Ai arsuri la stomac? Afla cum le tratezi!

Cuprins
GERD este boala de reflux gastroesofagian, dar mai are si alte denumiri: reflux acid, reflux gastric, GERD, arsuri la stomac, reflux.
Arsura la stomac este o senzatie de arsura in capul pieptului, care de multe ori apare dupa masa, in timpul exercitiilor fizice, si, uneori, noaptea. Aproximativ unul din 10 adulti prezinta arsuri la stomac, cel putin o data pe saptamana. Unele femei gravide prezinta aproape zilnic arsuri la stomac ca rezultat al presiunii crescute cu privire la modificarile hormonale. Aceste simptome indica o afectiune numita boala de reflux gastroesofagian, GERD sau reflux gastric.
Ce este GERD?
Atunci cand inghiti, alimentele trec prin esofag si se duc in stomac. Un muschi numit sfincterul esofagian inferior controleaza deschiderea intre esofag si stomac, si ramane inchis ermetic, exceptand momentele in care inghiti alimente. Cand acest muschi nu se inchide, continutul de acid din stomac se intoarce in esofag iar aceasta actiune se numeste reflux. Atunci cand acidul din stomac intra in partea de jos a esofagului, se poate produce o senzatie de arsura, denumita in mod obisnuit cu termenul de „arsuri la stomac".
Mai multi factori ar putea explica de ce aceasta actiune de reflux apare si ar putea oferi unele indicii pentru ajutor. Cele mai importante sunt urmatoarele: - pozitia corpului tau dupa masa (o pozitie verticala ajuta la prevenirea refluxului gastric);- dimensiunea mesei (mese mai mici ajuta la reducerea refluxului gastric); - natura alimentelor pe care le consumam (anumite substante care irita esofagul sau slabirea sfincterul pot provoca reflux. |
![]() |
Cum se trateaza GERD?
Pentru a trata GERD, va recomandam urmatoarele:
- ridicati capul de pe pat sase
centimetri, pentru a permite gravitatea sa mentina continutul gastric in
stomac (a nu se folosi gramezi de perne, deoarece acest lucru pune corpul
dumneavoastra intr-o pozitie indoita, care agraveaza starea de fapt,
provocand presiune tot mai mare pe abdomen);
- mananca cu cel putin 3-4 ore inainte
de a te culca, si evita gustarile inainte de culcare;
- mananca portii moderate de hrana
si mese mai mici;
- limitati consumul de alimente
grase, ciocolata, menta, cafea, ceai, cola, alcool. De asemenea, evita rosiile
si fructele citrice sau sucurile care contin acid si pot irita esofagul;
- renuntatul la fumat, de
asemenea, relaxeaza sfincterul esofagian inferior.
In cazul in care persista:
Daca simptomele persista, nu raspund la tratament sau apar frecvent, aveti nevoie de un medic pentru a va examina si a va recomanda un tratament.
Un examen vizual al esofagului, cunoscut ca o endoscopie, ar putea fi necesar. Uneori, acest test arata ca mucoasa esofagului este sever inflamata si iritata din cauza acidului din stomac. Aceasta conditie, cunoscuta sub numele de esofagita, ar putea duce la sangerare si dificultati la inghitire. Tratamentul medical pentru aceasta afectiune ar putea fi necesar. Acesta ajuta la blocarea acidului in stomac sau de crestere a sfincterului esofagian inferior.
Medicina si schimbarea stilului de viata descrise mai sus vor oferi ajutor pentru cei mai multi oameni care sufera de reflux esofagian. Pacientii cu simptome mai severe ar trebui sa contacteze medicii lor, care pot prescrie medicamente pentru a controla sau elimina acidul, cum ar fi antagonisti ai receptorilor H2 si inhibitori de pompa de protoni. Doar cateva persoane au nevoie de interventii chirurgicale pentru a corecta tulburarea.