pisica

Medicul veterinar este cel mai în măsură să-ți recomande momentul optim în care ar trebui să fie sterilizată pisica ta, pacienta lui. În general, majoritatea veterinarilor preferă să sterilizeze o pisică în jurul vârstei de maturizare sexuală.

În mod obișnuit, castrarea unei pisici este bine să aibă loc la vârsta de cinci-șase luni (în SUA, mai devreme de două luni). După ce depășește șase luni, pisica poate fi castrată la orice vârstă, dar aceasta nu pare să mai modifice, într-un fel sau altul, eficacitatea sterilizării în ceea ce privește neplăcerile descrise mai sus.

Dacă, tot ezitând să-ți sterilizezi pisica, într-o zi constați că aceasta a intrat în călduri, o poți opera oricum, fără probleme; poți s-o faci și când deja este însărcinată, dacă te lasă inima - uterul va fi eliminat în același timp cu ovarele. Dacă pisica are pui și nu vrei ca aceasta să se mai întâmple, o poți duce să fie sterilizată în săptămânile următoare nașterii; contrar credinței populare, ovariectomia nu-i va „tăia laptele” și va putea să-și alăpteze pisoii în continuare.

Un lucru mai trebuie punctat: există o altă credință populară foarte răspândită conform căreia este absolut necesar ca o pisică să facă pui înainte de a fi sterilizată, dar nu-i deloc așa: aceasta nu i-ar aduce pisicii tale nimic bun din punctul de vedere al sănătății, poate doar... posibile probleme la naștere!

Procedeele care se folosesc pentru sterilizarea pisicilor

Medicul tău veterinar poate utiliza două tehnici pentru a-ți steriliza pisica:

  • sterilizarea chimică - nu este o sterilizare definitivă și presupune administrarea unui pahar cu lichid contraceptiv sau administrarea unei injecții contraceptive, la fiecare șase luni; intrarea în călduri este oprită, iar dacă dorești ca pisica ta să aibă pui, tratamentul poate fi întrerupt; 
  • sterilizarea chirurgicală – este definitivă și implică înlăturarea ovarelor sau chiar a uterului, ceea ce elimină orice posibilitate de a avea o sarcină pentru tot restul vieții pisicii.

Sfat: dacă pisica ta nu a fost sterilizată de tânără, evită cât mai mult posibil utilizarea contraceptivelor, deoarece, de cele mai multe ori, acestea contribuie la dezvoltarea infecțiilor uterine, precum și la apariția tumorilor (adesea, maligne) ale uterului și ale ovarelor.

La ce să te aștepți atunci când îți sterilizezi pisica

În majoritatea cazurilor, când se hotărăsc să-și sterilizeze pisicile, stăpânii lor aleg procedura chirurgicală. Aceasta se desfășoară într-un cabinet veterinar, sub anestezie generală. Medicul veterinar îți va oferi toate detaliile dorite și îți va pune la dispoziție instrucțiunile specifice necesare pentru îngrijirea pre- și postoperatorie a pisicii tale. Iată ce urmează să se întâmple.

Încă din seara ce precede operația, nu trebuie să îi mai dai pisicii nimic să mănânce și, spun unii medici, nici să bea; totuși, unii specialiști sunt de părere că pisica poate bea lichide, dar numai în seara respectivă, iar alții, că o poate face chiar și în dimineața operației, până la momentul plecării de acasă, așa că vei face după cum îți va recomanda medicul care o va opera.

Înainte de intervenția chirurgicală, pisica va fi examinată pentru a vedea dacă totul este în regulă (în particular, auscultare cardiacă). Dacă starea pisicii tale este bună, acesteia i se va administra un anestezic, apoi o altă injecție, pentru a o face să doarmă, astfel încât să nu simtă durere sau să fie conștientă de ceea ce se întâmplă. După ce adoarme, pisica este pregătită pentru intervenția chirurgicală (ras, dezinfectare), apoi se efectuează procedura de sterilizare.

Pentru castrarea motanilor, acestora li se face o mică incizie pe testicule, prin care testiculele sunt îndepărtate, după care incizia este închisă fie cu suturi dizolvabile, fie cu lipici chirurgical. În final, pacientului i se injectează un antiinflamator și un antibiotic și este dus înapoi în cușcă, unde se trezește încet, sub supraveghere. În mod obișnuit, motanul castrat poate veni acasă cu tine în aceeași noapte, dacă nu există complicații sau alte probleme speciale.

Pisicilor de sex feminin li se face o incizie mai mare, pentru a elimina ovarele și/sau uterul. Dacă, din întâmplare, pisica ta este însărcinată sau i se descoperă o anomalie prezentă în uter, acestea sunt îndepărtate și ele. Întrucât este vorba despre o intervenție chirurgicală în cavitatea abdominală (nu despre o intervenție pe un organ extern, ca la motani), iar incizia este mai mare, în general, pisica proaspăt operată este ținută peste noapte la cabinetul veterinarului, pentru observație. Dacă totul decurge normal, te vei putea duce să o iei acasă a doua zi.

Ce riscuri implică sterilizarea pisicii

Putem răspunde în mod rezonabil că procedura de sterilizare a pisicii tale nu implică riscuri anume. Medicii veterinari operează câteva pisici în fiecare zi, pe tot parcursul anului, iar accidentele sunt extrem de rare. Dar, după cum știi, în orice intervenție chirurgicală există întotdeauna, prin definiție, un risc (de pildă, cel anestezic). Uneori, se poate întâmpla ca o pisică să prezinte unele malformații cardiace foarte insidioase, imposibil de detectat la auscultare, care pot fi depistate prea târziu, abia în timpul anestezierii pentru sterilizare. Dar, din nou, aceste situații sunt extrem de rare.

După sterilizare, pisica mea va mai fi la fel?

Mai mult ca sigur, da. După sterilizare, pisica ta se va întoarce foarte repede la sinele ei vechi, jucăuș. Fii sigură că va fi în continuare aceeași pisică simpatică dintotdeauna, pe care o iubești, chiar mai blândă și mai afectuoasă decât o știai.

Ce faci după ce ți-ai sterilizat pisica

Ajunsă acasă, pisica proaspăt sterilizată poate primi o masă ușoară în aceeași seară, dacă este înfometată și nu vomită. Din ziua următoare, poți reveni la același regim de hrănire dinainte de operație.

Veterinarul îți va da medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru pisica ta – motanii vor avea nevoie de ele doar o singură zi, iar pisicile de gen feminin, în jur de trei zile după operație. Majoritatea pisicilor nu au nevoie de medicamente speciale sau de îngrijiri deosebite după procedura de sterilizare.

Ar fi bine, de asemenea, să nu o lași să mai iasă din casă (pentru o zi – motanii, iar femelele până când permite medicul), ca să nu se cațere în copaci sau pe altundeva și să cadă, încă sub efectul posibil al anesteziei.

Totodată, timp de trei sau patru zile, ar fi indicat să înlocuiești litiera cu un așternut din ziare, astfel încât nisipul să nu jeneze rana rămasă în urma castrării.

Unii veterinari recomandă să li se pună pisicilor operate un guler bustier conic, un fel de „guler elisabetan” - un manșon de hârtie sau din plastic care se potrivește în jurul gâtului, ca o pâlnie. Aceasta le ferește de zgârieturi, mușcături sau lins pe locul intervenției chirurgicale în timpul în care se produce vindecarea.

În final, medicul veterinar te va chema cu pisica la control - de obicei, la trei zile (motanii) și zece zile (femelele) după operație.

Cum să-ți hrănești pisica după sterilizare

De obicei, pisicile sterilizate sunt mai sedentare și mănâncă mai mult decât celelalte pisici, așa încât principalul efect secundar al sterilizării este creșterea rapidă în greutate. De aceea, este recomandat:

- să îți cântărești în mod regulat pisica după sterilizare
- să-ți provoci mai des pisica să se joace (dacă nu o face ea însăși), astfel încât să rămână în continuare cât mai activă
- să o hrănești cu un produs de marcă, special conceput pentru pisicile sterilizate

Deci este important să te asiguri că îți ții pisica într-o formă fizică bună și o hrănești corespunzător, cu alimente ce conțin amestecul potrivit de substanțe nutritive și de calorii necesare pentru a o ajuta să-și mențină greutatea optimă.

Beneficiile sterilizării pisicii

Este incontestabil: sterilizarea mărește speranța de viață a unei pisici. O confirmă diferite studii care arată că viața unei pisici sterilizate poate atinge 14 până la 18 ani, în timp ce pentru o pisică nesterilizată este limitată la 6 până la 10 ani. Diferența se explică prin reducerea luptelor, a rănilor, a mușcăturilor, aspect pe care l-am amintit deja. Pisica fuge mai puțin de acasă, astfel încât este mai puțin probabil să fie lovită de o mașină ori sfâșiată de câini vagabonzi, contactele cu alte pisici sunt mai puțin frecvente, iar riscul de transmitere a bolilor grave scade: infecțiile uterine și tumorile mamare sunt foarte rare la o pisică sterilizată.

Așadar, beneficiile sterilizării pisicii depășesc dezavantajele. E drept, poate fi înfricoșător să îți duci animăluțul iubit la veterinar pentru o intervenție chirurgicală. Dar, dacă te gândești bine, îngrijorările tale sunt neînsemnate și merită să treci peste ele. Dacă te gândești la urmările pe care le are refuzul unor semeni de-ai noștri de a-și steriliza animalul de companie și dacă îți vei aminti de milioanele de pisicuțe nedorite, ajunse pe străzi sau în adăposturi, îți va fi mai ușor să te hotărăști, iar pisicii tale îi va fi, cu siguranță, mai bine.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.