Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin

Tort cu mousse de portocale

Laura Adamache

La 34 de ani, pe care chiar ca nu ii simt deloc si nu ii realizez foarte bine... inca, nu imi doresc nimic altceva in afara de sanatate multa pentru mine si familia mea, dragoste si intelegere.

Si pentru ca nu puteam sa nu fac un tort, am ales de data aceasta un tort cu un mousse de ciocolata alba si portocale. Pandispanul, creatie proprie, cu mac, se potriveste foarte bine cu gustul portocalei si al ciocolatei albe si cu bezelele micute care acopera tortul. Sper sa va placa si va invit cu drag la o felie mare mare de tort si un pahar rece de sampanie.

Tort 34!!

Ingrediente:

Blat :

6 oua

180 gr zahar

150 gr faina

50 gr amidon

65 gr mac

Mousse de portocale:

1 ou

2 galbenusuri

400 gr frisca

8 foi gelatina (16 gr)

200 gr ciocolata alba

3 potocale mari (doar sucul)

3 lingurite coaja portocale

3 linguri lichior de portocale

Pt sirop:

300 gr apa

150 gr zahar

3 linguri lichior de portocale

6-8 linguri cafea

Bezele:

100 gr albus

100 gr zahar tos

100 gr zahar pudra

un varf cutit sare

Blat:  Mixam ouale impreuna cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.

Amestecam faina cu amidonul, le dam prin sita dupa care le adaugam treptat oualelor si amestecam cu grija de jos in sus.

Dupa ce faina si amidonul sunt perfect inglobate, adaugam macul si-l amestecam si pe el, cu mare grija, de jos, in sus.

Tort 34

Punem aluatul intr-o forma rotunda de 26 cm tapetata cu unt si faina (scuturam excesul de faina intotdeauna ca sa nu se arda blatul sau prajitura), si il bagam in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20-25 minute.

Tort 34

Nu deschidem in nici un caz cuptorul in primele 15 minute. Eu va sfatuiesc sa nu-l deschideti deloc . Va dati seama ca este copt  cand este auriu si s-a desprins de pe marginea formei.

Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma dupa care il rasturnam pe un gratar.

Tort 34

Cand este complet rece il taiem cu grija in trei foi sau chiar 4. 

Am folosit numai 2 foi la tort pt ca din a treia am mai facut un mic tort pe care l-am facut cadou.

 

Tort 34

Sirop:   Fierbem apa impreuna cu zaharul pentru 5 minute. Cand zaharul este complet topit, stingem focul si adaugam 2-3 linguri de lichior de portocale, si 6-8 linguri de cafea proaspat facuta.

Mousse de portocale si ciocolata alba:

Pentru inceput punem la inmuiat in apa rece foile de gelatina pentru 10 minute.

Mixam oul si galbenusurile la bain marie pana obtinem o spuma densa.

Separat, topim si ciocolata alba la bain marie (atentie la calitatea ciocolatei folosite. Daca nu este de calitate se poate intari. Si atentie sa nu va cada din greseala vreo picatura de apa peste ciocolata pentru ca se va intari).

Stoarcem 3 portocale mari (la mine o portocala intreaga cu coaja a avut 236 gr) si punem sucul obtinut amestecat cu lichiorul de portocale si coaja de portocala,  pe foc foarte mic. (nu trebuie sa fiarba). Cand sucul este fierbinte adaugam foile de gelatina stoarse foarte bine si amestecam pana se dizolva.

Adaugam peste ouale mixate ciocolata alba topita, (si aici va recomand mare atentie pentru ca imediat cum veti adauga ciocolata, mixul va avea tendinta sa se intareasca) deci imediat dupa ce adugati ciocolata, amestecati putin, adaugati sucul de portocale caldut si mixati repede compozitia la viteza maxima.

Lasam mousse-ul sa se raceasca si apoi adaugam 400 gr frisca mixata.

Daca mousse-ul rezulta lichid il lasam la frigider pana ce va incepe sa se intareasca.

Imi cer scuze pentru absenta fotografiilor dar nu am putut sa fac nici macar o singura fotografie din timpul prepararii.

Bezele: 

Mixam albusurile proaspete cu zaharul tos si sarea pana se intaresc dupa care adaugam treptat zaharul pudra si mixam din nou pana obtinem o bezea cu o consistenta solida.

Formam cu ajutorul unui sac a poche mici bezele direct in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt,

si le coacem la 100 grade, cuptor preincalzit pentru maximum 30-45 minute.

Tort 34

Dupa 1 ora stingem cuptorul, intredeschidem usa si le lasam sa se usuce si raceasca complet in cuptor.

Tort 34

Asamblare:   Punem prima foaie intr-un cerc rotund pentru torturi, o insiropam din belsug cu siropul rece si adaugam un strat de mousse. Acoperim cu a doua foaie, o insiropam si adaugam ultimul strat de mousse.

Lasam tortul la rece pentru 2-3 ore dupa care il scoatem din cerc si ii imbracam marginile cu nuca de cocos.

Tort 34

Asezam bezelele pe toata suprafata tortului la final, dupa care il putem in sfarsit savura!!

Tort 34

Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://cuinabanateana.blogspot.com/

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cristina Enache
    6 august 2010 19:07

    ce pofta mi s-a facut:)

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!