Poporul japonez este recunoscut pentru bunul gust si pentru respectarea traditiilor. Stilul locuintelor japoneze a fost imprumutat de multi dintre designerii de interior. Se poate spune ca stilul japonez de amenajare a locuintei face parte din minimalismul modern. Daca vrei sa iti redecorezi casa in acest mod, este nevoie sa urmezi cateva reguli de baza.
Cele patru caracteristici care definesc stilul japonez de amenajare a locuintei sunt "eficienta", "simplitate", "echilibru" si "adaptabilitate". Este cunoscut faptul ca japonezii imbratiseaza arta feng shui, care are ca tema centrala balanta energetica dintre locatar si obiectele de decor din mediul in care acesta isi desfasoara activitatea zilnica.
Daca doresti sa iti redecorezi locuinta in stilul japonez de amenajare, este important ca, in primul rand, sa creezi un spatiu in care sa domine lumina difuza si culorile naturale, cum ar fi galbenul, ocrul, cafeniul sau auriul. In acest scop, opteaza pentru materiale precum lemnul, bambusul, hartia, piatra si materiale textile naturale. Toate acestea fac parte din lista elementelor folosite de poporul japonez pentru a crea echilibrul intre om si natura chiar si atunci cand este vorba despre spatiul de locuit. Daca nu agreezi ideea de traditional, exista posibilitatea de a le folosi intr-o reinterpretare moderna a stilului japonez de amenajare, astfel incat sa beneficiezi, in acelasi timp, de utilitatea obiectelor si de eleganta pe care acestea o confera ambientului.
Elementele tipice stilului japonez de amenajare a locuintei
Pentru a-ti redecora casa in stilul japonez de amenajare, trebuie sa ai in vedere achizitionarea catorva elemente tipice designului de interior asiatic.
Este vorba, in primul rand, despre panourile glisante pictate manual, cunoscute sub numele de "fusuma". Acestea dau senzatia de opulenta si de eleganta intr-un spatiu care altfel are o tenta minimalista, prin existenta elementelor de mobilier putine la numar si de mici dimensiuni.
|
Sursa: Pinterest
|
Un alt element caracteristic stilului japonez de amenajare este panoul glisant sau "shoji". Acesta este confectionat din hartie de orez incadrata intr-o rama de lemn si are rolul de a separa incaperile. Unul dintre avantajele lui estetice este acela ca accentueaza aerul de mister si de intimitate prin intermediul luminii difuze pe care o lasa sa inunde in incapere. Daca doresti o reinterpretare moderna, poti opta pentru usile din sticla.
|
Sursa: Pinterest |
In cadrul stilului japonez de amenajare, un rol important este jucat de podeaua locuintei. Daca vrei sa respecti traditiile asiatice, poti opta pentru inca un element de decor traditional - covorul tatami. Acesta este, de fapt, o rogojina confectionata din paie de orez, pe care o poti folosi in diverse spatii. Trebuie sa tii cont, insa, de modul in care pozitionezi aceste covoare. Japonezii considera ca ele trebuie asezate in forma literei "T", pentru a crea o aura pozitiva in locuinta.
Conform regulilor Feng Shui, nu este indicat ca piesele de mobilier sau cele decorative sa fie pozitionate astfel incat sa formeze unghiuri drepte la colturi. De asemenea, trebuie evitate elementele cu forme ascutite.
Daca spatiul iti permite, conform stilului japonez de amenajare, poti crea in living o nisa dedicata exclusiv expunerii diverselor obiecte de decor, de la pergamente pictate manual si statuete inspirate de cultura asiatica, pana la cunoscutele aranjamente de flori in stil Ikebana. In Japonia, aceasta nisa este cunoscuta sub numele de "tokonoma". De tokonoma te poti folosi pentru a crea un accent de culoare binevenit intr-un spatiu predominant monocrom.
|
Sursa: Pinterest |
Un alt aspect important, de data aceasta din categoria mobilierului, il reprezinta alegerea unor piese simple, de mici dimensiuni. Astfel, nu trebuie sa-ti lipseasca masuta pe care japonezii o folosesc pentru ceremonia ceaiului.
|
Sursa: Pinterest |
Cand iti decorezi dormitorul conform stilului japonez de amenajare, opteaza pentru un pat jos, de tipul unei platforme de lemn pe care poti aseza o saltea, pernele si asternuturile. In acelasi timp, pentru spatiile de depozitare este indicat sa alegi dulapuri din lemn, de mici dimensiuni.
In cazul dormitorului, poti folosi accente de culoare intr-o maniera moderna, alegand, de exemplu, nuante din gama rosului, pentru a realiza un contrast cu peretii in tonuri natur.
|
Sursa: Pinterest |
Stilul japonez de amenajare a baii
In ceea ce priveste baia, aceasta incapere va capata un aer specific stilului japonez daca vei crea un spatiu in care predomina piatra si lemnul. Ai grija, insa, ca obiectele de lemn sa fie lacuite, pentru a nu se deteriora din cauza aburului si umezelii inerente camerei de baie.
 |
Sursa: Pinterest |
Elemente de decor caracteristice stilului japonez de amenajare
Stilul japonez de amenajare poate fi caracterizat ca avand influente minimaliste, insa aceasta nu inseamna ca trebuie sa renunti la obiectele de decor atunci cand doresti sa iti redecorezi locuinta in acest mod. Astfel, poti achizitiona vaze de mari dimensiuni pictate manual, arbori bonsai, statuete asiatice din lemn si picturi pe pergament.
In ceea ce priveste obiectele de iluminat, acestea trebuie sa fie confectionate din materiale naturale, cum ar fi lemnul si hartia de orez. Poti plasa strategic in fiecare camera una sau mai multe lampi de acest fel, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie.
|
|
Sursa: Pinterest |
Stilul japonez de amenajare iti ofera posibilitatea reinterpretarii elementelor de design tipic asiatice intr-o maniera moderna, astfel incat poti crea o atmosfera unica si relaxanta.