Tendințe de design în amenajarea bucătăriei

Tendințe de design în amenajarea bucătăriei

Andreea Constantin

Multe persoane sunt reticente când vine vorba de „tendințe”, mai ales în cazul unui proces de renovare complex și adeseori costisitor. Motivul este că tendințele au de obicei o perioadă de valabilitate destul de scurtă. Nu îți poți schimba bucătăria în fiecare sezon, nu? Dar avantajul trendurilor este că ar putea să te expună unui stil, unei caracteristici de care nici nu știai că există sau căreia nu i-ai fi dat nicio șansă în trecut. În plus, atunci când sunt puse în practică cu ideea durabilității în minte, tendințele se pot dovedi schimbări binevenite care rezistă testul timpului din punct de vedere funcțional și estetic.

Mobilier

Specialiștii anunță un interes crescut pentru designul „verde”. Plasticul, cu excepția cazului în care este reciclat, este scos din tendințe și sunt incluse materiale naturale, din surse sustenabile. Așadar, mobila de bucatarie din lemn reprezintă cea mai bună alegere pe care o poți face dacă ai de gând să pui în acțiune planul de reamenajare. Combinarea mobilierului în nuanțe diferite de lemn oferă o nouă dimensiune acestei tendințe, iar contrastul obținut este unul extrem de interesant dacă este executat corect. Află mai multe detalii aici.

Lucrează cu ce ai. Ca să-ți modernizezi bucătăria, nu este necesar să începi procesul de la zero. Poți să te concentrezi pe schimbarea unor părți din mobilier, a corpurilor de iluminat sau a accesoriilor care dau personalitate încăperii. În amenajarea bucătăriei au prioritate spațiile confortabile, primitoare, cu suficiente locuri pentru membrii familiei. Prin urmare, poți să-ți îndrepți atenția asupra meselor și insulelor de bucătărie în jurul cărora să adaugi scaune ce se încadrează în stilul general al încăperii.

Nuanțe inspirate din natură

Un strat proaspăt de vopsea poate oferi bucătăriei tale un aspect cu totul nou, iar alegerea culorii potrivite poate fi un factor determinant în transformarea pe care o plănuiești. Culoarea are o influență puternică asupra dispoziției tale și percepției spațiului, așa că este esențial să faci o alegere documentată. De asemenea, este important să iei în considerare că bucătăriile pot fi mai dificil de vopsit decât un dormitor sau o cameră de zi, în principal din cauza gresiei, faianței, dulapurilor și aparatelor electrocasnice pe care va trebui să le manevrezi.

Paleta cromatică este importantă pentru orice încăpere, iar când vine vorba de bucătărie, cei mai mulți preferă utilizarea de nuanțe neutre cu adăugarea unor elemente contrastante. Se pare că tendințele din acest an sunt inspirate din natură, dar asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi la maro, bej și cafeniu. Proprietarii caută să introducă un sentiment de căldură și confort în casele lor, iar asta se poate obține prin folosirea de verde închis, roz prăfuit, precum și nuanțe neutre cu subtonuri calde.

Texturi

Dacă plănuiești să reamenajezi bucătăria în acest an, tendințele actuale îți pot fi ghid în acest demers care vine cu provocările sale. Așa cum spuneam mai sus, la mare căutare vor fi materialele naturale, iar acestea vin cu texturi specifice. Alegerile inspirate includ profunzimea lemnului, metalul închis la culoare, piatra și alte texturi naturale.

Propunerile pentru anul 2023 prevăd o creștere în popularitate a alăturării mai multor tipuri de materiale, ceea ce înseamnă că lemnul, metalul, piatra și ceramica pot fi folosite împreună în designul bucătăriei. Rezultatul va fi cu siguranță unul plăcut din punct de vedere vizual și textural.

Când vine vorba de texturi și nu numai, direcția sustenabilă este mai mult decât o tendință sezonieră. Prin urmare, poți să introduci cu încredere acest tip de suprafețe.

Aceste idei de amenajare reprezintă un excelent punct de pornire ca să-ți dai seama care sunt elementele tale favorite și să schițezi planul de acțiune. La fel de important este să știi și ce nu-ți place sau care dintre aceste tendințe îți trezesc interesul, dar nu ai vrea să se regăsească în bucătăria ta. Găsește, astfel, stilul care se potrivește cel mai bine spațiului căruia vrei să-i dai un nou aspect în acest an.

Surse foto: pexels.com

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce geanta in tendinte te reprezinta?
Incepe quiz
Ce geanta in tendinte te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.