Tot ce trebuie sa stii despre baia la caini

Tot ce trebuie sa stii despre baia la caini

Redactor Alexa Galgau

De indata ce vine momentul sa ii faci baie cainelui tau, probabil te gandesti la dezastrul cu care te-ai confruntat ultima oara: alergatura, schelalaieli, baltoace peste tot si tu mai uda decat cainele tau la sfarsit. Iata cateva sfaturi care vor transforma baia cainelui intr-un ritual placut pentru amandoi!

Nu exista un set clar de reguli privitoare la imbaierea cainilor. Aceasta depinde foarte mult de tipul de blana pe care cainele tau il are (calitate si textura) si de activitatea fizica a acestuia. Daca cainele tau are cerinte speciale in ceea ce priveste ingrijirea blanii, va trebui sa te consulti cu un crescator pentru a afla exact cum trebuie sa decurga baia pentru cainele tau.

Motivul principal pentru care ii faci baie animalului tau de companie este pentru a indeparta reziduurile si mizeriile prinse in blana, pentru a facilita caderea blanii in vremea naparlirii si, bineinteles, din motive personale, pentru a inlatura mirosul neplacut cu care cainele tau poate ajunge sa iti goneasca musafirii! Imbaierea prea frecventa insa, nu rezolva problemele, ci ii usuca blana. Pentru majoritatea raselor de caini este suficient periajul, baia fiind recomandata doar la o anumita perioada.

Baia la caini: ce sa faci inainte pentru a evita dezastrul

Este cunoscut faptul ca patrupezii nostri nu suporta momentul in care trebuie sa le facem o baie. Reactiile lor sunt adesea hilare, ca in acest clip:

Dincolo de amuzament, insa, este important sa inveti cum sa transformi baia cainelui in ceva pozitiv!

Inainte de toate, trebuie sa stii ca atitudinea ta conteaza enorm in orice activitate care il implica pe cainele tau. Daca s-a intamplat ca ultima baie sa iasa un dezastru, iar de aceasta data te gandesti cu groaza la imbaierea cainelui tau, sansele sunt foarte mari ca el sa preia acelasi sentiment. Daca esti o iubitoare de caini, stii cu siguranta ca aceste animale sunt foarte empatice si isi inteleg stapanii mai bine decat credem noi uneori. Exista o legatura speciala intre caini si stapani. De aceea, de multe ori sentimentele si starile tale vor fi percepute de simtul fin al cainilor, care se vor comporta ca atare. Asadar, daca te simti prost in legatura cu imbaierea cainelui tau si el va reactiona haotic. Incepe procesul cu energie pozitiva si transmite-i-o si animalului tau de companie - in fond, imbaierea lui este un lucru bun pentru amandoi!

Inainte de a-ti curata cainele, du-l la o plimbare lunga sau la joaca intr-un tarc. Astfel, energia lui va fi consumata si nivelul de stres va fi scazut cand ii vei face baie. Sansele sunt mult mai mari sa se lase imbaiat daca este obosit.

Ai grija sa aduni tot ce ai nevoie pentru baie inainte: sampon, balsam si prosoape. Intotdeauna sa folosesti produse speciale pentru caini. Majoritatea sampoanelor pentru oameni sunt prea acide pentru pielea cainilor. Plaseaza un covoras in cada, sub cainele tau, pentru a-l impiedica sa alunece si sa se accidenteze. Apa trebuie sa fie calduta.

Inainte de baie periaza-ti cainele, pentru a indeparta smocurile de par si caltii care se pot forma in blana. Daca nu faci acest lucru, s-ar putea ca blana sa se incalceasca. In plus, blana uda este mai greu de curatat de pe covoare. De asemenea, daca stii ca animalul tau de companie este predispus la infectii la urechi, foloseste ceva pentru a le astupa, astfel incat apa sa nu patrunda in ele.

Baia la caini: care sunt pasii corecti

Pentru a-i face cainelui tau o baie pe cinste, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

1. Adu-ti cainele in baie, fara a-l chema la tine sau a vorbi intr-o maniera dragalasa cu el. Pune-i lesa si condu-l in baie. Astfel, te impui in fata lui, aratandu-i ca tu controlezi situatia.

2. Lasa apa calduta sa curga in cada, apoi asaza cainele in cada si incepe prin a-i spala botul cu o carpa umeda. Ridica-i urechile si curata mizeria, ceara si pielea moarta.


3. Da-l cu sampon de la gat in jos, curatand fiecare parte a corpului cu grija: spatele, gatul, pieptul, burta, labele din spate si cele din fata si coada. Clateste-l foarte bine dupa aceea.

4. Sterge cainele cu un prosop, pentru a-i zvanta blana.

Nu este indicat sa scoti cainele afara imediat dupa baie, mai ales daca este frig, deoarece poate raci. 

Indiferent de reactia pe care o are cainele tau, trebuie sa ramai calma si sa detii controlul. Nu ii incuraja reactiile si nu il alinta daca incepe sa schelalaie. Ii faci un bine si trebuie sa ii arati si lui ca nu are de ce sa se teama.

Baia la caini nu trebuie sa fie ceva neplacut pentru tine si prietenul tau patruped. Chiar daca primele dati vor fi mai dificile, este important sa pastrezi o atitudine pozitiva si sa fii dominanta fata de cainele tau, fara sa il lasi sa reactioneze ca un copil rasfatat. Daca totusi spalatul animalului tau devine un calvar si nu ai timp sa te ocupi cum trebuie de el, poti sa iti duci cainele la coaforul canin, unde va fi tratat regeste. 

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Ce rasa de caini esti?
Incepe quiz
Ce rasa de caini esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.