Totul despre iepurele de casa: ingrijire si crestere

Totul despre iepurele de casa: ingrijire si crestere
Redactor Alexa Galgau
Luni, 04.08.2014

Cuprins

Iepurasii sunt printre animalutele preferate ale celor mici si pe buna dreptate: sunt blanosi, blanzi si mai usor de ingrijit decat cateii sau pisicile. Inainte de a cumpara insa acest animal de companie, trebuie sa afli cateva aspecte de baza ce tin de cresterea si ingrijirea lui.

Afla totul despre iepurele de casa, pentru a te putea bucura din plin de acest animalut pufos si dragalas!

Cum sa cresti iepurii de casa

In primul rand, trebuie sa stii ca pentru apartament sunt ideali iepurii pitici. Exista mai multe specii, dintre care cele mai populare sunt:

- angora, care la randul sau se imparte in mai multe rase. Principala caracteristica a acestora este blana foarte lunga si matasoasa, care de obicei necesita periaj;

- cap de leu, asemanatori cu cei de angora, insa au blanita lunga doar in jurul capului, formand o coama voluminoasa;

- hermelin, cu corpul foarte mic, bot plat si urechi foarte scurte. Acesta nu depaseste greutatea de 1 kg;

- pitic olandez, usor de recunoscut datorita botului rotunjit si urechilor micute.

Indiferent de specia care iti surade mai mult, trebuie sa ai grija sa ii creezi simpaticului iepuras o locuinta potrivita. Chiar daca sunt mai mici decat alte rase de iepuri, cei pitici tot au nevoie de multa miscare si de destul spatiu in care sa stea intinsi sau sa se joace. Ideal ar fi sa poti sa ii lasi liberi intr-o camera, insa acest pas presupune sa iti securizezi firele electrice si multe alte obiecte si, in plus, sa iti inveti iepurele sa foloseasca litiera.

Probabil ca cei mai multi oameni vor opta pentru o cusca, pentru ca nu pot supraveghea iepurele indeajuns si prefera sa il stie in siguranta. Chiar daca este destul de spatioasa cusca, este recomandat sa ii dai drumul iepurasului tau cateva ore pe zi, ca sa faca miscare si sa se mentina sanatos. De asemenea, ea trebuie sa fie destul de mare incat micul blanos sa aiba loc sa se intinda complet si destul de inalta incat acesta sa se ridice in doua labute (in aceasta pozitie se spala). Cusca trebuie sa cuprinda urmatoarele "accesorii":

- vasul pentru mancare;

- recipientul pentru apa;

- un suport pentru fan;

- o zona in care sa doarma (ideal ar fi daca ar avea un fel de ascunzis in care sa se retraga daca se sperie de ceva).

Cum sa hranesti corect un iepure de casa

Marea greseala a celor care isi cumpara pentru prima oara un iepuras de casa este ca nu se informeaza destul in legatura cu dieta potrivita pentru acesta.

Principala hrana a iepurelui nu este alcatuita din legume, fructe sau seminte cumparate din magazin, ci din fan. Acesta se poate gasi in magazinele pentru animale si trebuie sa ii fie servit iepurasului la discretie, la fel ca si apa proaspata. In cazul iepurilor adulti, evita fanul cu lucerna, deoarece contine prea multe proteine si zaharuri. De ce este fanul cel mai important element din alimentatia iepurelui tau? Deoarece ii ofera aportul necesar de fibre (fara de care sistemul digestiv al iepurelui se imbolnaveste) si il ajuta sa isi toceasca dintii, care ii cresc in continuu.

Pe langa fan, iepurele are nevoie de o portie mica de legume si fructe in fiecare zi, care trebuie spalate foarte bine inainte de a i le da. In fiecare dimineata, iti poti rasfata simpaticul iepuras cu o cantitate rezonabila de legume si legume, dintre care cele mai recomandate sunt:

- morcovii;
- maraul;
- patrunjelul;
- frunzele de papadie;
- pastarnacul;
- ardeii grasi;
- laptucile;
- merele;
- cantalupul;
- piersica;
- perele;
- papaya;
- capsunele;
- bananele.

Evita sa ii dai iepurelui legume care provoaca gaze, deoarece ii pot provoca blocaje intestinale si chiar moartea.

In afara de fan si mancare umeda, iepurele de casa mai are nevoie de seminte, pe care le poti cumpara din magazin. Acestea trebuie sa aiba un continut ridicat de fibre si scazut de proteine. Din pacate, cele mai multe tipuri de mancare pentru iepuri de la pachet sunt asemanatoare cu fast food-ul. Ceea ce trebuie sa cauti sunt peletele simple, care desi nu au un aspect foarte imbietor, sunt mult mai sanatoase pentru animalutul tau. Evita mixurile care cuprind tot felul de fructe uscate si seminte expandate colorate, deoarece sunt pline de carbohidrati si sarace in fibre.

Un meniu sanatos pentru iepurele tau ar putea arata astfel:

- dimineata: morcov si pastarnac (cateva bucatele din fiecare), marar/patrunjel si o felie de mar;
- in tot restul zilei: fan si apa la discretie;
- seara: pelete in functie de greutatea iepurelui.

 

Iepurii de casa si problemele de sanatate cele mai frecvente

Atata timp cat are o dieta sanatoasa si face destula miscare, iepurasul tau probabil nu va avea multe probleme de sanatate. Totusi, este absolut obligatoriu ca o data la jumatate de an sa mergi cu el la un veterinar, care sa il vaccineze impotriva uneia dintre cele mai grave boli ale acestui animal: mixomatoza.

O afectiune foarte comuna (si, din pacate, adesea fatala) printre iepuri este blocajul intestinal. Atunci cand bacteriile se acumuleaza in tractul digestiv al iepurasului, cauzeaza o balonare excesiva si dureroasa ce rezulta intr-o pofta de mancare scazuta. Incet-incet, animalul se va deshidrata si infometa, motiv pentru care trebuie sa il observi cu atentie si sa il duci la veterinar imediat ce observi o schimbare in apetitul lui. Problemele digestive pot fi cauzate de o dieta cu prea putine fibre, sedentarism, stres sau de alte afectiuni (probleme dentare, infectii urinare etc). Simptomele sunt destul de evidente, astfel ca iti poti salva animalul la timp: excremente foarte mici si deformate (uneori, lipsesc cu desavarsire), lipsa apetitului, letargie.

Dantura este adesea o problema in cazul iepurilor, deoarece, dupa cum am mentionat, ea creste in continuu. Astfel, daca nu are cum sa isi toceasca dintii, iepurele nu va mai putea sa deschida maxilarul destul pentru a manca. In plus, se poate alege cu rani si infectii ale cavitatii bucale.

Pentru ca tot este vara, trebuie sa tii minte o regula importanta pentru a avea un iepure sanatos: niciodata sa nu il tii direct in soare sau intr-o incapere foarte calduroasa. Iepurasii sunt extrem de sensibili la temperaturi inalte, iar daca nu reusesc sa se racoreasca, le poate ceda inima. Daca observi ca, intr-o zi caniculara, animalutul tau respira foarte greu, este letargic si are un comportament neobisnuit, confuz, trebuie sa ii tamponezi urechile cu un prosop umed si, daca se poate, sa dai drumul la aerul conditionat sau la un ventilator. Ofera-i suficienta apa si, daca vrei sa il faci cu adevarat fericit, lasa-i prin camera sau in cusca niste sticle cu apa inghetata, pe langa care se va aseza atunci cand ii este prea cald.

Iepurasii de casa sunt niste animale adorabile, de care te vei atasa inca din primele minute. Chiar daca sunt micuti, acesti membri ai familiei trebuie ingrjiti corespunzator, cu la fel de multa atentie ca si in cazul cainilor sau pisicilor (sau poate chiar mai multa, pentru ca sunt mai fragili). Atata timp cat tii cont de sfaturile de mai sus, nu vei avea probleme cu iepurasul tau!

Vezi si
Yucca de grădină: plantare și îngrijire
Yucca de grădină: plantare și îngrijire
Raluca Margean | Luni, 04.08.2014
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Luni, 04.08.2014
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Andreea Baluteanu | Luni, 04.08.2014
Articolul urmator »
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Andreea Baluteanu | Marţi, 18.06.2024
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (123)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Raluca Margean | Duminică, 21.04.2024

Ne găsești pe