Trandafirii de dulceata: cum sa ii ingrijesti

Trandafirii de dulceata: cum sa ii ingrijesti

Viorica Ghinea, redactor

Te-au cucerit in totalitate gustul si aroma dulcetii de trandafir, astfel ca iti doresti sa afli secretele din spatele unei retete de succes? Inainte de a rupe petalele trandafirilor din gradina, afla ca ai nevoie de un anumit soi pentru a obtine acest preparat.

Afla care sunt cei mai potriviti trandafiri de dulceata si cum ii poti ingriji!

Care sunt cei mai buni tradafiri de dulceata?

Nu orice tip de floare iti poate asigura o dulceata parfumata si delicioasa. Trebuie sa stii ca cei mai potriviti trandafiri de dulceata au florile de culoare roz, bogate in petale si te ademenesc cu o aroma intensa. Daca folosesti alte soiuri (cum sunt cele obisnuite), s-ar putea sa schimbi consistenta si gustul desertului.

trandafiri de dulceata

Cu siguranta ai auzit de Rosa Damascena, cunoscut si sub denumirea de Trandafirul de Damasc, de pe lista cu ingrediente a anumitor produse cosmetice. Acesta are un succes extraordinar pe piata, avand in vedere ca sta la baza unor afaceri de renume atat in domeniul cosmetic, cat si in cel naturist si gastronomic. Chiar daca Rosa Damascena (se imparte in mai multe tipuri) este cel mai utilizat in acest sens, mai exista si alte soiuri de trandafiri de dulceata, insa se gasesc mai greu la noi in tara.

Ingrijirea tradafirilor de dulceata

Inainte de a cumpara din comert, intreaba cunostintele daca au astfel de plante in gradina lor. Trandafirii de dulceata nu necesita o ingrijire diferita fata de celelalte soiuri, insa daca iti doresti o recolta bogata, trebuie sa le acorzi toata atentia ta.

Este bine sa folosesti ingrasamant natural si sa nu ii stropesti cu diverse substante chimice. Nu uita ca vei folosi petalele plantei in scop culinar si este bine ca produsul final sa fie cat mai sanatos.

In principiu, trandafirii se pot dezvolta bine la campie, dar si in zonele de deal mai inalte, atata timp cat solul este bine drenat si mentinut frecvent umed. Daca este nevoie, uda-i si zilnic, altfel planta nu va mai inflori sau se va ofili. De asemenea, locul in care ii plantezi trebuie sa fiu unul insorit cel putin in prima parte a zilei. Asigura-te ca trandafirii de dulceata nu stau in umbra unor pomi sau ca alte plante nu ii sufoca, pentru ca aerul sa circule in jurul arbustilor. Astfel te vei putea bucura de florile lor de primavara pana in octombrie sau noiembrie (in functie de clima). In plus, zona in care ii plantezi trebuie sa fie ferita de curenti de aer puternici.

Trandafirul de Damasc

Un alt lucru pe care trebuie sa il stii despre trandafirii de dulceata este ca sunt sensibili in fata daunatorilor, acarienii fiind cei mai mari dusmani ai lor. De aceea, este important sa verifici frevent starea florilor si a frunzelor. Daca daunatorii au pus stapananire pe plante, nu aplica direct produse chimice puternice, ci apeleaza la solutii naturale. Mai intai, spala cu apa frunzele si bobocii de flori, iar daca daunatorii apar din nou, recurge la cateva trucuri naturiste: ceai de soc pentru afide; infuzie din frunze de tutun pentru afide, omizi, viermi; solutie de ulei (o cana de ulei de floarea-soarelui si o lingurita de sapun lichid) pentru acarieni, afide, musculite albe; extract de urzica sau spray cu usturoi pentru afide, omizi.

Recoltarea florilor de dulceata trebuie facuta cand acestea ajung la maturitate si in prima parte a zilei sau dupa-amiaza, insa prima varianta este mai indicata. Ocupa-te de ele cat mai repede, nu le lasa depozitate prea multe ore.

Lasa-te vrajita si inspirata de parfumul trandafirilor de dulceata si realizeaza tot felul de delicii (sirop, ceai, miere sau vin aromate cu parfumul lor). In plus, poti prepara din petalele lor apa de trandafiri si ulei esential.
Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.