Te-ai plictisit de vechea mobilă de bucătărie? 7 pași în amenajarea bucătăriei de care să ții cont

Te-ai plictisit de vechea mobilă de bucătărie? 7 pași în amenajarea bucătăriei de care să ții cont

Redactor Andreea Baluteanu

Nu te lăsa amăgită de dimensiunile reduse ale unei bucătării, îți garantăm că acest spațiu e mai mult decât ofertant. Sunt nenumărate idei de decor care vor conferi acea amprentă de căldură și utilitate prin care se remarcă orice bucătărie, tot ce mai trebuie e un pic de creativitate, un strop de precizie, câteva calcule și atât de eficientele corpuri de mobilă de bucătărie de la Mam Bricolaj.

Află din rândurile de mai jos cum să îți amenajezi acea bucătărie de vis în care să îți placă să gătești! Adio, comenzile online, atunci când te simți ca la tine acasă într-un spațiu practic ce te reprezintă perfect!

Cum să îți amenajezi bucătăria: 7 pași de urmat

Deși odinioară erau ascunse sau considerate un spațiu în care stăpânii casei nici nu călcau, bazându-se pe ajutorul oamenilor de serviciu, azi bucătăriile au devenit pentru multe case sufletul lor. Nu numai că gătim în bucătărie, pregătind acele preparate care aduc familia laolaltă, dar putem servi o cafea cu prietenele, degustăm un pahar de vin cu iubitul sau savurăm o prăjitură cu mama. Tot în bucătărie îi ajutăm pe copii la teme, cât timp fierbe cina pe foc, sau ne uităm la un episod din serialul preferat în timp ce preparăm un tort aniversar.

bucatarie cu blat central negru in mijloc

E evident, suntem îndrăgostite de bucătării. Iar atunci când vine vorba despre renovare sau amenajarea bucătăriei suntem entuziasmate, dar și puțin stresate. Vezi din rândurile de mai jos care sunt pașii ce te vor liniști fiindcă știi că deții controlul!

  1. Corelează spațiul bucătăriei cu stilul tău de viață.

Înainte de a te gândi ce mobilă să alegi pentru bucătărie sau ce culoare să aibă dulapurile suspendate, stabilește cu precizie tipul și așezarea pieselor. Nu e nevoie de desene complicate, mai ales dacă nu cochetezi cu arhitectura, dar nu strică să faci câteva schițe. Poate că vrei să alegi o insulă centrală fiindcă ai o familie numeroasă sau vrei o distanță mică între cuptor, chiuvetă și frigider deoarece gătești des. Pune totul pe hârtie!

  1. Stabilește stilul bucătăriei.

Fie că vrei să redecorezi sau amenajezi pentru prima dată bucătăria ta de vis, e musai să te întrebi ce stil îți dorești să reprezinte. Vrei să se muleze pe detaliile generale ale casei sau să reprezinte un element de opoziție? Tânjești la o bucătărie contemporană, cu influențe industriale, la una tradițională, cu note rustice, sau la una avangardistă, minimalistă? Sunt întrebări la care să răspunzi!

  1. Creează un buget.

Ca să nu te trezești la un moment dat că nu mai ai bani pentru blatul acela de bucătărie care îți place, e musai să știi de la bun început care e suma maximă pe care îți permiți să o plătești pentru bucătăria ta.

  1. Imaginează-ți paleta de culori.

E bine să știi din prima clipă ce culoare îți dorești să aibă atât corpurile de mobilă de bucătărie, dar și accesoriile de bucătărie. Cele mai populare bucătării sunt cele albe, urmate de cele crem, alb murdar sau gri deschis, ce prezintă avantajul de a-ți permite să adaugi accente puternice pe pardoseală și pereți. Dorite sunt însă și bucătăriile negre sau închise la culoare.

  1. Fă calculele necesare.

Nu știm care e relația ta cu matematica, dar atunci când cumperi mobilă la comandă în București sau în țară, e musai să faci calculele necesare. Există două tipuri de mobilier de bucătărie, cel de bază și cel suspendat. În cazul tuturor acestor componente trebuie realizate calcule precise ca să te asiguri nu numai că încap în bucătăria ta, dar și că se armonizează unele cu altele.

Trebuie să fii atentă mai ales la corpurile de bază. Acestea se fabrică în general cu înălțimea de 860mm și pot ajunge alături de blatul de lucru gros la circa 900mm. Înălțimea e necesar să se încadreze în jurul acestei valori deoarece majoritatea tipurilor de mobilier de bucătărie trebuie să includă și mașina de spălat vase și/sau cea de spălat rufe, ale căror dimensiuni sunt acum standardizate de către producători. La fel, și blatul de masă de bucătărie are aceleași măsurători precise (4100x900mm și 4200x800mm standardizate la nivel european).

E important de asemenea să ții cont că trebuie să existe o margine între blat și corp, pentru a împiedica prelingerea lichidelor, pentru a acoperi țevile la spate și pentru a evita diversele accidente (cine își dorește să se lovească de mânerele de la mobila de bucătărie?). Mai multe informații le afli de la Mam Bricolaj.

bucatarie vintage cu masa in centru

  1. Gândește-te la organizare.

Bucătăria nu e numai o încăpere ce trebuie să fie aspectuoasă, ci și practică. La câte cratițe, căni, veselă, alimente sau băuturi ai de găzduit în acest spațiu, nu e de mirare că trebuie să fii as la organizare. Coșurile de bucătărie Jolly, încadrate în corpuri, maximizează orice spațiu. Nu uita nici de organizatoarele de sertare, care se vor dovedi mană cerească.

  1. Pune accent pe accesorii.

O bucătărie nu e completă fără accesorii. O vază cu flori proaspete, o lustră interesantă, perdele colorate sau o bandă led de bucătărie, care să atragă toate privirile. Cu siguranță spațiul tău va fi unul de care nu îți va mai veni să te dezlipești.

Organizarea și amenajarea bucătăriei e mai simplă ca niciodată la Mam Bricolaj. Alege dintre accesoriile pentru bucătărie, scule și unelte, panouri, accesorii de mobilier și accesorii de dormitor. Calitatea e ireproșabilă, iar profesionalismul, garantat!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii