Top 5 flori curgatoare pentru casa si gradina

Top 5 flori curgatoare pentru casa si gradina

Adelina Ion

Iubim florile fiindca sunt frumoase, gingase, parfumate si inveselesc orice spatiu. Din pacate, nu toti suntem posesori de gradini pentru a ne bucura de bogatia speciilor si de varietatea culorilor. Totusi, exista o multime de specii de flori pe care le putem planta in ghivece sau in jardiniere si care ne pot inveseli astfel balcoanele sau terasele. Ne vom opri, de aceasta data, asupra a 5 varietati de flori curgatoare, frumoase, elegante si usor de intretinut.

Afla in continuare cum trebuie ingrijite cele 5 specii de flori curgatoare cu care iti poti infrumuseta balconul sau terasa.

Muscatele, printre cele mai rezistente flori curgatoare

Muscatele curgatoare se planteaza primavara, dupa ce trece pericolul de inghet, in jardiniere sau ghivece. Pe fundul acestora, se asaza un strat de pietricele, dupa ce, in prealabil, i-ai facut cateva gaurele pe unde se va scurge apa in exces. Pamantul va trebui sa fie un amestec de compost si nisip. Se uda imediat dupa plantare si se plaseaza la lumina, de preferat nu in bataia directa a soarelui. Si asta pentru ca, desi sunt rezistente atat la soarele puternic, cat si la seceta, gratie cantitatii mari de apa pe care o inmagazineaza in frunzele suculente, cu timpul, aceste flori curgatoare se vor usca. Pamantul va trebui sa fie in permanenta umed, insa nu inundat pentru a nu putrezi radacinile. Florile ofilite se indeparteaza, prelungindu-se astfel perioada de inflorire. Pe timpul verii, este recomandat ca in apa cu care se uda pamantul sa se adauge si ingrasamant.

 

Garoafele elvetiene, flori curgatoare cu un miros ametitor

Ca si in cazul muscatelor, si aceste flori curgatoare pot fi plantate in jardiniere sau in ghivece. Daca optezi pentru aceasta din urma varianta, poti plasa ghivecele in cosuri suspendate, care vor da o nota de eleganta terasei. Gaureste baza ghiveciului sau a jardinierei, apoi aranjeaza pe fund un strat de pietricele si adauga compostul amestecat cu nisip si cu var, acesta din urma avand rolul de a asigura o inflorire mai abundenta. Plaseaza ghivecele sau jardinierele la soare, ai grija ca pamantul sa fie in permanenta umed si indeparteaza florile uscate ori de cate ori este cazul. In perioada verii, este recomandat sa hranesti pamantul cu ingrasamant de calitate. Garoafele elvetiene curgatoare iti vor incanta simtul vazului si al mirosului din iulie pana in octombrie.

 

Petuniile, printre cele mai comune flori curgatoare

Alaturi de muscate, petuniile curgatoare se regasesc si ele adesea in ghivecele si jardinierele care impodobesc balcoanele. Aceste specii de petunii pot depasi chiar si de 10 ori dimensiunile celor traditionale, iar plasate in cosuri suspendate, ofera ochilor o priveliste colorata, relaxanta si de bun-gust. Petuniile sunt mari iubitoare de soare, de aceea pot fi plasate fara probleme in bataia directa a razelor. Asezate la umbra, frunzele se vor dezvolta in defavoarea florilor. Pamantul va trebui sa contina compost si nisip si sa fie fertilizat saptamanal. Aceste flori curgatoare trebuie udate frecvent, cam o data pe zi sau chiar de doua ori in zilele caniculare. Florile ofilite trebuie indepartate regulat, pentru a incuraja dezvoltarea unora noi.

 

Flori curgatoare ce-ti aduc veselia in balcon: portulaca

Cunoscuta mai degraba sub numele de floare de piatra, portulaca pare special creata pentru a-ti umple balconul de culoare si veselie. Portulaca se numara printre cele mai nepretentioase flori curgatoare, singura conditie pe care o pune fiind legata de plasarea direct in bataia soarelui. Daca va fi asezata la umbra, nu va inflori. Nu ridica pretentii in materie de sol, de altfel, numele de floare de piatra provine tocmai de la faptul ca rezista in aproape orice fel de conditii. Intre doua udari, pamantul trebuie sa fie uscat complet. Pe timp de canicula, portulaca trebuie udata cam o data la trei zile. Florile se inchid seara si in zilele noroase.

O cascada de flori curgatoare: trandafirii

Trandafirii curgatori ofera o priveliste de basm, dar pretul este pe masura, ingrijirea lor nefiind dintre cele mai simple. Rezultatul final merita, insa, tot efortul. Asezati in cosulete suspendate, ei se vor revarsa gratios peste marginile acestora. Sunt mari iubitori de soare, asa ca amplaseaza-i in bataia directa a razelor soarelui, iar ei te vor rasplati cu o inflorescenta bogata. Primavara si vara, pamantul acestor flori curgatoare va avea nevoie de ingrasamant special. Iarna, se recomanda fertilizarea cu balegar. Primavara, trandafirii trebuie tunsi. Astfel, sunt suficiente doar cinci crengi pe tufa, care vor trebui si ele scurtate. Scopul acestor taieri este incurajarea formarii de lastari tineri. Totodata, odata cu venirea iernii, este recomandat sa acoperi pamantul cu un strat format din frunze si iarba uscate in amestec cu bucati de scoarta de copac. Acest strat va putea fi inlaturat inainte de tunderea din primavara.

Tie ce alte flori curgatoare ti-ar placea sa-ti impodobeasca balconul?

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.