Trebuie sa ai lavanda in gradina sau in casa! Descopera-i extraordinarele beneficii!

Trebuie sa ai lavanda in gradina sau in casa! Descopera-i extraordinarele beneficii!

Eugenia Dinescu, redactor

Iti doresti un strop din farmecul rural al Frantei la tine acasa? Daca ti-ai propus sa creezi o atmosfera relaxanta in caminul tau, lavanda este prima planta demna de toata atentia ta, iar parfumul sau placut nu este singurul beneficiu pe care ti-l aduce. Plantele de levantica ating maturitatea in 2-5 ani, alunga insectele daunatoare, se adapteaza usor la aproape orice sol de gradina si rezista conditiilor de seceta, asa ca ai toate motivele pentru a-ti colora casa cu un gard viu sau cu tufe din lavanda de un violet vibrant.

camp de lavanda

Sa aduci putin din atmosfera campurilor provensale in propria gradina nu-i chiar atat de greu precum ar putea parea. Iata tot ce trebuie sa stii despre intretinerea lavandei si afla beneficiile sale pentru corp si minte!

Lavanda te ajuta sa te relaxezi

buchet de lavanda

Inainte de a-ti crea un coltisor din Provence in propria curte, trebuie sa stii ca soiul de lavanda adaptat climei din Romania, care rezista peste iarna, este lavandula angustifolia sau lavanda cu frunza ingusta. Rezistenta si usor de intretinut, lavanda cu frunza ingusta este renumita pentru calitatea sa de a induce o stare de calm, dar te poate ajuta sa ai un somn mai odihnitor, reducand in acelasi timp starile de anxietate si depresie. Cateva crengute ale arbustului de lavanda in apa pentru baie te vor ajuta sa te detensionezi, calmand ritmul accelerat al inimii si reducand nivelul tensiunii arteriale.

Efecte antiseptice si antiinflamatoare ale lavandei

Odata cu primele raze de soare, gradina si terasa devin cele mai populare locuri ale casei, insa pot atrage si cativa musafiri nepoftiti: tantarii. Din fericire, lavanda este bogata in uleiuri esentiale care functioneaza intocmai ca un insecticid natural, in timp ce uleiul esential de lavanda calmeaza iritatiile pielii, gratie efectelor sale antiinflamatoare. Lavanda este o planta perena care rezista tot timpului anului, dar, pentru a te putea bucura de beneficiile sale, trebuie sa ii respecti originile mediteraneene. Levantica este o planta de exterior si, in general, nu rezista mai mult de doua saptamani in apartament, dar se va simti bine in cel mai insorit loc din gradina si poate fi adaptata cu succes conditiilor unei terase.

Proprietati analgezice

cultura de lavanda

Gratie continutul sau de cumarina, o substanta cu efect vasodilatator, lavanda te poate ajuta sa scapi de migrenele chinuitoare si de durerile de cap. Cand te confrunti cu o migrena, maseaza-ti tamplele sau baza gatului cu cateva picaturi de ulei esential de lavanda sau adauga-le in apa pentru inhalatii. Vei resimti imediat efectul sau calmant! Insa evita contactul direct cu plantele care contin cumarina, daca stii ca esti alergica la fan sau iarba proaspat cosita, deoarece iti poate provoca reactii neplacute.

Foloseste lavanda drept condiment

Cu siguranta vei recunoaste aroma lavandei in parfumuri si produse cosmetice, dar nu ii subestima nici calitatea de a conferi aroma preparatelor tale culinare! Continutul sau ridicat de vitamina A si polifenoli stimuleaza proliferarea bacteriilor benefice din intestine, reducand astfel problemele cauzate de balonare si indigestie. Desi reputatia de care se bucura in industria cosmetica a transformat lavanda in preferata parfumierilor, ea este o planta comestibila care iti va innobila cremele pentru desert sau inghetata facuta in casa, dar si preparatele din legume sau carne la cuptor. Permite-i sa se usuce in mod natural si foloseste doar o cantitate mica, altfel aroma sa puternica, similara rozmarinului, poate eclipsa celelalte gusturi.

 

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.